Η Παγκόσμια Ένωση Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA) παρουσίασε τους διεθνείς ορισμούς της για το τσιμέντο και το σκυρόδεμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Φτιαγμένο από τον συνδυασμό νερού, αδρανών υλικών και τσιμέντου ως συνδετικού παράγοντα, το σκυρόδεμα είναι το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό στον πλανήτη μετά το νερό. Ωστόσο, θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο επιβλαβή για το περιβάλλον υλικά λόγω της υψηλής έντασης ενέργειας που απαιτεί η παραγωγή του και της έκλυσης στην ατμόσφαιρα μεγάλων ποσοτήτων CO2.
Οι ορισμοί θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την παροχή ενός βασικού σημείου αναφοράς για όποιον θέλει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να αγοράζει «πράσινο» τσιμέντο και σκυρόδεμα σε όλο τον κόσμο.
Η GCCA αντιπροσωπεύει το 80% της παραγωγικής ικανότητας τσιμέντου, εκτός Κίνας, καθώς και ορισμένους κορυφαίους κινέζους κατασκευαστές.
Σύμφωνα με την Ένωση, ως σημείο εκκίνησης χρησιμοποιήθηκε το αντίστοιχο έργο που είχε κάνει το 2022 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στο πλαίσιο της G7 και οι ορισμοί αναπτύχθηκαν με γνώμονα τις προμήθειες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι ορισμοί έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται με τοπικά σημεία αναφοράς και στόχους, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές προκλήσεις, ευκαιρίες και ρυθμούς απεξάρτησης από τον άνθρακα.
Οι ορισμοί για το σκυρόδεμα χαμηλών εκπομπών «θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις αγορές»
Η Ένωση δημιούργησε διαφορετικές ζώνες κατηγοριοποίησης σκυροδέματος και τσιμέντου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και σχεδόν μηδενικών εκπομπών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παγκόσμια κλίμακα.
«Σε ορισμένες περιοχές, το προϊόν που αγοράζεται σε ένα εργοτάξιο είναι σκυρόδεμα και σε άλλες είναι τσιμέντο, επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν ορισμοί και για τα δύο», δήλωσε ο διευθυντής σκυροδέματος και βιώσιμης ανάπτυξης της GCCA Andrew Minson στο Dezeen.
«Οι ορισμοί θα φέρουν διαφάνεια και εμπιστοσύνη στις αγορές και θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν και να αγοράσουν πράσινο τσιμέντο και σκυρόδεμα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «η τόνωση της ζήτησης για προϊόντα τσιμέντου και σκυροδέματος χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω των προμηθειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί βασικό μοχλό για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα».
Προκειμένου να θέσει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το σκυρόδεμα, η GCCA έλαβε υπόψη έναν μέσο όρο της θεωρούμενης καλής πρακτικής στην παραγωγή σκυροδέματος σε διάφορες χώρες.
Με βάση αυτό το σημείο αναφοράς, ορίστηκαν πέντε κατηγορίες σκυροδέματος χαμηλών εκπομπών άνθρακα με γράμματα από Α έως Ε και μία κατηγορία για σκυρόδεμα σχεδόν μηδενικών εκπομπών με τα γράμματα AA. Πάνω από το όριο, προστέθηκαν οι κατηγορίες F και G για να καλύψουν όλη την παραγωγή σκυροδέματος.
Σχεδιασμένες για να μπορούν να εφαρμοστούν σε έτοιμο σκυρόδεμα, προκατασκευασμένα προϊόντα και προϊόντα τοιχοποιίας από σκυρόδεμα, οι κατηγορίες μετρώνται συγκρίνοντας μονάδες Δυναμικού Παγκόσμιας Θέρμανσης (GWP) – την ποσότητα ενσωματωμένου διοξειδίου του άνθρακα ανά κυβικό μέτρο – έναντι της αντοχής του.
Σύμφωνα με τον Minson, οι ορισμοί της Ένωσης θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν σε κανονισμούς για κατασκευαστικά έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
«Αναμένουμε ότι αυτοί οι ορισμοί θα χρησιμοποιηθούν στις δημόσιες συμβάσεις και θα περιμέναμε να χρησιμοποιηθούν και στους κανονισμούς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι κανονισμοί και οι πολιτικές εξουσιοδότησης είναι το κλειδί για να βοηθήσουν τη βιομηχανία να επιτύχει την αποστολή της για μηδενικές εκπομπές».
Εξάλλου, σημειώνεται ότι, στο περιθώριο της COP29, η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Κτίρια και τις Κατασκευές που ιδρύθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων για το Περιβάλλον του ΟΗΕ (UNEP) ανακοίνωσε τη σύσταση του Συμβουλίου της. Στόχος είναι να συμβάλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών για απανθρακοποίηση του κτιριακού τομέα που, σύμφωνα με τον UNEP, ευθύνεται για το 37% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια.