«Πρέπει να έχουμε ένα Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, πολύ πιο απλό, που να ελέγχεται εύκολα και να έχει βασικούς κανόνες», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, εξηγώντας τι πρέπει να αλλάξει στον ΝΟΚ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην τοποθέτησή του στο Φόρουμ της εφημερίδας «Καθημερινή» με θέμα «Περιβάλλον & Δόμηση: Μία άνιση μάχη;». Αναφερόμενος στις συνέπειες της απόφασης του ΣτΕ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, λέγοντας, χωρίς να μπαίνει στην ουσία του θέματος, ότι ακόμη και «αν θεωρήσουμε ότι είναι απόλυτα σωστή υπέρ του περιβάλλοντος, όπως θέλουμε όλοι οι Έλληνες», επισήμανε ότι «η αναδρομικότητα της απόφασης του Δικαστηρίου, που ακύρωσε νόμιμες διοικητικές πράξεις ήταν καταστροφική, διότι καλλιεργήθηκε η άποψη ότι δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου στη χώρα».

Τόνισε παράλληλα υπάρχουν και πρακτικές συνέπειες στα δημοσιονομικά και τα έσοδα του κράτους, στις αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια και στις επενδύσεις των κατασκευών αλλά και αδικίες, αναφέροντας ως πραγματικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ένα χτισμένο κτίριο, επειδή έγινε προσφυγή πριν τις 11/12/24 θα πρέπει να σταματήσει και ενδεχομένως να γκρεμιστεί και ένα άλλο κτίριο σε διπλανό οικόπεδο που δεν έχει χτιστεί αλλά έχει ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα στις 10/12 μπορεί να ολοκληρωθεί.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δίνοντας αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη ημέρα απευθυνόμενος προς όλες τις πλευρές, είπε ότι εάν ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της παλαιότητας, της ρύπανσης που προκαλούν, της προστασίας από σεισμό των υφιστάμενων κτιρίων και της ανάγκης να ανανεωθούν τα κτίρια μας με περιβαλλοντικούς, ενεργειακούς και ρεαλιστικούς οικονομικούς όρους, τότε ο καθένας με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, μπορεί να πει την άποψή του, να έρθει να τη συζητήσουμε και σίγουρα θα συμφωνήσουμε».

 

Οι επιπτώσεις που έχει για τη χώρα, η απόφαση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Αναφερόμενος στις βαρύτατες επιπτώσεις που έχει για τη χώρα η απόφαση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός τόνισε ότι η σημαντικότερη επίπτωση αφορά στον αναδρομικό χαρακτήρα της απόφασης διότι «καλλιεργήθηκε η άποψη στους πολίτες και τους ξένους επενδυτές, ότι δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου στη χώρα», εξηγώντας ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι σε αυτή τη χώρα θα πας να εφαρμόσεις το νόμο του κράτους και, μετά, κάποιος θα σου απαγορεύσει να εφαρμόσεις μία νόμιμη άδεια».

Υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα αυτής της επίπτωσης, ο Γιώργος Στασινός επισήμανε ότι «καλλιεργείται μία εντύπωση ότι σε αυτή τη χώρα μπορεί οτιδήποτε να ακυρωθεί οποιαδήποτε στιγμή, από όποιον και αν γίνει αυτό, ακόμα και από το Ανώτατο Δικαστήριο».

Και συνέχισε: «θεωρώ ότι αυτό που έβλαψε περισσότερο τη χώρα είναι ότι κανείς επενδυτής δεν την εμπιστεύεται από εδώ και πέρα για να κάνει οποιαδήποτε επένδυση». Τόνισε μάλιστα ότι αυτά συμβαίνουν παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ οι επιπτώσεις είναι και πρακτικές και αφορούν τα δημοσιονομικά καθώς υπάρχουν άδειες που επηρεάζονται, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξεκίνησαν να χτίζουν και πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν και επομένως δεν προχωράει η επένδυσή τους.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ως πραγματικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι: «ένας έχτισε με νόμιμη άδεια και έφτασε μέχρι τα βαψίματα του κτιρίου, πούλησε τα διαμερίσματα και ήδη μένουν κάποιοι αγοραστές σε τρία διαμερίσματα με εργοταξιακό ρεύμα. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λέει ότι για αυτό το κτίριο, επειδή έγινε προσφυγή πριν τις 11/12/24, θα πρέπει να σταματήσει και ενδεχομένως να γκρεμιστεί ενώ αντίστοιχα το διπλανό οικόπεδο με την ίδια άδεια επειδή έχει ξεκινήσει να σκάβει αλλά δεν έγινε προσφυγή πριν τις 11/12/24 ότι θα ολοκληρωθεί και θα τελειώσει. Δηλαδή το χτισμένο θα πρέπει να γκρεμιστεί και αυτό που δεν έχει χτιστεί αλλά έχει ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα στις 10/12 θα πρέπει να ολοκληρωθεί», είπε ο κος Στασινός και έθεσε το ερώτημα:

-«Πείτε μου εσείς πώς μπορεί κανείς να εμπιστευτεί αυτή τη χώρα να κάνει οτιδήποτε».

Αναφέρθηκε ακόμη σε παράδειγμα, όπου Κινέζος επενδυτής αγοράζει ένα διαμέρισμα αξιοποιώντας την golden visa, με κριτήρια που τον εντάσσουν στην Ελληνική και συνακόλουθα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, γίνεται ακύρωση της άδειας για την οικοδομή όπου βρίσκεται το διαμέρισμα και επομένως θα πρέπει να καταργηθούν τα συμβόλαια. «Αυτό γίνεται σε μία ευρωπαϊκή χώρα αυτή τη στιγμή, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογράμμισε ο Γιώργος Στασινός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και ο Κινέζος που πήρε τη golden visa πρέπει “να ξαναγίνει Κινέζος”».

Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «επιπτώσεις στην οικονομία, στα συμβόλαια, στο τι πιστεύουμε γι’ αυτή τη χώρα, αν είναι μία ευρωπαϊκή χώρα».

Συνοψίζοντας, ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι «οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, όχι γιατί δεν προστατεύσαμε το περιβάλλον και δεν βάλαμε έναν κανόνα για το μέλλον, αλλά γιατί πήγαμε αναδρομικά και καταργήσαμε νόμιμες αποφάσεις. Δεν θα μπω στην ουσία αν ήταν σωστή ή όχι η απόφαση του ΣτΕ, το καταστροφικό ήταν ότι αυτή λειτούργησε αναδρομικά και δεν άφησε να ολοκληρωθούν νόμιμες διοικητικές πράξεις».

«Πρέπει να καταλήξουμε σε έναν πιο απλό οικοδομικό κανονισμό»

Στη συνέχεια και σε ό,τι αφορά το μέλλον του ΝΟΚ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε έναν πιο απλό οικοδομικό κανονισμό με πιο απλές έννοιες, πιο σύντομο και όχι τόσο αναλυτικό». «Πρέπει να υπολογίζουμε έναν συγκεκριμένο όγκο κτιρίου, πλαϊνές αποστάσεις και αποστάσεις από τον δρόμο, συγκεκριμένο ύψος και όχι κάτι πολύ πολύπλοκο, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή» σημείωσε.

Ο Γιώργος Στασινός εκτίμησε ότι «όταν κάνουμε έναν απλό κανόνα και υπολογίζουμε επί της ουσίας έναν όγκο, θα μπορεί μέσα σε αυτόν τον όγκο, που αυτός επηρεάζει την πόλη, και ο αρχιτέκτονας να κάνει τη δουλειά του καλύτερα και πιο ελεύθερα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ «αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος τον επόμενο χρόνο, μετά την απόφαση του ΣτΕ, να έχουμε, ουσιαστικά, έναν νέο οικοδομικό κανονισμό, πολύ πιο απλό που να ελέγχεται εύκολα και να έχει βασικούς κανόνες».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του θέλησε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αν βάλουμε τα δεδομένα σε ένα τραπέζι και δεν συζητάμε μόνο θεωρητικά, μπορούμε στο τέλος να συμφωνήσουμε όλοι». Κατά τον ίδιο, δύο σημαντικά δεδομένα που θα πρέπει να μπουν στον διάλογο είναι τα εξής: Περίπου το 65-70% των κτιρίων είναι χτισμένα πριν από το 1985, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο ασφαλή όσο θα έπρεπε να είναι. Επίσης 65% περίπου από τα κτίρια μας, που είναι προ του 1980, παράγουν από 10 φορές παραπάνω έως και 30πλάσιους ρύπους σε σχέση με ένα σύγχρονο, ενεργειακά και περιβαλλοντικά σωστά κατασκευασμένο κτίριο.

Επομένως σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ «σε αυτή τη χώρα που μειώνεται ο πληθυσμός, θα πρέπει σταδιακά τα κτίρια να ανανεωθούν, αν δεν θέλουμε να τα γκρεμίσει κανένας σεισμός ή αν θέλουμε να είναι βιώσιμα για τις επόμενες γενιές». Επέμεινε ότι «πρέπει κάπως να ανανεωθεί αυτός ο πλούτος και να χτίζεται από εδώ και πέρα με νέο οικοδομικό κανονισμό η χώρααλλά να βγαίνει και το οικονομικό μοντέλο».

«Κάποτε πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αν βάλουμε τους κανόνες και λάβουμε υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, και ο καθένας, με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, μπορεί να πει την άποψή του, να έρθει να τη συζητήσουμε και σίγουρα θα συμφωνήσουμε» κατέληξε.

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]