Ειδικότερα, το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε «ομόφωνα την έγκριση του σχεδίου της “Πρόσκλησης συμμετοχής σε διάλογο” (Β Φάση, στάδιο Β1 διαγωνισμού) στο πλαίσιο του Δημόσιου Διεθνή Διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) για την “Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ”. Επίσης, εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να αποφασίσει, εάν τούτο απαιτηθεί, την τροποποίηση και την παράταση του χρονοδιαγράμματος του σταδίου Β1».
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προχωρά με τη συμμετοχή των παραπάνω 5 ομίλων ή κοινοπραξιών, από τις 6 που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 105,34 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 84,95 εκατ. ευρώ).
Ποιο είναι το έργο
Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης και των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών.
Η υλοποίηση του εν λόγω έργου ΣΔΙΤ, που σηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων χώρων διαμονής των φοιτητών αλλά και της εικόνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος στέγασης, αλλά και στην ποιότητα της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών ευρύτερα. Προβλέπεται, επίσης, ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει βάσει των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, δημιουργώντας κτήρια τουλάχιστον μηδενικής κατανάλωσης (Zero Energy Building).