Η Helleniq Energy Holdings A.E. (εφεξής η «Εταιρεία»), ανακοίνωσε επισήμως στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ότι συμφώνησε με την Edison International Shareholdings S.p.A. (εφεξής «Edison») τους βασικούς εμπορικούς όρους για την αγορά από την Εταιρεία του 50% της εταιρείας Elpedison B.V. που εδρεύει στην Ολλανδία και είναι κάτοχος του 100% της Ελληνικής της θυγατρικής «Elpedison Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» («ELPEDISON»), υποκείμενη στην υπογραφή τελικής σύμβασης αγοραπωλησίας.
Το τίμημα για το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison B.V. ανέρχεται σε περίπου €164 εκατ., πλέον αναπροσαρμογών έως το ποσό των €31 εκατ., που αφορούν σε διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα στοιχεία του ισολογισμού και ταμειακά διαθέσιμα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
Η σύμβαση εξαγοράς των μετοχών, καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, και με την ολοκλήρωσή τους, θα υλοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών και η καταβολή του τιμήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία κατέχει ήδη το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison B.V (5% άμεσα και 45% έμμεσα μέσω της 100% θυγατρικής της, HELLENiQ ENERGY International GmbH) και, κατά συνέπεια, μετά την εν λόγω μεταβίβαση, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Α’ Εξαμήνου 2025, η Elpedison B.V. και η εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της, ELPEDISON, καθίστανται 100% ελεγχόμενες εταιρείες από την HELLENiQ ENERGY Holdings A.E..
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο μέχρι χθες συνεταίρων, οδηγεί στην έξοδο από την εταιρεία και συνακόλουθα τη χώρα των Ιταλικών συμφερόντων της Edison. Ταυτόχρονα χαράσσει νέο δρόμο για τα πρώην ΕΛΠΕ, νυν ομιλο HELLENiQ Energy, στο πεδίο του φυσικού αερίου (άλλωστε η παροχή υπηρεσιών σε όλο το ενεργειακό εύρος ήταν βασικός λόγος της αλλαγής ονομασίας του μεγάλου παίκτη των διυλιστηρίων). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Elpedison κατέχει μερίδιο 5,86% στην αγορά προμήθειας (είναι 4η στη σχετική λίστα), καθώς επίσης δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, μαζί με άδεια για FSRU αλλά και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, πάλι στη Θεσσαλονίκη. Μένει να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί, πιθανότατα στις αρχές του 2025, το αν η δραστηριότητα της (πρώην σύντομα, καθώς θα αλλάξει όνομα) Elpedison θα συνεχίσει ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο όμιλο ή θα ενταχθεί στη μητρική ή άλλη θυγατρική της.
Ξεχωριστή σημασία για τη διοίκηση του Ανδρέα Σιάμιση στην HE έχει το αν και πότε θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αποχώρηση του ομίλου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου διαθέτει το 35% με συνεταίρο το δημόσιο, το οποίο καλείται να αγοράσει το ποσοστό της μειοψηφίας, σε μια νέας εποχής πλήρη κρατικοποίηση. Το ποσό που πιθανόν, αν ολοκληρωθεί το deal, θα εισρεύσει στην Helleniq Energy θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε η εξαγορά των Ιταλών συνεταίρων στην Elpedison να μην έχει ουσιαστική οικονομική επίπτωση. Και σε αυτό βοηθά ότι ο αγοραστής (Ελληνικό Δημόσιο) είναι βασικός μέτοχος της Helleniq Energy, με μια αλληλουχία πράξεων και αλληλουποχρέωσεων που έχει κάνει πολλούς να προβληματίζονται για τις στρατηγικές που ακολουθούν οι μέτοχοι και οι σχέσεις που δημιουργούνται στην αγορά.