Περαιτέρω επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη χώρα μας με έμφαση σε έργα που υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση αλλά και – από το 2024 – την παραγωγή βιώσιμης κατοικίας προγραμματίζει η τράπεζα, όπως ανέφερε η Επικεφαλής του γραφείου Αθήνας της ΕΤΕπ, Μαριάννα Ναθαναήλ, μιλώντας στο «Second Growthfund Summit» που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως τόνισε, η ΕΤΕπ ήταν συνεπής σύμμαχος της χώρας μας και κατά την περίοδο τη κρίσης και παραμένει καθώς το 2023 οι χρηματοδοτήσεις έφθασαν στα 2,5 δισ, ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,14 % του ΑΕΠ. Οι επενδύσεις εστιάζουν στην ενέργεια (π.χ. ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών), την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή (πρόγραμμα Αιγίς), την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία.
Στο ίδιο συνέδριο ο Κωστής Ρόκας διευθύνων σύμβουλος της CVC (έχει επενδύσει στη ΔΕΗ) στάθηκε στο μετασχηματισμό του ομίλου ΔΕΗ που είναι πλέον, όπως είπε, ένας από τους ηγέτες της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη και αποτελεί παράδειγμα του τι μπορούν να καταφέρουν οι εταιρείες στην Ελλάδα. Ανάφερε ακόμη ότι η στρατηγική θέση της Ελλάδας και η δέσμευση της κυβέρνησης και των επενδυτών στις ΑΠΕ δημιουργούν νέες ευκαιρίες παρά τις προκλήσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ενώ τόνισε ότι οι περικοπές “πράσινης” ενέργειας μπορούν να αντιμετωπιστούν με περισσότερες επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση ενέργειας και ευέλικτη παραγωγή.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αθ. Σαββάκης τόνισε τέλος ότι το Χρηματιστήριο διευκολύνει τις επενδύσεις δημιουργώντας διαφάνεια, δυνατότητες διαχείρισης του κινδύνου και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα.