Θεσσαλονίκη: Πότε ξεκινά η ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων
Θεσσαλονίκη: Πότε ξεκινά η ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρωνΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση στην αιώνια διαμάχη αν είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον ένα αληθινό ή ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο, επιχειρεί να δώσει έρευνα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Η μελέτη, που συγκρίνει τη βιωσιμότητα των τεχνητών έναντι των πραγματικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, δείχνει ότι ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερο από πέντε φορές ώστε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να είναι χαμηλότερες από αυτές ενός πραγματικού δέντρου.

Παρόλο που πολλά αληθινά δέντρα (εκτός αν είναι σε γλάστρες) κόβονται για μία μόνο χρήση, αποτελούν πιο βιώσιμη επιλογή αν ανακυκλωθούν υπεύθυνα ή κομποστοποιηθούν, καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής ενός τεχνητού δέντρου είναι σημαντικές.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Grantham Center for Sustainable Futures του Πανεπιστημίου, έριξε φως στο πώς οι προσεκτικές επιλογές μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ο Dr. Stuart Walker, ανώτερος ερευνητής στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας, εξέτασε μια ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των χριστουγεννιάτικων δέντρων και εντόπισε δύο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των επιλογών μας. Έτσι, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι πόσες φορές χρησιμοποιούμε το ίδιο δέντρο για το στόλισμά μας και πώς το ανακυκλώνουμε όταν κλείσει τον κύκλο του.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Sheffield «καθώς τα πραγματικά δέντρα μεγαλώνουν, δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, αποθηκεύοντάς το στα κύτταρά τους. Επομένως, η καύση ενός δέντρου απελευθερώνει γρήγορα διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλλει στη δημιουργία πρόσθετων ρύπων, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια και η αιθάλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η ανακύκλωση ή η κομποστοποίηση επιτρέπει την πιο αργή απελευθέρωση του άνθρακα και τη μερική απορρόφηση από το έδαφος, καθιστώντας αυτές τις μεθόδους πιο βιώσιμες. Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα έχει συνεχώς αυξανόμενο όφελος για το κλίμα, καθώς θα συνεχίσει να απορροφά άνθρακα – εφόσον φυτευτεί όταν γίνει πολύ μεγάλο για τη γλάστρα.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν οι επιλογές για το τέλος του κύκλου ζωής των πραγματικών χριστουγεννιάτικων δέντρων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Οι βιώσιμες μέθοδοι, όπως τα συστήματα συλλογής, διασφαλίζουν ότι τα δέντρα ανακυκλώνονται κατάλληλα, κομποστοποιούνται ή επαναφυτεύονται. Στο Σέφιλντ, υπάρχουν διάφορα προγράμματα δωρεάς χριστουγεννιάτικων δέντρων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Φέτος, το Sheffield Hospitals Charity και το Bluebell Wood Children’s Hospice προσφέρουν αμφότερα ένα σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης με αντάλλαγμα μια δωρεά.

Συμπερασματικά, η έρευνα καταλήγει στο ότι τα πραγματικά δέντρα είναι συχνά η πιο βιώσιμη επιλογή και όταν έχει κανείς υπολογίσει και το τι θα τα κάνει μετά. «Συχνά, η πιο βιώσιμη επιλογή είναι κάτι που έχετε ήδη στην κατοχή σας, οπότε η επαναχρησιμοποίηση ενός τεχνητού δέντρου όσο το δυνατόν περισσότερες φορές μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του» σημειώνει ο καθηγητής.

Αυτή η αρχή της επαναχρησιμοποίησης και της μείωσης των αποβλήτων επαναλαμβάνεται και σε άλλους τομείς έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Η καθηγήτρια Rachael Rothman, ειδική στα πλαστικά και συνδιευθύντρια του Κέντρου Grantham, υποστηρίζει τον επαναπροσδιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αποβλήτων παγκοσμίως.

Επομένως, όπως σχολιάζει, «είτε πρόκειται για το χριστουγεννιάτικο δέντρο είτε για τα υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, η μείωση των αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση όσων έχουμε και η υπεύθυνη ανακύκλωση είναι μικρές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε και οι οποίες, συλλογικά, μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές».