Σημαντική μείωση των επιβλαβών αέριων ρύπων καθώς και του θορύβου πέτυχε για τους μαθητές του σχολείο στην Αγγλία με απλές παρεμβάσεις που ουσιαστικά «πρασίνισαν» τον περίβολο και τις υποδομές όπου τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους.

Οι παρεμβάσεις έγιναν στο πλαίσιο μίας πρωτοποριακής μελέτης, στο δημοτικό σχολείο Sandfield στο κέντρο της πόλης Guildford και έδειξαν μείωση κατά σχεδόν ένα τρίτο των επιπέδων επιβλαβούς σωματιδιακής ρύπανσης – σε συνδυασμό με το πρόσθετο όφελος της μείωσης κατά 5 ντεσιμπέλ του ενοχλητικού θορύβου της κυκλοφορίας.

Το έργο CoGreen, με επικεφαλής το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον Καθαρό Αέρα (GCARE) του Πανεπιστημίου του Surrey, περιελάμβανε μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ του σχολείου, ομάδων γονέων, κατοίκων και ερευνητών από το Guildford Living Lab και το Zero Carbon Guildford. Κάθε πλευρά που συμμετείχε στην προσπάθεια επέβλεψε την εγκατάσταση της πρώτης «ζωντανής σχολικής πύλης» στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελείται από 140 φυτά, μαζί με ένα ξεχωριστό πράσινο «παραβάν» από κισσό στον περίβολο του σχολείου, σχεδιασμένο να φιλτράρει τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης από την πολυσύχναστη διασταύρωση, στην οποία βρίσκεται το σχολείο.

Ο καθηγητής Prashant Kumar, ιδρυτικό στέλεχος και διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Έρευνας για τον Καθαρό Αέρα (GCARE) του Πανεπιστημίου του Surrey και κύριος ερευνητής του έργου RECLAIM ανέφερε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία των παιδιών, ιδίως επειδή πολλά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους. Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τις μετασχηματιστικές δυνατότητες των υποδομών που βασίζονται στη φύση για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης ανησυχίας, παρέχοντας προστασία όχι μόνο για τους μαθητές και το προσωπικό αλλά και για την τοπική βιοποικιλότητα.

«Οι διευθυντές του σχολείου, οι γονείς, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey και οι τοπικοί παράγοντες συνεργάστηκαν στενά για τη σύλληψη και την υλοποίηση αυτού του έργου. Υγιέστερα, πιο πράσινα σχολικά περιβάλλοντα για τις μελλοντικές γενιές μπορούν να υλοποιηθούν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, όπου η συνδημιουργία, η ενεργός συμμετοχή και η εμπλοκή της κοινότητας αξιοποιούνται για την παροχή καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων» πρόσθεσε.

Ενώ οι Πράσινες Υποδομές (ΠΥ) έχουν ήδη αναγνωριστεί για την ικανότητά τους να μειώνουν την έκθεση στην επιβλαβή ατμοσφαιρική ρύπανση, η μελέτη ρίχνει νέο φως στα συναφή πολύπλευρα οφέλη της εφαρμογής βιώσιμων οικολογικών λύσεων γύρω από τα σχολεία, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη υιοθέτηση σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα αποτελέσματα από τη «ζωντανή πύλη» και την περιβάλλουσα πράσινη περίφραξη έδειξαν ότι τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση πριν την ανάπτυξη της πράσινης υποδομής. Επιπλέον, η «ζωντανή» πύλη μείωσε κατά 5 ντεσιμπέλ τον θόρυβο που σχετίζεται με την κυκλοφορία από τον κεντρικό δρόμο.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι η κατεύθυνση του ανέμου παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της υποδομής, με τη ρύπανση να μειώνεται κατά 44% όταν φυσούσε μακριά από τη «ζωντανή» πύλη και κατά 42% όταν είχε κατεύθυνση παράλληλα με την πράσινη περίφραξη.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου που συμμετείχε και στη συγγραφή της μελέτης, Kate Collins, πρόκειται για ένα «σημαντικό ορόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία και την ευημερία όλων των μαθητών και των εργαζομένων στο σχολείο».