![Αθήνα - ακίνητα](https://www.economix.gr/wp-content/uploads/2023/04/athina-akinita-696x392.jpg)
του Θοδωρή Καραουλάνη
Άγχος δημοσιότητας φαίνεται να έχει πλήξει τους αιρετούς άρχοντες και μάλιστα μηχανικούς του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι μάλλον νιώθουν ότι τους αφήνει εκτός η επικαιρότητα στα θέματα ΝΟΚ και αποφάσισαν με το «έτσι θέλω» να στοχεύσουν οικοδομικά έργα ώστε να προκαλέσουν δημοσιεύματα για τον εαυτό τους…
Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Πάρις Χαρλαύτης, στενός (alter ego) συνεργάτης του Δημάρχου Χάρη Δούκα και πολλάκις συλληφθείς να λειτουργεί αντ΄αυτού, διέρρευσε ο ίδιος στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι εκκινεί αμέσως (!) ελέγχους για συγκεκριμένες οικοδομές του Δήμου Αθηναίων που έχουν εντοπίσει ότι έχουν εκδώσει άδειες με βάση διατάξεις του ΝΟΚ που κρίθηκαν στο ΣτΕ και δεν έχουν φτάσει στο στάδιο πορίσματος από ελεγκτή δόμησης για τη θεμελίωση. Το πότε έγινε αυτός ο εντοπισμός σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, που δεν υπάρχει ακόμη, δεν το διευκρινίζει…
Μόνο που το «παραμύθι» του αρμοδίου για τη Δόμηση Αντιδημάρχου μάλλον δεν έχει δράκο – τουλάχιστον ακόμη… Και αυτό για δύο λόγους ουσίας. Διότι, πρώτον, η απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ δεν υπάρχει ακόμη, Πέμπτη 30/1/2025 πρωί, πουθενά δημοσιευμένη, όπως έχει καταγράψει ήδη δημοσίως το economix.gr, παρότι το ΣτΕ την ανακοίνωσε. Αλλά τα στελέχη του Δήμου έκαναν σύσκεψη και αποφάσιζαν την Τρίτη 28/1 επί μιας απόφασης που δεν είχαν δει… Το μόνο που υπάρχει είναι μια ανακοίνωση του ΣτΕ με δελτίο τύπου που περιλαμβάνει διατυπώσεις που δημιουργούν ερωτηματικά, δεν υπάρχει δηλαδή ούτε το πλήρες διατακτικό ούτε, προφανώς το σκεπτικό.
Θυμίζουμε ότι από τις ακριβείς διατυπώσεις της απόφασης του ΣτΕ επηρεάζονται δεκάδες θέματα ουσίας για τη δόμηση στη χώρα.
Εντυπωσιάζει ότι σπουδαγμένοι άνθρωποι και πλέον με εμπειρία στη διοίκηση δεν καταλαβαίνουν ότι για να κάνουν νόμιμα τη δουλειά τους οι υπάλληλοι του δήμου, για τον έλεγχο μιας οικοδομής, ειδικά σε ένα διφορούμενο θέμα όπως η έννοια της «έναρξης εργασιών», θα πρέπει να έχουν κείμενο με συγκεκριμένες διατυπώσεις στα χέρια τους… Ειδάλλως ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος διακινδυνεύουν να κάνουν απλώς σόου και να ακυρωθούν όλες οι πράξεις που θα προκύψουν από αυτούς τους ελέγχους αφού χωρίς δημοσίευση απόφασης δεν υπάρχει νόμιμη βάση, όπως θα τους επισήμανε κάθε λογικός και ουδέτερος νομικός…
Για παράδειγμα, μας λένε από την αγορά, το ΣτΕ στο δελτίο τύπου για την απόφαση αναφέρει ότι η έναρξη εργασιών εκσκαφής, που λογίζεται από το δικαστήριο ως σημείο ελέγχου (και όχι φυσικά το πόρισμα ελεγκτή δόμησης που βγαίνει αφού έχει τελειώσει η θεμελίωση…), θα μπορεί να αποδεικνύεται από ΑΠΔ (αναλυτική περιοδική δήλωση απασχόλησης) εργατών στον ΕΦΚΑ. Μόνο που η προθεσμία δήλωσης ΑΠΔ Δεκεμβρίου λήγει αύριο, τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από την προθεσμία της 11/12 που έχει θέσει το ΣτΕ. Τί θα ελέγξουν οι υπάλληλοι του δήμου;
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι τέτοιες προσεγγίσεις δείχνουν απλά άγχος προβολής και δεν παράγουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιλώντας μάλιστα για «καλαμπαλίκια» του Δήμου Αθηναίων.
