
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ολοκληρώνεται και επίσημα το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», μέσω ΣΔΙΤ αξίας 152 εκατ. ευρώ, με τη «σφραγίδα» του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ειδικότερα, για σήμερα Πέμπτη 24 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια για την επίσημη λειτουργία της τρίτης μονάδας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στην περιοχή Καλλιρρόης στη Μεσσηνία. Η νέα μονάδα, η οποία μέχρι σήμερα λειτουργούσε πιλοτικά, θα διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων από τους 200.000 ετησίως που είναι η συνολική δυναμικότητα της ΣΔΙΤ.
Με αυτή τη μονάδα ολοκληρώνεται το έργο της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων στην περιφέρεια. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ. Για το έργο δημιουργήθηκαν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, ενώ προβλέπονται 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.
Συνολικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων. Η σύμβαση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» προέβλεπε την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα.
Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, παράγει πράσινη ενέργεια με αποτέλεσμα να αποτελεί περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Επίσης, προβλέπεται να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο προστίμων. Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Η υλοποίηση του έργου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.
Η συνολική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι 28 έτη και περιλαμβάνει τη διετή κατασκευαστική περίοδο και την 26ετή περίοδο λειτουργία.