Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 αναμένεται η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ, που θα συνοδεύεται με την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου σε επενδυτή, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου που θα παρέχει τεχνικές, νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η ωρίμανση των διαδικασιών γίνεται από τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο αξιοποίησης θα γίνει μέσω σύμβασης παραχώρησης, με την κυριότητα να παραμένει στον φορέα της ΔΕΘ, εκτιμώμενης διάρκειας τουλάχιστον 40 ετών, ώστε να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες.

Το πλάνο προβλέπει προϋπολογισμό περί τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί έως 120 εκατ. ως δημόσια συμμετοχή, άρα, οι επενδυτές θα κληθούν να συνεισφέρουν σημαντικά κεφάλαια και να αναλάβουν τραπεζικό δανεισμό. Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα προσελκύσει κοινοπρακτικά σχήματα επενδυτών, καθώς εκ του αντικειμένου της η ανάπλαση της ΔΕΘ απαιτεί εταιρείες development και κατασκευαστικές, αλλά και εταιρείες operating.
Σε κάθε περίπτωση, στους επόμενους μήνες θα διαφανεί το πραγματικό ενδιαφέρον για το έργο, ενώ ήδη έχουν ακουστεί κάποια πιθανά επιχειρηματικά ονόματα ως πιθανούς «μνηστήρες», με τον κ. Ανδριόπουλο της Dimand (που προωθεί επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη) να έχει δηλώσει παρών για τον διαγωνισμό εάν και εφόσον οι όροι του διαγωνισμού είναι ευνοϊκοί.

Εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις εκτιμάται πως η ανάπλαση για τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, του συνεδριακού πόλου 60.000 τ.μ., του ξενοδοχείου και του Πάρκου θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο του 2026. Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται το 2031.

Σε συμφωνία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, περί το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100 χιλιάδων τ.μ., ανοιχτό για τους πολίτες, ενώ περιμετρικά της ΔΕΘ θα υπάρχουν 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, που θα συνδυαστούν με το μελλοντικό πάρκο 11,5 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Φωτεινής και με 2,7 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου περιμετρικά του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 3 χιλιάδες δενδροφυτεύσεις. Ακόμη, προβλέπει την τμηματική ολοκλήρωση των έργων και παρεμβάσεων. Αυτό σημαίνει πως το σύνολο της εκθεσιακής δραστηριότητας, όπως και οι εμβληματικές Εκθέσεις ΔΕΘ και AGROTICA θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, παράλληλα με το κατασκευαστικό έργο. Μετά την ανάπλαση, τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου θα έχει η ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ ο ανάδοχος θα μπορεί να αξιοποιεί εμπορικά τους χώρους για την οργάνωση γεγονότων. Επί του παρόντος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο παραχώρησης του χώρου, στη βάση συμφωνημένου μοντέλου συνεργασίας.

Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι το όφελος για την πόλη είναι τάξης μεγέθους των 500 εκατ. ετησίως, αγγίζοντας συνολικά την αλυσίδα αξίας των επαγγελματικών εκδηλώσεων (διαμονή, F&B, retail, κ.α.). Επομένως, και τα έμμεσα έσοδα για το Δημόσιο θα ενισχυθούν σημαντικά.