Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η BEYOND 2025, η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, η οποία με τον τίτλο ΑΙ Reality Bites πραγματοποιήθηκε από 4 έως 6 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

Το ΤΕΕ συμμετείχε στη Beyond 2025 και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, εκπροσώπησε το Επιμελητήριο των Μηχανικών στις εργασίες που έλαβαν χώρα παράλληλα με την έκθεση. Το ΤΕΕ, ως θεσμικός υποστηρικτής του AI Reality Bites Forum της Beyond 2025, είχε δυναμική παρουσία με περίπτερο, όπου θα παρουσίασε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του για την ψηφιακό μετασχηματισμό του τεχνικού κλάδου και την τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία στη χώρα.

Κατά την ομιλία του την πρώτη ημέρα της έκθεσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε εκτενώς στο διαχρονικό ρόλο των Μηχανικών στην υποστήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης, διαβεβαιώνοντας ότι το ΤΕΕ θα στηρίξει ενεργά τις πρωτοβουλίες της BEYOND.

Η τελετή εγκαινίων της BEYOND 2025 δεν περιορίστηκε στους καθιερωμένους χαιρετισμούς των θεσμικών εκπροσώπων, αλλά περιλάμβανε και ουσιαστικές συζητήσεις για το μέλλον της καινοτομίας, της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Αναστάσιος Τζήκας, αφού υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης της BEYOND για πρώτη φορά στην Αθήνα και τις προοπτικές που αυτή ανοίγει για το μέλλον, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών τεχνολογιών ως στρατηγικού τομέα της εγχώριας βιομηχανίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέλυσε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ταχύτερης αξιοποίησης της ψηφιακής καινοτομίας ως βασική ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία του ελληνικού AI factory στην Αθήνα το 2025 και την ίδρυση του επενδυτικού ταμείου Invest AI, ενώ ανέδειξε τον ρόλο της καινοτομίας στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Managing Director της BeBest, Ευάγγελος Χαραλάμπους, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μέλλον που οικοδομείται στη γνώση, την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτήρισε τη BEYOND ως την πλατφόρμα όπου συναντώνται η τεχνολογία, η επιχειρηματικότητα, η δημόσια διοίκηση και η καινοτομία, προσθέτοντας ότι η BEYOND είναι το εργαλείο, το αύριο είναι το στοίχημα και εμείς είμαστε έτοιμοι να το κερδίσουμε».

Ο συνιδρυτής του οργανισμού Industry Disruptors Game Changers, Μιχάλης Στάγκος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Ποιος διαμορφώνει τους κανόνες της Τεχνητής Νοημοσύνης;», καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι η BEYOND μπορεί να αποτελέσει θεσμικό σημείο συνάντησης για το ελληνικό ψηφιακό οικοσύστημα.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου, ανέφερε πως ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σχετικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ωστόσο τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Intracom-Telecom, Ιωάννα Σαμπράκου, υπογράμμισε τη δραστηριότητα και τη συνεισφορά της εταιρείας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, τονίζοντας ότι η καινοτομία και οι επιτυχίες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη διατήρηση των νέων επιστημόνων στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, τόνισε ότι η τεχνολογία χρειάζεται δύο βασικούς πυλώνες για να μπορέσει να εξελιχθεί, τις επενδύσεις και την εκπαίδευση. Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η BEYOND είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να βρεθούν φορείς, εταιρείες, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κυβέρνηση προκειμένου να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, Θανάσης Μαμάκος, ανέπτυξε το στοίχημα του εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΜ, Λάζαρος Καραούλης, επεσήμανε ότι η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων αποτελεί κρίσιμο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε τη σημασία του ρόλου του ψηφιακού μετασχηματισμού και των επιχειρήσεων πληροφορικής στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την ευθύνη των εταιρειών του κλάδου στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις κατηγορίες κοινού που αναμένεται να ενισχύσουν αριθμητικά τη συμμετοχή στις μελλοντικές διοργανώσεις της έκθεσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τζόλλας, παρουσίασε τη στρατηγική της Περιφέρειας στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, επισημαίνοντας πως η υλοποίησή της οδήγησε σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, χαιρέτισε την έκθεση και υπογράμμισε τη σημασία μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στη σχέση πολιτικής και κοινωνίας.

Η βουλευτής Επικρατείας και Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, τόνισε την ανάγκη θέσπισης αυστηρού πλαισίου για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών.

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, από το βήμα της BEYOND υπογράμμισε ότι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί σαφή κυβερνητική προτεραιότητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2025 εγκαινίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε οι Έλληνες που μπορούμε να φύγουμε μπροστά αρκεί να θέλουμε να πετύχουμε».

