
Της Τέτης Ηγουμενίδη
Ποσοστό συλλογής Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ) 82%, αυξημένο 4% σε σχέση με το 2023 και διατήρηση του ποσοστού αναγέννησης (ανακύκλωσης) στο 100% πέτυχε το 2024 η ΕΝΔΙΑΛΕ (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης – ΣΣΕΔ).
Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στον Τύπο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, Γιώργος Δεληγιώργης, τα προαναφερόμενα ποσοστά υπερβαίνουν τόσο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συλλογής (40%) όσο και τον αντίστοιχο μέσο όρο αναγέννησης (62%) διατηρώντας, για μια ακόμα χρονιά, την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην αναγέννηση λιπαντικών ελαίων.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα ελάχιστα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (μη κερδοσκοπικές Ανώνυμες Εταιρίες ανακύκλωσης) που επιτελούν το στόχο τους στην Ελλάδα και μάλιστα ξεπερνούν σε αποτελέσματα το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η ΕΝΔΙΑΛΕ είναι θυγατρική της θυγατρικής της Motor Oil, ELPC, η οποία είναι παραγωγός λιπαντικών. Το 2024 είχε έσοδα περίπου 1,3 εκατ. (όσα περίπου και το 2023) ενώ το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι ύψους 2 εκατ. για την τριετία 2024 – 2027. Με βάση το οικείο θεσμικό πλαίσιο είναι υποχρεωμένη να επενδύει το σύνολο των κερδών της.
Στις σε εξέλιξη επενδύσεις της περιλαμβάνεται η Εφαρμογή Ηλεκτρονικού Εντύπου Αναγνώρισης στα Σημεία Συλλογής του αποβλήτου με την οποία πετυχαίνει διαφάνεια μέσω της άμεσης ενημέρωσης των βάσεων δεδομένων του ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και της ΕΝΔΙΑΛΕ, περιορισμό της γραφειοκρατίας, καταργώντας 38.000 χειρόγραφα τριπλότυπα ετησίως και προστασία του περιβάλλοντος, με εξοικονόμηση περίπου 3 τόνων χαρτιού τον χρόνο. Στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή εντός του 2025.
Επίσης σχεδιάζει ένα νέο Κέντρο Συλλογής στην ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων. Θα πρόκειται για ένα σύγχρονο και πρότυπο Κέντρο Συλλογής, με χωρητικότητα προσωρινής αποθήκευσης τουλάχιστον 100MT και με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών για την πρόληψη περιβαλλοντικών κινδύνων.
Παράλληλα προωθεί τη στρατηγική συνεργασία με άλλα ρεύματα ανακύκλωσης αυτοκινήτου (μπαταρίες – ελαστικά) με στόχο οικονομίες κλίμακας και καλύτερα αποτελέσματα σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.