![Θερμοκρασία - κλίμα](https://www.economix.gr/wp-content/uploads/2024/09/thermokrasia-klima-696x392.jpg)
Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει πιθανότατα σε σημαντική αύξηση των θανάτων από καύσωνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεπερνώντας σημαντικά την όποια μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο. Η τάση αυτή διατηρείται σε όλα τα σενάρια κλιματικής αλλαγής, ακόμη και σε συνθήκες υψηλής προσαρμογής στη ζέστη, ενισχύοντας την ανάγκη για επιθετικές πολιτικές μετριασμού.
Όπως εκτιμά μελέτη μοντελοποίησης, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, οι αλλαγές στο κλίμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πάνω από 2,3 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους που σχετίζονται με τη θερμοκρασία σε 854 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2099, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, έως και το 70% αυτών των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ληφθεί ταχεία δράση.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επικεφαλής ερευνητές του Εργαστηρίου Μοντελοποίησης Περιβάλλοντος και Υγείας (EHM) της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM).
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, ακόμη και αν καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες για την προσαρμογή των πόλεων στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να εξισορροπηθούν οι αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία λόγω της έκθεσης στη ζέστη, ιδίως στις πιο ευάλωτες περιοχές, όπως η περιοχή της Μεσογείου, η Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Μόνο οι ταχείες περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που διατηρούν τις θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα φάνηκε ότι μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των θανάτων από ακραία θερμότητα.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας καθηγητής Pierre Masselot, στο EHM-Lab της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM), σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ότι «τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να επιδιωχθεί επιθετικά τόσο ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής όσο και η προσαρμογή στην αυξημένη θερμότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την περιοχή της Μεσογείου, όπου, αν δεν γίνει τίποτα, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τρομερές. Αλλά, ακολουθώντας μια πιο βιώσιμη πορεία, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε εκατομμύρια θανάτους πριν από το τέλος του αιώνα».
Η θέση της Αθήνας στην πρώτη 10άδα
Σύμφωνα με τη μελέτη μοντελοποίησης, οι 10 ευρωπαϊκές πόλεις που προβλέπεται να παρουσιάσουν τους υψηλότερους θανάτους λόγω θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα είναι:
- Βαρκελώνη (Ισπανία) 246.082
- Ρώμη (Ιταλία) 147.738
- Νάπολη (Ιταλία) 147.248
- Μαδρίτη (Ισπανία) 129.716
- Μιλάνο (Ιταλία) 110.131
- Αθήνα (Ελλάδα) 87.523
- Βαλένθια (Ισπανία) 67.519
- Μασσαλία (Γαλλία) 51.306
- Βουκουρέστι (Ρουμανία) 47.468
- Γένοβα (Ιταλία) 36.338
[Σημείωση: Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν την προβλεπόμενη σωρευτική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία μέχρι το 2099 λόγω της κλιματικής αλλαγής]
Στο επίκεντρο οι μεγάλες μεσογειακές πόλεις
Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία αναμένεται στις πολυπληθέστερες μεσογειακές πόλεις, ωστόσο, πολλές μικρότερες πόλεις στη Μάλτα, την Ισπανία και την Ιταλία είναι επίσης πιθανό να πληγούν σοβαρά με υψηλά ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία.
Μακριά από την περιοχή της Μεσογείου, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι λιγότερο σοβαρές, καθώς σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι (13.515), όπου προβλέπεται μικρότερη, αλλά και πάλι σημαντική, αύξηση των θανάτων συνεκτιμώντας το ψύχος και τη ζέστη.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες πόλεις στη Βρετανία και στις σκανδιναβικές χώρες θα μπορούσαν να καταγράψουν καθαρή μείωση των θανάτων, με μία από αυτές να είναι το Λονδίνο (-27.455). Ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων θα αντισταθμιζόταν, ωστόσο, μαζικά από τις αυξήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα 2,3 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους σε ολόκληρη την ήπειρο.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Antonio Gasparrini, κύριος συγγραφέας του άρθρου και επικεφαλής του EHM-Lab στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM), «η μελέτη παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι η απότομη αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη θα υπερβεί κατά πολύ την όποια μείωση που σχετίζεται με το κρύο, με αποτέλεσμα την καθαρή αύξηση της θνησιμότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα αυτά καταρρίπτουν τις προτεινόμενες θεωρίες περί “ευεργετικών” επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που συχνά προτείνονται σε αντίθεση με τις ζωτικής σημασίας πολιτικές μετριασμού που πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό».
Η παρούσα έρευνα χρησιμοποιεί συναρτήσεις κινδύνου της θερμοκρασίας σε όλες τις πόλεις, λαμβάνοντας υπόψη την τοπική και ηλικιακή προσαρμογή και τον εγκλιματισμό. Στη συνέχεια συνδυάζονται με προβλέψεις για τις θερμοκρασίες, τον πληθυσμό και τα ποσοστά θνησιμότητας για να εκτιμηθεί ο αναμενόμενος αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία και μπορούν να αποδοθούν ειδικά στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες.
Οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά κλιματικών και επιδημιολογικών προσομοιώσεων για να εκτιμήσουν την αβεβαιότητα που συνδέεται με τις εκτιμήσεις, βάσει σεναρίων που καθορίστηκαν για την έκτη έκθεση αξιολόγησης της IPCC. Οι ερευνητές υπολόγισαν επιπλέον το κόστος σε ανθρώπινες ζωές για σενάρια στα οποία μειώνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη.
Τα σενάρια προσαρμογής που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό της απαιτούμενης μείωσης του κινδύνου, αλλά παραμένουν γενικά και δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν. Επιπλέον, η έρευνα επικεντρώνεται στη μέση ημερήσια θερμοκρασία και δεν λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τον εκτιμώμενο αριθμό των θανάτων, όπως οι ακραίες νυχτερινές θερμοκρασίες και οι συνθήκες υγρασίας.