
Το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο που αναπτύχθηκε πλήρως με τεχνητή νοημοσύνη παρουσίασε το Studio Tim Fu, ο οποίος αποχώρησε από το Zaha Hadid Architects (ZHA) με τη δέσμευση να διευρύνει τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης στην αρχιτεκτονική.
Το σχέδιο αφορά επτά πολυτελείς επαύλεις στη Σλοβενία που θα συνδυάζουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα με την τεχνητή νοημοσύνη.
Παρά το φουτουριστικό του εύρος, η ανάπτυξη των 22.000 τ.μ. -στην οποία πρωτοστατεί ένας άγνωστος Σλοβένος φιλάνθρωπος- αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση του παρελθόντος και του παρόντος. Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Fu θα κατασκευάσει έξι νέες βίλες στις όχθες της λίμνης Bled στην περιοχή Upper Carniolan της Σλοβενίας, ενώ παράλληλα θα ανακαινίσει το Vila Epos, ένα πολιτιστικό μνημείο που σχεδιάστηκε από έναν από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της Σλοβενίας, τον Jože Plečnik, το 1909.
«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, μια στιγμή βαθιάς αλλαγής», αναφέρει ο Fu, σύμφωνα με το Wallpaper και προσθέτει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη πυροδοτεί μια επανάσταση στον σχεδιασμό. Αξιοποιώντας το δημιουργικό δυναμικό της μηχανικής νοημοσύνης, μπορούμε να ζωντανέψουμε αυτή την πρωτοποριακή εξέλιξη με απαράμιλλη ταχύτητα και ακρίβεια».
Το Studio Tim Fu, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, χρησιμοποιεί μια σειρά εργαλείων σχεδιασμού με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, από παραγωγικά μοντέλα έως αλγοριθμική βελτιστοποίηση. Για το project στη λίμνη Bled, το γραφείο θα επαναπροσδιορίσει και θα επανερμηνεύσει παραδοσιακά σλοβενικά μοτίβα, πολλά από τα οποία συναντώνται στη Vila Epos. Ένα ξύλινο rizalit (ένα τμήμα της πρόσοψης ενός κτιρίου που προεξέχει προς τα έξω, το οποίο είναι συχνά ψηλότερο από το κυρίως κτίριο), για παράδειγμα, θα χρησιμεύσει τώρα ως ένα εντυπωσιακό αίθριο, πλαισιώνοντας τη θέα στη λίμνη Bled. Το αιωνόβιο αριστούργημα του Plečnik, επομένως, χρησιμεύει τόσο ως έμπνευση όσο και ως αναφορά δεδομένων για τον σχεδιασμό.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο βελτιστοποιεί τον σχεδιασμό και διασφαλίζει ότι το τελικό προϊόν είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβές, βιώσιμο και ευαίσθητο σε σχέση με το περιβάλλον, αλλά επιταχύνει επίσης τη δημιουργική διαδικασία.
Κεντρικό ρόλο στο έργο θα έχει η φύση καθώς η περιοχή βρίσκεται στις εκπληκτικές Ιουλιανές Άλπεις της Σλοβενίας. Στην πραγματικότητα, το όραμα του πελάτη συνεπαγόταν μια βαθύτερη σύνδεση με το περιβάλλον. Ο σχεδιασμός στηρίζεται στις αρχές τις βιωσιμότητας με την αξιοποίηση του άπλετου φυσικού φωτός καθώς οι βίλες είναι τοποθετημένες γύρω από ένα κεντρικό κοινόχρηστο πάρκο.
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, πρόκειται για μία κομβική στιγμή καθώς «καθιερώνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη, ολιστικά ως εταίρο σε ολόκληρη τη διαδικασία σχεδιασμού, από τη δημιουργικότητα έως τη βελτιστοποίηση και την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων».
Το έργο διερευνά το ζήτημα του βαθμού στον οποίο μπορεί (και πρέπει) να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Θα αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη δημιουργικότητα; Το στούντιο λέει όχι: «Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την ενίσχυση της ανθρώπινης εφευρετικότητας, όχι για τη μείωσή της», λέει ο Fu.
«Η πράξη της επιμέλειας είναι το κλειδί», διευκρινίζει. «Εμείς υπαγορεύουμε την κατεύθυνση της εξερεύνησης της τεχνητής νοημοσύνης- εμείς επιμελούμαστε την πληθώρα των δημιουργικών αποτελεσμάτων- και βελτιώνουμε προς την κατεύθυνση που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των τεχνικών απαιτήσεων».