Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τις μελλοντικές αναπτύξεις της για την περίοδο 2028 – 2031 εξετάζει Dimand παράλληλα με την υλοποίηση 13 έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Στο επίκεντρο του στρατηγικού της σχεδιασμού βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την απόκτηση πέντε νέων ακινήτων, συνολικής εκτιμώμενης Ακαθάριστης Αξίας Ανάπτυξης (Gross Development Value – GDV – η αξία τους όταν ολοκληρωθούν) 1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του 2024 σε εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, οι μελλοντικές αναπτύξεις θα επικεντρωθούν σε μικτές χρήσεις και αναπλάσεις, με έμφαση στην κατοικία, τα γραφεία και τα ξενοδοχεία (πόλης και resort). Ένα από τα ακίνητα που εξετάζεται είναι το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού, για το οποίο η Dimand έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά.

Ο διαγωνισμός για το προαναφερόμενο ακίνητο είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα συνεχιστεί έπειτα από την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο επικεφαλής της Dimand δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα ακίνητα.

Η Dimand – σύμφωνα και με όσα είπαν τα στελέχη της, Νικόλαος Δήμτσας αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και Άννα Χαλκιαδάκη, γενική διευθύντρια Οικονομικών και Επενδυτικών Λειτουργιών – κατέγραψε το 2024 την ισχυρότερη έως σήμερα λειτουργική της επίδοση, με αύξηση των αποτελεσμάτων προ φόρων που αναλογούν στους μετόχους, κατά 135%, από 17 εκατ. το 2023 σε 40 εκατ. το 2024. Βάσει των εκτιμήσεων τους το 2025 η κερδοφορία θα είναι η ίδια ίσως και πιο ισχυρή και θα συνεχιστεί και τα έτη 2026 και 2027.

Το χαρτοφυλάκιο των εν εξελίξει έργων περιλαμβάνει γραφεία, logistics, κατοικίες, ξενοδοχεία και μικτές χρήσεις, με συνολική Ακαθάριστη Αξία Ανάπτυξης (GDV) που ανέρχεται σε 1.023,7 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των έργων αυτών περιλαμβάνονται:

Ένα σύγχρονο συγκρότημα μικτών χρήσεων (γραφεία και πιθανώς πανεπιστήμιο) που αναπτύσσεται στις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Ελαιώνα. Θα κατασκευαστούν 47 χιλ. τ.μ. (ανοδομή) σε οικόπεδο 79 χιλιάδων τ.μ.

Η ανάπλαση του εμβληματικού βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει γραφεία, κατοικίες και ξενοδοχείο.

Ένα ακόμη συγκρότημα μικτών χρήσεων σχεδιάζεται σε ακίνητο επιφανείας 10.642 τ.μ. στο Νέο Φάληρο. Η Dimand κατέχει το 57,26% του ακινήτου μέσω της θυγατρικής Alabana, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην Άβαξ. Για το έργο αυτό έχει κατατεθεί πολεοδομικό σχέδιο που αφορά και παρακείμενες ιδιοκτησίες (πρώην έκταση εργοστασίου Αιγαίον και το πάρκινγκ του γηπέδου Καραϊσκάκη) με στόχο τη συνολική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

Στη Θεσσαλονίκη, στο 15ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, σε μια έκταση 355.648 τ.μ. που ανήκε παλαιότερα στην Βαλκάν Ακίνητα, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συγκροτήματος Logistics συνολικής επιφάνειας 120 χιλιάδων τ.μ.

Στο Λαύριο, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων όπου βρισκόταν το πρώην εργοστάσιο Αιγαίο, η Dimand συνεργάζεται με την Strix (διαχειρίστρια της Euroterra) για την ωρίμανση του ακινήτου. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης για την ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχείου, για μια επένδυση που εκτιμάται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Πειραιώς.

Η Dimand θα παραδώσει με το κλειδί στο χέρι γραφειακούς χώρους στην Τράπεζα Πειραιώς στο ακίνητο επί της οδού Κοραή 4. Το ακίνητο συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ. θα φιλοξενήσει υπηρεσίες της Τράπεζας (περίπου 9.000 τ.μ.) και καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης (περίπου 3.000 τ.μ.) στη στοά Κοραή. Το έργο περιλαμβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική κτηματαγορά από τους δασμούς που επιβάλλει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Ανδριόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι μια πιο σαφής εικόνα θα διαμορφωθεί σε περίπου έξι μήνες. Ωστόσο, εκτίμησε πως εάν υπάρξουν επιπτώσεις, αυτές θα είναι έμμεσες και δευτερογενείς. Για παράδειγμα, ανέφερε την πιθανότητα μείωσης της ζήτησης για σύγχρονους γραφειακούς χώρους από εταιρίες που ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από τους δασμούς. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Dimand σχολίασε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην αρχή μιας νέας εποχής, την οποία ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως “αποπαγκοσμιοποίηση” και οι τελικές της συνέπειες παραμένουν αβέβαιες.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο επικεφαλής της Dimand αναφέρθηκε στο σταθεροποιημένο, αλλά υψηλό, κόστος κατασκευής στην Ελλάδα, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά από 1.100 ευρώ ανά τ.μ. το 2021 σε 2.000 ευρώ ανά τ.μ. το 2025. Κατά την εκτίμησή του μια ουσιαστική μείωση του είναι δύσκολη τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε πάντως ότι μια πιθανή αποκλιμάκωση θα μπορούσε να επέλθει υπό την προϋπόθεση της διόρθωσης των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της ομαλοποίησης της αγοράς εργατοτεχνιτών, η έλλειψη των οποίων έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ημερομισθίων.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόοδος του έργου του Ελληνικού για την ελληνική κτηματαγορά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έναρξη παράδοσης των πρώτων έργων εντός του 2027 θα αποτελέσει ένα θετικό σημάδι για τις διεθνείς αγορές, αναδεικνύοντας την ικανότητα της Ελλάδας να σχεδιάζει και να υλοποιεί μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Επίσης, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της έλλειψης προσιτής κατοικίας, ο επικεφαλής της Dimand υπογράμμισε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η κατασκευή νέων συγκροτημάτων κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση σε περιοχές που θα πολεοδομηθούν.