
Της Τέτης Ηγουμενίδη,
Με βάση τον χωρισμό της Επικράτειας σε τέσσερις διακριτές χωρικές ενότητες, που αντικατοπτρίζουν τη διοικητική δομή των αντίστοιχων Περιφερειών θα εκπονηθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) στο πλαίσιο της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) η οποία περιγράφηκε με τις ανακοινώσεις προχθές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε συνεργασία με το Εξωτερικών.
Το πλήρες κείμενο της ΕΧΣΘΧ υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και 26 μέλη του υπουργικού συμβουλίου (υπουργούς και αναπληρωτές) και δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ακολούθως, θα ενημερωθούν τα αρμόδια θεσμικά όργανα και οι διαδικτυακοί ιστοτόποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πρόκειται για μια ρυθμιστική, επίσημη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/89/ΕΕ.
Πρόκειται για ένα κείμενο – πλαίσιο (ως εκ τούτου δεν εισέρχεται σε λεπτομερείς περιγραφές για το που θα χωροθετηθεί τι) που περιγράφει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της χώρας ως προς τις δραστηριότητες, όπως τις ιχθυοκαλλιέργειες, την αλιεία, τις θαλάσσιες μεταφορές, τον τουρισμό, την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων κ.α.
Βάσει αυτού θα εκπονηθούν 4 θαλάσσια χωροταξικά πλαίσια για τις ισάριθμες χωρικές ενότητες, όπως συνέβη με τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (12 από τα συνολικά 13 έχουν ήδη δημοσιευθεί, ενώ εκκρεμεί το 13ο που αφορά στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου).
Η σημασία της ΕΧΣΘΧ προφανώς ξεπερνά την ευταξία στις θάλασσες της χώρας καθώς, όπως επεσήμανε σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπαστραύρου, «είναι η πρώτη φορά που σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα με τρόπο που υπάρχει πλήρης επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες και τα νησιά μας».
Ο κ. Παπαστραύρου χαρακτήρισε τον χάρτη που συνοδεύει την ΕΧΣΘΧ ως «μια παρακαταθήκη για το μέλλον» και πράγματι το πιο εύληπτο στο όλο εγχείρημα είναι ο χάρτης.
Τα 4 Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια που θα εκπονηθούν αφορούν στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους, στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και σε δύο θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος, σύμφωνα με την υφιστάμενη εθνική νομοθεσία, τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αντανακλά εθιμικό διεθνές δίκαιο, το Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο του 1926, την Ιταλοτουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932 και τη διεθνή νομολογία, και αναγνωρίζοντας ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ηπειρωτικά εδάφη.
Ειδικότερα, οι Θαλάσσιες Χωρικές Ενότητες ορίζονται ως εξής:
Θαλάσσια χωρική ενότητα 1:
Περιέχει τα θαλάσσια ύδατα, τα οποία υπάγονται στην κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας ή εντός των οποίων αυτή ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ή δικαιοδοσία, που περιλαμβάνονται στην υποδιαίρεση «Αιγαίο Πέλαγος – Ανατολική Μεσόγειος (Θάλασσα της Λεβαντίνης)». Σε αυτή τη χωρική ενότητα έχουν θαλάσσιο μέτωπο οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, τμήμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τμήμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Θαλάσσια χωρική ενότητα 2:
Περιέχει τα θαλάσσια ύδατα, τα οποία υπάγονται στην κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας ή εντός των οποίων αυτή ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ή δικαιοδοσία, που περιλαμβάνονται, κυρίως, στην υποδιαίρεση «Αιγαίο Πέλαγος – Ανατολική Μεσόγειος (Θάλασσα της Λεβαντίνης)» και σε τμήμα της υποδιαίρεσης «Ιόνιο Πέλαγος και Κεντρική Μεσόγειος». Σε αυτή τη χωρική ενότητα έχουν θαλάσσιο μέτωπο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τμήμα της Περιφέρειας Αττικής, τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τμήμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Θαλάσσια χωρική ενότητα 3:
Περιέχει τα θαλάσσια ύδατα, τα οποία υπάγονται στην κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας ή εντός των οποίων αυτή ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ή δικαιοδοσία, που περιλαμβάνονται, κυρίως, στην υποδιαίρεση «Αιγαίο Πέλαγος – Ανατολική Μεσόγειος (Θάλασσα της Λεβαντίνης)» και σε τμήμα της υποδιαίρεσης «Ιόνιο Πέλαγος και Κεντρική Μεσόγειος». Σε αυτή τη χωρική ενότητα έχει θαλάσσιο μέτωπο η Περιφέρεια Κρήτης.
Θαλάσσια χωρική ενότητα 4:
Περιέχει τα θαλάσσια ύδατα, τα οποία υπάγονται στην κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας ή εντός των οποίων αυτή ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ή δικαιοδοσία, που περιλαμβάνονται στις υποδιαιρέσεις «Αδριατική Θάλασσα» και «Ιόνιο Πέλαγος και Κεντρική Μεσόγειος». Σε αυτή τη χωρική ενότητα έχουν θαλάσσιο μέτωπο οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τμήμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τμήμα της Περιφέρειας Αττικής».