Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών που είναι στρατηγικά σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης και την τεχνολογική κυριαρχία της ηπείρου μέσω του προγράμματος εργασίας «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL) για την περίοδο 2025-2027 που εγκρίθηκε την Παρασκευή.

Το πρόγραμμα εργασίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και στην υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, το υπολογιστικό νέφος και τα δεδομένα, την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι βασικές προτεραιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος ΨΗΦΙΑΚΗΣ εργασίας περιλαμβάνουν:

  • Βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας των παραγωγικών εφαρμογών ΤΝ, μεταξύ άλλων στους τομείς της υγείας και της περίθαλψης. Η διαθέσιμη χρηματοδότηση θα διατεθεί για τη δοκιμή βυθιστικών περιβαλλόντων, γνωστών ως «εικονικοί κόσμοι», για την εφαρμογή του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη και για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών κοινών χώρων δεδομένων. Τα μέτρα αυτά είναι καίριας σημασίας για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τα εργοστάσια ΤΝ για την ανάπτυξη παραγωγικών μοντέλων ΤΝ για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα.
  • Στήριξη των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας (EDIHs). Πρόκειται για ένα δίκτυο κόμβων που παρέχει στις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και δοκιμές τεχνολογιών, καθώς και συμβουλές, κατάρτιση και δεξιότητες για την υιοθέτηση των τελευταίων τεχνολογιών. Θα προωθήσει την ευρεία χρήση της ΤΝ σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  • Ανάπτυξη της βραβευμένης πρωτοβουλίας Destination Earth που εργάζεται για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου της Γης για την υποστήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών. Η χρηματοδότηση θα δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό μοντέλο στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση περισσότεροι ερευνητές.
  • Ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο. Λύσεις κυβερνοασφάλειας, όπως το αποθεματικό κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των υποβρυχίων καλωδίων.
  • Ανάπτυξη της ικανότητας των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης της ΕΕ όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να καλλιεργούν και να προσελκύουν ταλέντα, ενισχύοντας παράλληλα τις προηγμένες δεξιότητες στο ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό.
  • Διευκόλυνση της νέας αρχιτεκτονικής πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ και της ευρωπαϊκής υποδομής εμπιστοσύνης, καθώς και προώθηση της έγκρισής της στα κράτη μέλη.
  • Τόνωση του μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα με την ανάπτυξη αποτελεσματικών, υψηλής ποιότητας, διαλειτουργικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Η καινοτομία θα επιταχυνθεί επίσης με τη νέα Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), η οποία απονέμει το σήμα ποιότητας STEP Seal σε ελπιδοφόρα έργα για τη βελτίωση της ευκαιρίας πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Επόμενα βήματα

Οι επερχόμενες ΨΗΦΙΑΚΕΣ κλήσεις αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο του 2025, με πρόσθετες προσκλήσεις να δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Για πληροφορίες σχετικά με τις ανοικτές προσκλήσεις υποβολής προσφορών, μπορείτε να συμβουλευτείτε τη διαδικτυακή πύλη χρηματοδότησης και προσκλήσεων υποβολής προσφορών της ΕΕ.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων είναι ανοικτές σε επιχειρήσεις, δημόσιες διοικήσεις και άλλους φορείς από κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ και χώρες συνδεδεμένες με την ψηφιακή τεχνολογία.

Η Χένα Βίρκουνεν, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία τόνισε: «Η διασφάλιση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας ξεκινά με την επένδυση σε προηγμένες τεχνολογίες και τη δυνατότητα των πολιτών να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους ικανότητες. Με τις ευκαιρίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», διασφαλίζουμε ότι οι νέες τεχνολογίες – και μαζί με αυτές νέες δυνατότητες – φτάνουν στους ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις».