Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Εκτός των αρχικών έργων που έχει εκκινήσει (διαμόρφωση χώρου, εκσκαφές, χωματουργικές εργασίες κ.α.), σταδιακά το project της ανάπτυξης του μεγάλου τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας «ThessINTEC», στη Θεσσαλονίκη, μια επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ, ωριμάζει και περιβαλλοντικά. Ηδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 23 Απριλίου 2025 η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη «Ίδρυση και ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Thess-INTEC». Η ΕΑΝΕΠ Thess-INTEC Α.Ε. είναι ο αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη, υλοποίηση και λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Το Thess-INTEC βρίσκεται στη Δ.Κ. Περαίας, ΔΕ Θερμαϊκού, Δήμο Θερμαϊκού, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, μεταξύ του οικισμού της Περαίας και του Αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και μεταξύ του παραλιακού μετώπου και της οδού Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, σε απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η έκτασή του είναι 756.968,38 τ.μ.. Το Thess-INTEC θα φιλοξενήσει “Μέγα – Έργα” (Mega-Projects) καινοτομίας υψηλής ανάπτυξης που θα επικεντρωθούν σε επιλεγμένους τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς.

Σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), το Thess-INTEC στοχεύει να αποτελέσει μια συνδυασμένη πρωτοβουλία υποδομής που θα προσφέρει σε ξένες και τοπικές καινοτόμες επιχειρήσεις και επενδυτές τις ανέσεις ενός υπερσύγχρονου Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου / Πάρκου Καινοτομίας. Το Thess-INTEC θα επιδιώξει επίσης να διαφοροποιήσει το μοντέλο των μικρού μεγέθους Ελληνικών Επιστημονικών Πάρκων, τα οποία με βάση τα διεθνή πρότυπα ισοδυναμούν με κτίρια θερμοκοιτίδων (Πάτρα, Ιωάννινα).

Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός (οριστικές μελέτες) των δικτύων υποδομών και του κτιρίου διοίκησης του έργου ανέρχεται σε 73,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά τις χωματουργικές εργασίες και τα έργα βελτίωσης εδάφους (38.898.492,63 ευρώ) και ακολουθεί η κατασκευή του κτιρίου διοίκησης του Επιχειρηματικού Πάρκου (21.743.521,00 ευρώ). Επιπλέον υπολογίζονται και οι δαπάνες των απαιτούμενων συνδέσεων με τα εξωτερικά δίκτυα καθώς και το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων που θα υλοποιηθούν από τρίτους. Για τα έργα αυτά η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων (5.032.996,76 ευρώ) που πρόκειται να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και ακολουθεί η σύνδεση με το εξωτερικό οδικό δίκτυο (3.722.087,02 ευρώ) που αποτελεί εργολαβία της ΠΚΜ/Δ. Θερμαϊκού/Δ. Θέρμης.
Οι ζώνες, τα πολεοδομικά και το project

Η περιοχή παρέμβασης οργανώνεται ως μια πολεοδομική ενότητα ενώ καθορίζονται τρεις (3) Ζώνες όρων δόμησης, με στοιχεία «Ζώνη Α», «Ζώνη Β», «Ζώνη Γ» με χρήσεις γης ως ακολούθως:

1. Στη Ζώνη Α (Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου) επιτρέπεται η χρήση «Τεχνόπολις – Τεχνολογικό Πάρκο»,

2. Στη Ζώνη Β (Ζώνη Τουρισμού – Αναψυχής) επιτρέπονται η χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή»,

3. Στη Ζώνη Γ (Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου), η οποία εκτείνεται κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Στο σύνολο της περιοχής επέμβασης καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης 0,45 και ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ίσο με 25% επί της συνολικής επιφάνειας της έκτασης, εκ των οποίων ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας θα είναι τουλάχιστον 90 στρέμματα.

H πολεοδομική οργάνωση της περιοχής παρέμβασης οργανώνεται σε 14 Οικοδομικά Τετράγωνα. Ειδικότερα:

· Στη Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου δημιουργούνται 10 Οικοδομικά Τετράγωνα.

· Στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ακινήτου εντός της Ζώνης Τουρισμού Αναψυχής δημιουργούνται 2 Οικοδομικά Τετράγωνα.

· Στο βόρειο τμήμα του ακινήτου εντός της Ζώνης Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βορείου ορίου του δημιουργούνται 2 Οικοδομικά Τετράγωνα με χρήση Κοινόχρηστου Χώρου.

Από τη συνολική έκταση του ακινήτου, 31.101,60 τ.μ. θα καταλαμβάνουν τα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής όπως έχουν προκύψει από την αντίστοιχη Προμελέτη Υδραυλικής Αντιπλημμυρικής Προστασίας της περιοχής και η συνολική έκταση προς πολεοδόμηση είναι 725.866,78 τ.μ. Το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων είναι 215.129,21 τ.μ. που αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,64 % επί της περιοχής προς πολεοδόμηση και σε ποσοστό 28,42% επί της συνολικής έκτασης του ακινήτου. Εάν στην έκταση των Κοινοχρήστων Χώρων συνυπολογιστεί και η έκταση που θα καταλαμβάνουν τα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης τότε το συνολικό ποσοστό επί της έκτασης του ακινήτου ανέρχεται σε ποσοστό 32,53%. Προβλέπεται εμβαδόν κατ’ ελάχιστο 90 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, προτείνεται η επέμβαση στο φυσικό ανάγλυφο του ακινήτου, με δημιουργία νέου που θα προσδιορίζεται από την χωροστάθμηση της ερυθράς του οδικού δικτύου, η οποία θα παρακολουθεί τη στέψη των εγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 4 μ. από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών της παρέμβασης, οι συνθήκες βέλτιστης φυσικής αποστράγγισης και η ενίσχυση της προστασίας της περιοχής από ενδεχόμενη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι φάσεις ανάπτυξης

Το Επιχειρηματικό Πάρκο πρόκειται να αναπτυχθεί – υλοποιηθεί στο επίπεδο πλήρους λειτουργίας σε δύο Φάσεις:

Φάση Α: Αδειοδότηση του ΕΠ – Υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου Έργων Υποδομής – Λειτουργία Mega Projects. Η Α’ Φάση ξεκινά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών πολεοδόμησης και αδειοδότησης του ΕΠ, καθώς και την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου Έργων Υποδομής του. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και τα απαραίτητα τεχνικά έργα υποδομής στο σύνολο της έκτασης του Πάρκου, καθώς και το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα του ΕΠ το οποίο θα στεγάσει τη Διοίκηση του ΕΠ, τη Θερμοκοιτίδα Καινοτόμων Επιχειρήσεων του ΕΠ και τις επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες – χρήστες των έξι Μέγα Έργων (Mega Projects) του ΕΠ Thess-INTEC.

Φάση Β: Υλοποίηση – ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων στο σύνολο της επιχειρηματικής ζώνης του ΕΠ. Η Β’ Φάση ανάπτυξης και λειτουργίας του ΕΠ ξεκινά με την έναρξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων των πρώτων Στρατηγικών Ενοίκων του Πάρκου και περιλαμβάνει τη σταδιακή παραχώρηση Οικοδομικών Τετραγώνων για την εγκατάσταση τεχνολογικών– επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο σύνολο των υπολειπόμενων Ο.Τ. της επιχειρηματικής ζώνης του Πάρκου, καθώς και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις χρήσεις Ξενοδοχείου, Συνεδριακού – Εκθεσιακού Κέντρου, θεματικού πάρκου και ζώνης τουρισμού– αναψυχής.

Οι βασικές και συμπληρωματικές Λειτουργικές Μονάδες του ΕΠ είναι οι εξής:

A. Βασικές Λειτουργικές Μονάδες του ΕΠ: A1. Χώροι φιλοξενίας Μέγα-Έργων (MPs), A2. Χώρος Θερμοκοίτισης Καινοτόμων, A3. Διοίκηση του Πάρκου & Υπηρεσίες Εξυπηρέτησης Ενοίκων & Επισκεπτών του ΕΠ, A.4 Οικόπεδα μεγάλων Επιχειρήσεων.

B. Συμπληρωματικές Λειτουργικές Μονάδες του ΕΠ: B.1 Χώρος Επιχειρηματικού Κέντρου, B.2 Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο, B.3 Ξενοδοχειακή , B.4 Θεματικό Πάρκο, B.5 Αναψυχή – Χώρος ενοικίασης για δραστηριότητες αναψυχής.

Κατά τη πρώτη φάση ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πάρκου Thess INTEC θα αναπτυχθούν κτιριακές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν 5.500 τ.μ. γραφειακών χώρων καθώς και 5.000 τ.μ. εργαστηρίων για τη στέγαση της Διοίκησης του Πάρκου, της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων του Πάρκου και των ερευνητικών ομάδων των Mega-Projects του Πάρκου.