Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Ισορροπημένη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος την απόφαση για τον ΝΟΚ, στο πλαίσιο της συνομιλίας του με τον διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξη Παπαχελά, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ «Περιβάλλον & Δόμηση: Μια άνιση μάχη;».

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται για την αναδρομικότητα της απόφασης σημείωσε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε – μπήκε ένας κόφτης, ένα σημείο τομής, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά». «Νομίζω ότι είναι μια ισορροπημένη απόφαση. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και ασκώντας οριακό έλεγχο είπαμε ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένα (σ.σ. τα ενεργειακά κίνητρα) δεν είναι για πέταμα, είναι για να εφαρμοστούν σε ορισμένες περιοχές» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι «το ΣτΕ από τη δεκαετία του ’80 είχε ξεκαθαρίσει τι κάνει ο οικοδομικός κανονισμός και τι ο πολεοδομικός σχεδιασμός» και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί στον οικοδομικό σχεδιασμό να υπάρχουν οριζόντιες ρυθμίσεις και «ο νομοθέτης του 2012 έπρεπε να λάβει υπόψη την παγιωμένη νομολογία».

Ο Μιχάλης Πικραμένος υπογράμμισε την ανάγκη συνέργειας των τριών πολιτειακών λειτουργιών «για να προχωρήσει η χώρα» όπως εξήγησε. Εκτίμησε δε πως «το 2012, αν το υπουργείο Περιβάλλοντος μας είχε καλέσει, είχε καλέσει και το ΤΕΕ είναι βέβαιο ότι θα αποφεύγονταν αυτά τα σφάλματα».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «εμείς δεν είμαστε εδώ για να σταματάμε την ανάπτυξη. Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις σύγχρονες εξελίξεις, οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε έγκαιρα στα αιτήματα των πολιτών για δικαστική προστασία και να λαμβάνουμε έγκαιρα αποφάσεις».

Επίσης, έκανε γνωστό ότι το συντομότερο δυνατό θα γίνει η συζήτηση προκειμένου να υπάρχουν αποφάσεις και για τα θέματα που αφορούν π.χ. τα υπόγεια.

Σχετικά με τον ρόλο του ΣτΕ ο ίδιος σημείωσε ότι «ο δικαστής δεν εφαρμόζει μόνο, αλλά πρωτίστως ερμηνεύει τον νόμο και αυτό είναι το αλφαβήτα της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Ο Μιχάλης Πικραμένος δήλωσε εξάλλου την προθυμία συμμετοχής του ΣτΕ στη συζήτηση, με συμμετοχή του ΤΕΕ και των Δήμων, ενόψει μίας νέας νομοθέτησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Οι ομάδες εργασίας και οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές είναι η καλύτερη λύση, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για μία Πολιτεία να νομοθετεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι μία πραγματικότητα»

Ερωτηθείς για την εκτός σχεδίου δόμηση, ο Μιχάλης Πικραμένος έκανε λόγο για μία πραγματικότητα και εξήγησε ότι η ανάγκη ύπαρξης πρόσοψης σε δρόμο είναι θέμα ασφάλειας. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο δρόμος αυτός θα πρέπει να είναι επίσημος και το χαρακτήρισε στοιχειώδες για τη λειτουργία μίας πολιτείας.

Σχετικά με τους οικισμούς τόνισε ότι δεν μπορείς να βάλεις μέσα σπίτια που έχουν χτιστεί σποραδικά και σε μεγάλες αποστάσεις το ένα από το άλλο.

«Πρέπει να έχεις οικισμούς που να έχουν μία πυκνότητα και να είναι λειτουργικοί» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να χτίζουμε αυθαίρετα και σε μία καταστροφή να λέμε στο κράτος έλα να μας σώσεις γιατί έχουμε μόνοι μας προκαλέσει την καταστροφή».

«Δεν βγάλαμε εντελώς αντισυνταγματική την εκτός σχεδίου δόμηση» σημείωσε, ενώ απέρριψε και το ενδεχόμενο της πρόσοψης σε δρόμο μέσω δουλείας.

Ερωτηθείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια δήλωσε ότι το ΣτΕ ήδη προετοιμάζεται για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το μεγάλο αυτό έργο, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ΤΠΣ για δεκαετίες στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι ο σχεδιασμός δεν πολυαρέσει γιατί θέλει χρόνο για να αποδώσει και δυνάμεις για να λειτουργήσει».

Απαντώντας στο ερώτημα για επέκταση των ορίων των οικισμών ανέφερε ότι θα έδινε πολύ κακό σήμα το ΣτΕ με μία τέτοια απόφαση.

«Το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως κοινωνικό»

Ευρύτερα, ο Μιχάλης Πικραμένος εκτίμησε ότι «το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως κοινωνικό» ενώ, όπως πρόσθεσε «η έννοια του δημοσίου συμφέροντος είναι σχεδόν ανύπαρκτη, δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, ότι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι. Υπάρχει απίστευτη επίθεση στον δημόσιο χώρο και είναι διαρκής και η κοινωνία ευθύνεται γι’ αυτό».

Μάλιστα επισήμανε ότι «οι πολιτικοί, οι δικαστές, οι ανώτατοι αξιωματούχοι δεν έρχονται από τον Άρη, από την κοινωνία έρχονται και άρα είναι αντανακλάσεις μίας κοινωνίας που δεν θέλει να υπάγεται σε κανόνες δικαίου».

Σχετικά με τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων έκανε λόγο για τη δύναμη του πραγματικού. «Το κράτος δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, κράτος είμαστε όλοι. (…) Υπάρχει ατομική ευθύνη και δυστυχώς την έχουμε ξεχάσει – μιλάμε μόνο για την ευθύνη σε υψηλότερα επίπεδα. Δεν μπορείς να προλάβεις αν κάποιος υπάλληλος σε κάποια πολεοδομία κάνει καλά ή όχι τη δουλειά του. Έχουμε ατομική ευθύνη απέναντι στο κράτος που έχουμε κληθεί να υπηρετούμε» συνέχισε.

Καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ο Μιχάλης Πικραμένος υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς με αποτέλεσμα το δικαστήριο (ΣτΕ) που έχει 10.000 υποθέσεις, να καλείται να αντιμετωπίσει χωρίς φίλτρο μεγάλο όγκο υποθέσεων. «Υπάρχουν, επίσης, συνάδελφοι που δείχνουν βραδύτητα κάτι που ήταν παράδοση στο ΣτΕ. Αυτά όμως τελείωσαν, ο στοχασμός πρέπει να γίνει πιο συνοπτικός» πρόσθεσε.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κουλτούρα αξιολόγησης στην Ελλάδα – δεν λέγαμε ποτέ στο ΣτΕ πολλά λόγια σε κάποιον που κωλυσιεργεί ότι δεν κάνει για τη δουλειά. Τώρα προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, οι αξιολογήσεις έγιναν πιο βαθιές».

Σχετικά με τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, έκανε γνωστό ότι ο μόνος τρόπος είναι η επιβολή προστίμων.

Ανάγκη συναίνεσης

Κλείνοντας ο Μιχάλης Πικραμένος τόνισε ότι όλα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι στη χώρα και σημείωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επικοινωνία των ανθρώπων γίνεται με τρόπο άναρχο και αυτό δημιουργεί αναταραχή στην κοινωνία, κάτι που έχει αντίκτυπο στους θεσμούς. Αναφέρθηκε σε εξευτελισμό των θεσμών με fake news και χυδαίες διατυπώσεις εκφράζοντας τη γενική του ανησυχία.

Για το περιβάλλον αλλά και για τομείς όπως η παιδεία εκτίμησε ότι «απαιτείται συναίνεση στο πολιτικό σύστημα καθώς δεν πρέπει προεκλογικά οι κυβερνήσεις να ανατρέπουν πολιτικές που έχουν γίνει με κόπο προς όφελος του εκλογικού κέρδους. Η συνέχεια πρέπει να είναι βασικός σκοπός όλων μας».

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό που μένει είναι οι καλές πρακτικές και σημείωσε ότι «η προσπάθεια η δική μου είναι να αφήσουμε πίσω καλές πρακτικές».