Μπορεί κάποιοι να αμφισβητούν ότι υπήρξε το περίφημο…χρυσό μήλο της Έριδας που κατά την ελληνική μυθολογία οδήγησε στον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς, όμως τελικά είναι όλα… αληθινά, αφού όντως στα δάση του Πηλίου καλλιεργούνται τα «ολόχρυσα» μήλα Ζαγορίν, τα πρώτα ΠΟΠ της ΕΕ, και αυτά που με βάση την ψηφοφορία του καταναλωτικού κοινού, αναδείχθηκαν ως τα κορυφαία παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη του TasteAtlas.
«Στην ίδια κατάταξη, το φιρίκι Πηλίου κατέλαβε την τέταρτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των δέκα καλύτερων ποικιλιών μήλων στον κόσμο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Νίκος Ντόβας, στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Delicious EUPDOAPPLES που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και έχει ως στόχο την προώθηση τον ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το πρόγραμμα και οι στόχοι

Το τριετές πρόγραμμα Delicious EUPDOAPPLES που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και έχει ως στόχο την προώθηση τον ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου σε Ελλάδα και Κύπρο, εκπνέει το 2025 και είναι ύψους περί του ενός εκατ. ευρώ, όπως τονίστηκε στη σημερινή εκδήλωση.
Φιλοδοξία του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ενωσιακά συστήματα ποιότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).
Οι δράσεις που γίνονται και έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, περιλαμβάνουν εμπορικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα εκθέσεις, συναντήσεις με εμπόρους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και δωρεάν δειγματοδιανομές σε μαθητές και καταναλωτές.
«Με τις δράσεις μας μέσω του προγράμματος αποδεικνύουμε ότι τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου βρίσκονται ακόμη εδώ, και παρά όλες τις αντιξοότητες λόγω κλιματικής κρίσης και όχι μόνο, κρατούν σταθερή την αναλλοίωτη ποιότητα τους μέσα από την πιστοποιημένη παραγωγή τους», επισήμανε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού, Αντώνης Πολίτης.

Πλώρη για νέες αγορές

Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές των Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και της Ινδίας και της Ινδονησίας, βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου-που αριθμεί 830 μέλη, τα οποία και καλλιεργούν 8.000 στρέμματα σε Ζαγορά, Μακρυρράχγ και Πουρί-, με τον διευθυντή του Νίκο Ντόβα, να σημειώνει ότι ποσοστό 15% με 20% επί της συνολικής ετήσιας παραγωγής που ανέρχεται σε 15-20 εκατ. κιλά -ανάλογα τη χρονιά-, εξάγεται σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, παράγει κάστανα, αχλάδια, ακτινίδια και κεράσια, αλλά τα μήλα του αντιπροσωπεύουν το 90% της συνολικής παραγωγής, από τα οποία μάλιστα τα ΠΟΠ, ήτοι τα κόκκινα Starking Delicious και τα Φυρίκια, αποτελούν το 95%.
Τα «Ζagorin», με το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο, είναι σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενώ μέσω χονδρεμπόρων διακινούνται σε όλη τη χώρα και όπως ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του συνεταιρισμού, Αντώνης Πολίτης, τα ΠΟΠ μήλα του συνεταιρισμού
διακρίνονται για την υψηλή ποιότητά τους, ενώ είναι συνεχιζόμενες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αγρότες για ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας και της παραγωγής, για την αποφυγή χρήσης χημικών ουσιών προ και μετά τη συλλογή των καρπών. Μάλιστα, στο πλαίσιο εφαρμογής των πλέον σύγχρονων και ασφαλών συνθηκών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, έχει εγκατασταθεί σύστημα στο συσκευαστήριο, με το οποίο γίνεται αυτόματα ο έλεγχος των μήλων. ‘Αλλωστε, ο συνεταιρισμός που συνεχώς επενδύει, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου διαλογητηρίου και συσκευαστηρίου, ενώ βρίσκεται στο στάδιο αδειοδοτήσεων για την κατασκευή νέων ψυκτικών χώρων, ύψους περίπου 5 με 7 εκατ. ευρώ. Στα σχέδια του συνεταιρισμού για τα επόμενα χρόνια, εντάσσεται η είσοδός του στη χυμοποίηση μήλου και στην δημιουργία τσιπς μήλου.

Η ένταση της κλιματικής κρίσης …αύξησε το κόστος παραγωγής

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ο διευθυντής του συνεταιρισμού επισήμανε ότι τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια έχουν ενταθεί σημαντικά και λέγοντας ότι το κόστος παραγωγής καταγράφεται σήμερα αυξημένο σε ποσοστό 50% συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν, τόνισε ότι μεταξύ άλλων «πλέον τα δέντρα χρειάζονται περισσότερο νερό ως και 10%, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει στην επιφάνεια και περισσότερες ασθένειες».
Πάντως, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαν πλήξει πέρυσι τη Θεσσαλία, δεν έπληξαν ιδιαίτερα τις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής της Ζαγοράς και οι περισσότερες ζημιές όπως είπε ο κ. Ντόβας αφορούν το οδικό δίκτυο.
Επίσης, κατά τον ίδιο, η φετινή παραγωγή μήλων καταγράφεται αυξημένη σε ποσοστό 20% σε σχέση με την περσινή και σε ό,τι αφορά την τιμή παραγωγού σημείωσε ότι αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2023, ήτοι 60-65 λεπτά/κιλό.
Μεταξύ άλλων, στην σημερινή εκδήλωση επισημάνθηκε ότι στόχος του συνεταιρισμού αποτελεί η είσοδος του μήλου στα κυλικεία σχολείων, αφού όπως τονίστηκε πρόκειται για ένα superfood με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία των νέων, οι οποίοι «θα πρέπει από νωρίς να εκπαιδευτούν και να μάθουν έτσι να τρώνε φρούτα», σημειώθηκε.

Προς ΠΟΠ το κάστανο του συνεταιρισμού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες ώστε το κάστανο του συνεταιρισμού να ενταχθεί στα ΠΟΠ προϊόντα, όπως τονίστηκε στη σημερινή εκδήλωση και διευκρινίστηκε ότι η παραγωγή ανέρχεται σε 300 τόνους. «Φέτος βέβαια, συνεπεία και της κλιματικής κρίσης, η παραγωγή κάστανου του συνεταιρισμού αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό 40%», όπως τονίστηκε.
Ο αρχαιότερος επί ελληνικού εδάφους ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, αποτελεί μία από τις πλέον ιστορικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει 107 χρόνια διαρκούς λειτουργίας. Για το γεγονός αυτό και για τη συμβολή του στην οικονομική ζωή της περιοχής έχει διακριθεί και έχει καταστεί πρότυπος για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.
Στο Πήλιο έχουν καταμετρηθεί από τον 18ο αιώνα δεκάδες ποικιλίες μήλων. Το 1935 εισήχθησαν από τη Καλιφόρνια των Η.Π.Α. οι ποικιλίες «Starking Delicious» και «Golden Delicious», που αποτελεί επικονιάστρια της πρώτης. Έκτοτε και ειδικά μετά το 1960, η ποικιλία «Starking Delicious» είναι κινητήριος μοχλός της Ζαγοράς Πηλίου και του ομώνυμου Αγροτικού Συνεταιρισμού.