AI Forum: Από τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας έως την Πράσινη Τεχνολογία

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του BEYOND 2025 AI Forum, με μια σειρά από εμπεριστατωμένες ομιλίες και τοποθετήσεις, Έλληνες και διεθνείς ομιλητές εξέφρασαν τις απόψεις τους για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Βοηθός του Γιατρού

Η Τεχνητή Νοημοσύνη όπως επισημάνθηκε εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της υγείας, με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας. Ο Υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το 99% των συνταγών εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ μέχρι το 2026 κάθε πολίτης θα διαθέτει πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως είπε, θα λειτουργεί ως «βοηθός γιατρού», προσφέροντας προτάσεις θεραπείας και διαγνωστικές συμβουλές.

Έγινε, επίσης, αναφορά στη δημιουργία ενιαίου αποθετηρίου δεδομένων (data lake) και στην ανάγκη στρατηγικής αξιοποίησης των πληροφοριών. Η χρήση του AI αναμένεται να αποφορτίσει τους γιατρούς από τον τεράστιο όγκο δεδομένων και να ενισχύσει τη δυναμική τους. Τέλος, εκφράστηκε η προσδοκία ότι τα ανώνυμα δεδομένα θα αξιοποιηθούν από υποδομές όπως το AI Factory και ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος». Ο keynote speaker Ihsan Elgin, Board Member – Finberg ανέδειξε τον ριζικό μετασχηματισμό που επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον χώρο των επενδύσεων και των startups. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα χρηματοδοτούμε επιχειρήσεις ενός ατόμου, γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι ο συνεταίρος σου». Τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται πλέον από τους επενδυτές για λήψη αποφάσεων, αξιολόγηση επενδυτικών ευκαιριών, διαχείριση του due diligence και σχεδιασμό στρατηγικών εξόδου.

Ηγεσία και στρατηγική στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τίτλο «Thought Leadership & AI», οι ομιλητές εξέφρασαν τις απόψεις τους για τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, τονίζοντας ότι, προτού μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητές της, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο και ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για ουσιαστική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάγκη στρατηγικής χρηματοδότησης, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να προχωρήσουν με επιτυχία στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών. Οι ομιλητές αναγνώρισαν την επαναστατική δύναμη της ΤΝ στην αλλαγή των επιχειρηματικών και τεχνολογικών διαδικασιών, ενώ η κοινωνία παραμένει προβληματισμένη για το κατά πόσο έχει την ικανότητα να υποστηρίξει αυτές τις τεχνολογικές αλλαγές.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη για την Κλιματική Αλλαγή

Ένα ακόμα επίκαιρο και κρίσιμο θέμα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κλιματική αλλαγή με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στη συμβολή του AI στη βιωσιμότητα, με παραδείγματα ενεργειακής εξοικονόμησης, «έξυπνης» διαχείρισης data centers και πράσινων τεχνολογιών. Τονίστηκε η σημασία των ποιοτικών δεδομένων για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων.

Ηθική και κανονιστικό Πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στη δεύτερη ημέρα της BEYOND, συζητήθηκαν καίρια ζητήματα γύρω από την ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η διαφάνεια στη λειτουργία των αλγορίθμων είναι κρίσιμη, ειδικά καθώς δεν είναι πάντα σαφές πώς παράγονται τα αποτελέσματα από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Υπογράμμισαν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί να ενισχυθεί μόνο εφόσον διασφαλίζεται ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα, προτείνοντας την εφαρμογή κανόνων προστασίας δεδομένων ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού. Κοινή ήταν επίσης, η θέση ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τέτοια εργαλεία, τόσο πιο αναγκαία γίνεται η εξασφάλιση της ηθικής τους χρήσης.

Εθνικό Συμβούλιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Εκτενώς παρουσιάστηκε η ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής για το AI, κύριος άξονας της οποίας είναι η μέριμνα για κάθε πολίτη χωριστά. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο project «Δαίδαλος» και το ελληνικό εργοστάσιο AI, αλλά και επεξήγηση του ρόλου του Δημόκριτου ως τεχνικού συντονιστή. Έμφαση δόθηκε στη σημασία της υπερπήδησης εμποδίων μέσα από τη διαρκή ανατροφοδότηση ρυθμιστικών διαδικασιών.

Βελτίωση της Επιχειρηματικότητας Μέσω της Ψηφιακής Καινοτομίας

Η συζήτηση ανέδειξε πως η ψηφιακή καινοτομία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά κυρίως τη σωστή στρατηγική. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να αναδιαμορφώσουν την ιεραρχία τους, να εντοπίσουν τις πραγματικές τους ανάγκες και να τις μεταφράσουν σε τεχνολογικές λύσεις με απλό και κατανοητό τρόπο. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό τεχνολογικό ταλέντο, όμως η πρόκληση παραμένει: να αξιοποιηθεί με συγκεκριμένο σκοπό και ξεκάθαρη σύνδεση με το επιχειρηματικό όφελος.