Στα όσα διέρρευσε στην έγκριτη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο αρμόδιος για την Δόμηση αντιδήμαρχος υπάρχει και δεύτερος… «δράκος» που αγνοείται! Φαίνεται να βάζουν ως «όριο» για τον έλεγχο μιας οικοδομής το αν έχει μεσολαβήσει πόρισμα ελεγκτή δόμησης. Πρόκειται για το ίδιο χρονικό όριο – τέχνασμα που χρησιμοποίησαν και δήμοι που εμπλέκονται στις αποφάσεις που δικάστηκαν στο ΣτΕ και το ίδιο το δικαστήριο, με την ανακοίνωσή του ακόμη, τους γύρισε την πλάτη, αφού όρισε άλλο σημείο στην εξέλιξη μιας οικοδομής ως εκκίνηση εργασιών. Μιλάμε για πλήρη διοικητική αυθαιρεσία! Περιμένουμε να δούμε αν και πως θα εφαρμόσει τέτοιες εμπνεύσεις ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο οποίος έχει ξεμείνει μόνο με καμιά 10αριά άλλους δήμους σε σύνολο 325 να προσπαθούν να εκβιάσουν την κοινωνία με μια απόφαση του ΣτΕ που δεν υιοθετεί τις έωλες απόψεις τους.
Και, να θυμίσουμε όπως ανέδειξε το economix.gr, μιλάμε για μια διοίκηση δήμου που θεωρεί ότι το σύνολο της Αθήνας πρέπει να ρυθμίζεται πολεοδομικά από ένα διάταγμα του Βασιλιά του 1955! Ώστε, όπως λένε, να «μην γίνει τσιμέντο η Αθήνα» – προφανώς διότι από το 1955 μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει κτίρια με οπλισμένο σκυρόδεμα (που περιέχει τσιμέντο) στην Αθήνα… Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο…
Ο χαρακτηρισμός «καλαμπαλίκια» προκύπτει και από άλλες πληροφορίες που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται ότι ο Αντιδήμαρχος Δόμησης, προκειμένου να κάνει τους παραπάνω ελέγχους αποφάσισε να αλλάξει μηχανικούς και υπαλλήλους από θέσεις και αρμοδιότητες στην ΥΔΟΜ, καθώς οι υπηρετούντες (που είχαν ήδη, μας λένε, αλλάξει το καλοκαίρι) δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν «στραβά μάτια» στην έλλειψη νόμιμης βάσης για ελέγχους και ανακλήσεις αδειών, όπως τους είχε ζητηθεί στο παρελθόν και με βάση όσα προκύπτουν θα τους ζητούνταν και πάλι. Ακούμε μάλιστα ότι στις αλλαγές προσώπων – αρμοδιοτήτων έχουν γίνει και κάποια «όργια», όπως η τοποθέτηση προσώπων χωρίς καμία εμπειρία σε ελέγχους οικοδομών, η τοποθέτηση ή η μετακίνηση σε θέσεις ευθύνης αναντίστοιχη με πραγματικά προσόντα ή εμπειρία, η στόχευση προσώπων με συνδικαλιστική δράση, η απομάκρυνση δυσάρεστων στη διοίκηση υπαλλήλων, η τοποθέτηση άλλων που έχουν κάκιστες σχέσεις με συναδέλφους τους, η αξιοποίηση ανθρώπων που έχουν σχέσεις με διάφορους «κύκλους» και «υποθέσεις» που η παρούσα διοίκηση του Δήμου υποτίθεται ότι έχει δημοσίως καταδικάσει κλπ.
Αν οι πληροφορίες και φήμες αυτές ευσταθούν, αποδεικνύουν, πέραν αμφιβολίας, λένε παράγοντες του δήμου, ότι τους αιρετούς άρχοντες της δημαρχίας Δούκα τους έχει πιάσει άγχος να φανεί ότι κάτι κάνουν για την υπόθεση ΣτΕ – ΝΟΚ και κινούνται με πλήρη έλλειψη σεβασμού σε κανόνες και πρακτικές της διοίκησης.
Και κάτι ακόμη που προκαλεί στους δημότες και στους ασχολούμενους με τον Δήμο Αθηναίων απορίες για τις πραγματικές επιδιώξεις, τη στρατηγική και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης Δούκα στα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας: γιατί άραγε έχουν επιλέξει να «σπάσουν« τις άμεσες αρμοδιότητες για αυτά τα θέματα σε πολλούς αντιδημάρχους; Γιατί απαιτείται να υπάρχει άλλος αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τη Δόμηση (με σωρεία άλλων παράλληλων αρμοδιοτήτων) και άλλη αντιδήμαρχος αρμόδια για το Σχέδιο Πόλης και το Αστικό Περιβάλλον; Και επιπλέον άλλοι αντιδήμαρχοι για τους κοινόχρηστους χώρους ή για την Κλιματική Διακυβέρνηση; Με επιπλέον εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους για τους λόφους ή την προσβασιμότητα / βιώσιμη κινητικότητα ή τα γεωχωρικά δεδομένα; Πρόκειται απλώς για «βόλεμα« σε θέσεις κάποιων εκλεγμένων ή συμβαίνει κάτι άλλο;