Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

 

Μείζον ζήτημα για την κτηματαγορά αποτελεί η ερμηνεία της ανακοίνωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όσο αφορά το τι σημαίνει η εξαίρεση από την αντισυνταγματικότητα των οικοδομικών αδειών με χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) που είχαν εκδοθεί και η υλοποίησή τους είχε αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την 11η Δεκεμβρίου 2024.

Δηλαδή, σε ποιους από όσους έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια μέχρι την ανακοίνωση του ΣτΕ θα δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν απρόσκοπτα, με τη σημείωση βεβαίως ότι τα στελέχη της κτηματαγοράς θεωρούν πως πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι οικοδομικές άδειες κατά ΝΟΚ μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία αφού έχουν εκδοθεί νόμιμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, στην σχετική συζήτηση στη Βουλή στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε δηλώσει «δεν ξέρουμε τι σημαίνει κατά το ΣτΕ η έννοια της έναρξης εργασιών». Σύμφωνα με όσα είχε πει ο αρμόδιος υπουργός «υπάρχουν πάνω από 14.000 άδειες οικοδομημάτων που είναι κατά ΝΟΚ και για τις οποίες δεν έχει κληθεί ακόμη ελεγκτής δόμησης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μπορεί να έχουν ξεκινήσει εργασίες και να μην έχουν καλέσει ελεγκτή, κάποιες να μην έχουν ξεκινήσει καν…»

Ωστόσο τη δική του ερμηνεία περί «έναρξης εργασιών» έχει δώσει ήδη ο δήμος Αλίμου ο οποίος αποφάσισε να αναστείλει όλες τις οικοδομικές άδειες, 43 στην περιοχή ευθύνης του, που κάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, ανεξάρτητα από το στάδιο υλοποίησης στο οποίο βρίσκονται.

Στην απόφασή του αυτή, η οποία ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο στις 28-12-2024 και δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια, αφενός ερμηνεύει το ΣτΕ στο τι εννοεί όταν μιλά για «έναρξη εργασιών» αφετέρου αναστέλλει οικοδομικές άδειες στο πλαίσιο των οποίων η κατασκευή έχει προχωρήσει στους ορόφους.

Για τον εν λόγω δήμο «έναρξη εργασιών» σημαίνει σκυροδέτηση, ερμηνεία που αμφισβητείται με το θέμα να εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει αφού δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Στην περίπτωση του Αλίμου οι θιγόμενοι κατασκευαστές έχουν καταθέσει σειρά από ειδικές διοικητικές προσφυγές ενώπιον του Επόπτη ΟΤΑ – Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ώστε να ανατρέψουν την απόφαση του δήμου για αναστολή των οικοδομικών αδειών.

Ο δήμος Αλίμου στο μεταξύ έχει αναστείλει και άδειες οι οποίες, σύμφωνα με τη δική του απόφαση, δεν θα έπρεπε, καθώς πρόκειται για οικοδομές στις οποίες η σκυροδέτηση έχει προχωρήσει στους υψηλότερους ορόφους.

Ως εκ τούτου η τύχη των προσφυγών των κατασκευαστών κατά της απόφασης του δήμου Αλίμου για αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών με βάση το ΝΟΚ αναμένεται με ενδιαφέρον, ως δείγμα των ζητημάτων που θα διαχειριστεί η κατασκευαστική αγορά, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας σχετικά στο δημοτικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, είπε: «Δεκτικές ανακλήσεως είναι σίγουρα οι οικοδομικές άδειες που έχουν μεν εκδοθεί, πλην όμως δεν έχει γίνει βάσει αυτών η παραμικρή οικοδομική εργασία και ομοίως και οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες άρχισαν μεν να εκτελούνται, πλην όμως δεν έχουν γίνει επί των οικοπέδων εργασίες ανεγέρσεως, αλλά μόνον εργασίες εκσκαφών».

Σε γενικές γραμμές τα σενάρια αναφορικά με την ερμηνεία «έναρξη εργασιών» και με δεδομένο ότι όσοι κατασκευαστές έχουν στα χέρια τους την άδεια και σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται έχουν καταβάλει ήδη σημαντικά χρηματικά ποσά είναι δύο:

Το πρώτο είναι το ίδιο το ΣτΕ στην απόφασή του να δώσει σαφή ερμηνεία για το τι σημαίνει «έναρξη εργασιών». Σε αυτή την περίπτωση η κατασκευαστική αγορά θα υποστεί το όποιο κόστος προκύψει και πιθανότατα ορισμένοι να κινηθούν δικαστικά διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Αν το ΣτΕ δεν δώσει σαφή ερμηνεία στην «έναρξη εργασιών» τότε θα αναγκαστεί να το πράξει το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συνέχεια να έχει πιθανότατα τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως και κατά το πρώτο σενάριο.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως θα «τιμωρηθεί» ο «συνετός» κατασκευαστής που δεν έχει προχωρήσει σε κατασκευαστικές εργασίες έπειτα από την ανακοίνωση του ΣτΕ, έναντι ορισμένων που πιθανώς επίσπευσαν κάποιες εργασίες ώστε να κατοχυρώσουν την οικοδομική τους άδεια.