Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Το ξεκαθάρισμα των 36.000 ακινήτων είναι ο βασικός στόχος της ΕΤΑΔ, θυγατρικής του Υπερταμείου, η διοίκηση του οποίου επιθυμεί η θυγατρική αυτή να έχει περιουσιακά στοιχεία 2,2 δις ευρώ το 2027, από 1,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, όπως προ ημερών ανέφερε ο επικεφαλής του fund, Γρ. Δ. Δημητριάδης. Ως γνωστόν, τρέχουν οι διαδικασίες αποτίμησης 6.000 ακινήτων, καθώς έχει ξεκινήσει καταγραφή 9 ξεχωριστών clusters, από αντίστοιχους ιδιώτες, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα των assets που υπάρχουν στο portfolio της ΕΤΑΔ, να κατηγοριοποιηθούν, να φανεί ποια και πώς θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Στην πορεία οι ιδιώτες θα αναλάβουν αντίστοιχες διεργασίες για νέα «πακέτα» ακινήτων, ώστε σε βάθος 2ετίας να υπάρχει καλή εικόνα. Επιπρόσθετα, αν στην πορεία για κάποιο asset υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο, θα μπαίνει στη λίστα προς αξιοποίηση.

Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή, στο Υπερταμείο κάνουν χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Σε πρόσφατη παρουσίαση του Υπερταμείου για τα πεπραγμένα της περιόδους 2022-2024 και το γενικό στρατηγικό πλάνο 2025-2027, ο κ. Στέφανος Γιουρέλης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του fund, σημείωσε ότι ήδη αναλύονται 7.500 ακίνητα με καινοτόμο τρόπο. Το σύστημα επεξεργάζεται συμβόλαια, κατόψεις, τοπογραφικά, ΦΕΚ σε κλάσματα δευτερολέπτου και βγάζει αποτελέσματα.

Επί του παρόντος, από το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα με πάνω από 78.000 ακίνητα, αποτιμημένα είναι μόλις 2.900, αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη, ποσοστό 80% των εσόδων, που ανέρχονται σε 64 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το 10% των ακινήτων.

Επίσης, στόχος είναι η ΕΤΑΔ να αποτελέσει καθαρό real estate φορέα, κατά συνέπεια αναμένεται να «βγει» εκτός περιουσιακών στοιχείων (επιχειρηματικών μονάδων) που χρειάζονται operator.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΑΔ αποκτά νέα εργαλεία με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσίας, ώστε να αποκτήσει περαιτέρω ευελιξία για τη συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα που θα προαγάγουν τους σκοπούς της. Σχετική τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιείχε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να συμμετέχει σε επενδυτικά σχήματα, έχοντας τη δυνατότητα να εισφέρει ακίνητα ή δικαιώματα επιφανείας. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει με εισφορά σε είδος, δηλαδή με εισφορά κυριότητας, επιφάνειας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος. Καθιερώνεται αυστηρή διαδικασία για την αποτίμηση του δικαιώματος αυτού, η οποία επικυρώνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) αφού προηγηθούν εκθέσεις αποτίμησης ανεξάρτητων εκτιμητών.

Την περίοδο 2022-2024 η ΕΤΑΔ κατέγραψε αύξηση 23% των ενεργών μισθώσεων, ωρίμασε  770 νέα ακίνητα, ολοκλήρωσε  99 Διαγωνισμούς και εφαρμόζει νέα φιλοσοφία στα στρατηγικά ακίνητα (Ακτή Βουλιαγμένης, Παλατάκι, Taekwondo κ.α.). Η εταιρεία όταν αναλήφθηκε ο έλεγχός της από το Υπερταμείο είχε ζημιογόνες χρήσεις αλλά πλέον έχει εισέλθει σε τροχιά κερδοφορίας. Τα ετήσια έσοδα αναμένεται να προσεγγίσουν το 2024 τα 60 εκατ. (+59% σε σχέση με το 2015), ενώ τα ίδια κεφάλαια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,1 δισ., σε σχέση με 280,7 εκατ. ευρώ  από όταν εντάχθηκε στο Υπερταμείο.

Όσο για τα εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, όπως το Αχίλλειο, τα Σπήλαια Δυρού, το Τάε Κβο Ντο, αυτά μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά βρίσκονται σε διαφορετική φάση ωριμότητας. Tο κλειστό στάδιο του Τάε Κβο Ντο προορίζεται για συνεδριακό κέντρο, όμως δεν μπορεί να εξετάζεται μεμονωμένα αφού συνδέεται άρρηκτα και με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, αλλά και με το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ η επένδυση που θα χρειαστεί είναι τόσο μεγάλη που απαιτεί συνέργειες.

Πάντως, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, μέσα στο 2025 αναμένεται εκ νέου διαγωνισμός για το ακίνητο του Τάε Κβο Ντο αλλά και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δήμους για σειρά ακινήτων της ΕΤΑΔ, όπως η Ακτή Βουλιαγμένης, ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός αξιοποίησης.