Της Τέτης Ηγουμενίδη
Διπλασιασμός των στρεμμάτων που είναι αναγκαία για την κατασκευή κατοικίας και τριπλασιασμός για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων προτείνεται για τη Μύκονο.
Σύμφωνα με το προκρινόμενο σενάριο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το νησί για τις κατοικίες η αρτιότητα θα διαμορφωθεί στα 8 στρέμματα από 4 σήμερα και για τα ξενοδοχεία στα 30 από 10.
Το ΕΠΣ της Μυκόνου, τα εναλλακτικά σενάρια και το προκρινόμενο, παρουσίασαν χθες στους τοπικούς φορείς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), τον Δήμο Μυκόνου και τον Ανάδοχο της Μελέτης.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΠΣ για τη Μύκονο αποτελεί μέρος του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εκτελείται ως διαδικασία από το ΤΕΕ. Οι δράσεις του προγράμματος είναι η εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΑ) για περίπου το 70% της Επικράτειας, 18 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) για περιοχές όπως είναι μεταξύ άλλων η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ηλεία, η Κορινθία κ.α., αυτοτελών μελετών για ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ), μελετών οριοθέτησης οικισμών και χαρακτηρισμού δημοτικών οδών.
Αναφορικά με τη Μύκονο, κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί ο καθορισμός μίας ενιαίας ζώνης τουρισμού – αναψυχής – παραθεριστικής κατοικίας στις νότιες περιοχές της νησιού, ενώ όλο το υπόλοιπο τμήμα του θεωρείται, καταρχάς, ως περιοχή προστασίας και ήπιου ή και εναλλακτικού τουρισμού.
Η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων εντός των τουριστικών ζωνών θα είναι δυνατή μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή έργων ύδρευσης (αφαλατώσεις – δίκτυα), αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, οδοποιίας, θέσεων στάθμευσης, καθώς και έργων δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Με το ΕΠΣ της Μυκόνου προτείνονται βασικές Ζώνες Προστασίας (ΠΕΠ) και Ζώνες Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ), για εγκαταστάσεις αποθήκευσης – μεταποίησης – διαχείρισης απορριμμάτων (με 2 υποζώνες), για τουρισμό και αναψυχή στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, για ήπια τουριστική δραστηριότητα στη δυτική ακτή του νησιού, στη Χερσόνησο Διακόφτη και στην περιοχή ταμιευτήρα Μαραθίου, για Αγροτοκτηνοτροφία στην Άνω Μερά, όπως και για εξωαστική περιοχή στη Χώρα Μυκόνου.
Ειδικότερα, με την αρτιότητα όπως την προαναφέραμε, στις νότιες περιοχές της Μυκόνου (ΠΕΧ 2) ο προτεινόμενος Συντελεστής Δόμησης (ΣΔ) για τα τουριστικά καταλύματα στην περιοχή Μυκονίων είναι 0,12 και της Άνω Μεράς 0,15, ενώ μπορούν να κατασκευαστούν το ανώτερο 150 κλίνες.
Για τις υπόλοιπες τρεις περιοχές που επιτρέπεται η ήπια τουριστική ανάπτυξη, δηλαδή τη δυτική ακτή του νησιού, τη χερσόνησο Διακόφτη και την περιοχή του ταμιευτήρα Μαραθίου ο ΣΔ ορίζεται σε 0,10 και δύναται να κατασκευαστούν 50 κλίνες ανά 30 στρέμματα.
Ακόμη, όπως επισημαίνεται το οικιστικό δίκτυο του Δήμου είναι ασθενές και δεν δύναται να απορροφήσει την αυξανόμενη ζήτηση για οικιστική ανάπτυξη, με τη Χώρα Μυκόνου και την Άνω Μερά να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο.
Με το ΕΠΣ προτείνεται οι δύο προαναφερόμενοι οικισμοί να λειτουργήσουν ως ένα οικιστικό δίπολο, όπου στη Χώρα δίνεται έμφαση σε ολοκληρωμένες πολιτικές αναπλάσεων του παραλιακού μετώπου και στην Άνω Μερά προωθείται η ενίσχυση του ρόλου της και η ανάδειξη της σε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού.
Για το σύνολο των οικισμών προτείνεται επανέγκριση του ορίου τους και ζωνοποίηση σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που έθεσε υπόψη των μελετητών το ΥΠΕΝ.
Με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εκτίμηση της χωρητικότητας για το έτος 2040 σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες πολιτικές του ΕΠΣ, προτάθηκαν επεκτάσεις περιορισμένης έκτασης στη Χώρα Μυκόνου, στον Αγ. Στέφανο, στον Τούρλο και στην Άνω Μερά. Οι προτεινόμενες επεκτάσεις της Χώρας καλύπτουν ένα μόνο μέρος του ελλείμματος της, καθώς το υπόλοιπο καλύπτεται από την Άνω Μερά, σε εφαρμογή της πολιτικής του ΕΠΣ για την ενίσχυση του ρόλου της και την προώθηση του μεταξύ τους οικιστικού διπόλου.
Παράλληλα, με το ΕΠΣ προτείνεται μελέτη πολεοδομικής και συγκοινωνιακής αναβάθμισης της περιοχής που ξεκινά από τον Αγ. Στέφανο και καταλήγει στον Ορνό, με επίκεντρο τη Χώρα Μυκόνου και μελέτη αναθεώρησης των μορφολογικών κανόνων του νησιού που καθορίστηκαν μεταξύ άλλων με το ΠΔ του 1976 (Δ’ 336), ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις του τοπίου, εξασφαλίζοντας την προώθηση βιώσιμων πρακτικών.
Για το ΕΠΣ της Μυκόνου θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Ακόμη, από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες (ημερολογιακές) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια και προτάσεις για το ΕΠΣ της Μυκόνου στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά ότι για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Μυκόνου, λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη δόμηση σε νησιά, ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε: «Μετά την παρουσίαση του ΕΠΣ Μυκόνου, έπεται διαβούλευση με φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών, εξέταση των σχολίων που θα προκύψουν από αυτήν, γνωμοδότηση επί του τελικού σχεδίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, κατόπιν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εν τέλει θεσμοθέτηση του ΕΠΣ με Προεδρικό Διάταγμα.»