Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αγγίζει η αδιανόητη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην κτηματαγορά η κατάργηση των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο στις πολεοδομίες υπάρχουν περισσότερες από 14.000 άδειες οικοδομημάτων κατά ΝΟΚ για τις οποίες δεν έχει κληθεί ακόμη ελεγκτής δόμησης (άρα δεν είναι γνωστό αν έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες).

Από το πρόβλημα δεν εξαιρείται και η επένδυση στο Ελληνικό ωστόσο επειδή το έργο εξελίσσεται στο πλαίσιο ειδικού πολεοδομικού καθεστώτος νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα είναι ευκολότερο για το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Για όσα από τα επιμέρους έργα δεν έχει εκδοθεί άδεια, όπως συμβαίνει σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, ο σχεδιασμός θα αλλάξει με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος των project.

Στα υφιστάμενα έργα που υλοποιεί η ίδια η Lamda Development εκτιμάται ότι η επίδραση είναι μικρή γιατί για τα περισσότερα έχει εκδώσει τις οικοδομικές άδειες.

Μεγαλύτερη είναι η επίπτωση σε όσους επενδυτές έχουν αγοράσει οικόπεδα για να δημιουργήσουν τις δικές τους αναπτύξεις στο Ελληνικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στα αρχικά στάδια.

Σημειώνεται ότι στο Ελληνικό, μεταξύ άλλων, έχουν αγοράσει οικόπεδα για οικιστικές αναπτύξεις οι Brook Lane Capital, Ten Brinke, Hellenic Ergon, Daedalus Development, ενώ εκπαιδευτικό ίδρυμα με διεθνές πρόγραμμα σπουδών, καθώς και οικιστικούς και γραφειακούς χώρους, θα δημιουργήσει η Skiti Enterprises Company της οικογένειας του Γ. Προκοπίου.

Όλοι οι παραπάνω, όπως και πολλοί άλλοι επενδυτές ξένοι και Έλληνες, βρίσκονται προ δυσάρεστης εκπλήξεως καθώς προχώρησαν στην αγορά γης με δεδομένη τη χρήση των περιβαλλοντικών κινήτρων, δηλαδή τη δυνατότητα να δομήσουν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα κατασκευάζοντας βιοκλιματικά κτίρια.

Όπως υπογραμμίζουν δε τα στελέχη των εταιριών ακόμα και όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ θα προκύψουν πλήθος από ερμηνευτικά ζητήματα και αυτό θα φέρει επιπλέον καθυστερήσεις στους υπάρχοντες σχεδιασμούς.

Ο κ. Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση της μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης (αναστολή νέων οικοδομικών αδειών με χρήση των επίμαχων σημείων του ΝΟΚ και των συνεδριάσεων των πολεοδομικών συμβουλίων καθώς και απαγόρευση της ανάκλησης οικοδομικών αδειών από τις Υπηρεσίες Δόμησης) μίλησε για «μια αντισυνταγματικότητα η οποία ανακαλύπτεται μετά από δώδεκα χρόνια» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Πίσω από τις περισσότερες από τις 14.000 άδειες κατά ΝΟΚ βρίσκονται πολλές δεκάδες χιλιάδες – για μην πω εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες – που επηρεάζονται οι οποίοι, ενώ είναι νόμιμοι, για ένα σφάλμα ή αστοχία του κράτους στο σύνολο του καθίστανται παράνομοι εν μία νυκτί».

Ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε πως «όπως λέει και η απόφαση του ΣτΕ τα όποια περιβαλλοντικά κίνητρα θα πρέπει να μεταφερθούν στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατόν, όταν θα βγει η απόφαση και θα νομοθετήσουμε συνολικά για το θέμα. Ταυτόχρονα, λέμε ότι δεν μπορούν να ανακληθούν οι άδειες που έχουν εκδοθεί. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι έχουμε το εξής παράδοξο: Η απόφαση του ΣτΕ μιλάει για «έναρξη εργασιών», αλλά δεν δίνει λεπτομερή ορισμό τού τι σημαίνει «έναρξη εργασιών». Αυτό είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα – όποιοι είναι μηχανικοί το ξέρουν – διότι πια η έναρξη εργασιών, ενώ παλιά γινόταν με δήλωση πολεοδομία, τώρα δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένα και έχουμε ήδη κάποιους δήμους οι οποίοι προβαίνουν σε ερμηνείες. Ο δήμαρχος Αλίμου, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τις άδειες όπου δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες σκυροδέτησης. Πριν προλάβει να δημοσιεύσει την απόφαση το ΣτΕ, κάνει δική του περιοριστική ερμηνεία ένας δήμος…»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως: «όλο αυτό συμβαίνει σε μια χώρα στην οποία έχουν νομιμοποιηθεί εκατομμύρια παρανομίες και με αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι δυνατόν με νομιμοποιήσεις εκατομμυρίων παρανομιών – αυθαιρέτων να συμπεριφερθούμε τιμωρητικά σε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που ήταν απολύτως νόμιμοι και για τους οποίους δεν υπάρχει ίχνος υπόνοιας ότι έκαναν κάποιο σφάλμα. Προφανώς δεν μπορούμε.

Επίσης, προφανώς δεν μπορούμε να αφήσουμε κάθε δήμο να θεσμοθετήσει διαφορετική έναρξη εργασιών. Αυτό θα είναι το απόλυτο πολεοδομικό χάος. Σκεφτείτε ο ένας δήμος να λέει «εγώ λέω έτσι έναρξη εργασιών, ανακαλώ τις άλλες άδειες», ο να λέει «αλλιώς είναι η έναρξη εργασιών, ανακαλώ εκείνες τις άδειες»! Κανείς δεν ξέρει ποια είναι η έναρξη εργασιών κατά το ΣτΕ, γιατί το ΣτΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει την απόφαση. Κάπως, όμως, πρέπει να προστατέψουμε εαυτούς και αλλήλους και τη σοβαρότητα αυτού του κράτους, που πρέπει επιτέλους να αποφασίσει ότι δεν θα τιμωρεί τη νομιμότητα και θα είναι εφεκτικό στην παρανομία. Δεν γίνεται αυτό να είναι η γενική στάση του κράτους μας: Τιμωρώ τη νομιμότητα και είμαι εφεκτικός στην παρανομία.

Γιαν να συνοψίσω όποιος κάνει εργασίες χωρίς να τις έχει ξεκινήσει, χωρίς να ξέρουμε τι σημαίνει «ξεκίνησε εργασίες», αναλαμβάνει αυτός το ρίσκο, γιατί δεν γνωρίζουμε την απόφαση του ΣτΕ. Αυτές οι εργασίες μπορεί να καταστούν άχρηστες με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Δεν το γνωρίζω, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε το απόλυτο πολεοδομικό χάος, το οποίο θα δημιουργηθεί, εάν ο κάθε δήμος ερμηνεύσει πριν την απόφαση του ΣτΕ τι σημαίνει ούτε μπορούμε να έχουμε τιμωρητική στάση έναντι των νόμιμων σε μία χώρα, όταν είμαστε εφεκτικοί εδώ και δεκαετίες με τεράστιο αριθμό νομιμοποιήσεων παρανομιών.»