Mε τιμώμενο προορισμό τον δήμο Διδυμοτείχου, «την αρχή και όχι την άκρη της Ελλάδας», αλλά και με εξωτικό «χρώμα», αφού για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση η Κούβα, οι Σεϊχέλες, ο Μαυρίκιος, οι Κομόρες και η Μαγαδασκάρη, ανοίγει τις πύλες της μεθαύριο Πέμπτη η 39η διεθνής έκθεση τουρισμού Philoxenia-Hotelia της ΔΕΘ-Helexpo AE. Στη φετινή έκθεση, το κέντρο βάρους της οποίας τοποθετείται στη σχέση πολιτισμού- τουρισμού, θα συμμετάσχουν 342 εκθέτες από την Ελλάδα και 24 χώρες του εξωτερικού, καλύπτοντας εκθεσιακό χώρο 12.000 τετραγωνικών μέτρων σε τέσσερα περίπτερα. Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 140, από 36 χώρες, ενώ η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί με την ευκαιρία της έκθεσης και δύο επιχειρηματικές αποστολές, περίπου 80 ατόμων, από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Συνολικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν 4000 επιχειρηματικά ραντεβού μεταξύ εμπορικών επισκεπτών και εκθετών.

Τα παραπάνω γνωστοποίησαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης, αφού έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην απώλεια του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τη σχέση του με τον τουρισμό και την οινοποιία. Ο κ.Τζήκας γνωστοποίησε δε ότι πρόκειται να «υιοθετηθεί» ένα ακριτικό χωριό στον Βόρειο Έβρο, το οποίο θα επιλεγεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον δήμο Διδυμοτείχου, όπου θα γίνει ένα έργο τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, πιθανώς στον χώρο της παιδείας. Το έργο θα υλοποιηθεί με χρήματα από σημαντικό μέρος των εσόδων απ’ τα εισιτήρια της 87ης ΔΕΘ, όπως γνωστοποίησε ο κ.Τζήκας, με την ευκαιρία αποψινής συνέντευξης Τύπου για τη Philoxenia-Hotelia, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-16 Νοεμβρίου και θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη από την υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη.

«Να σταματήσουμε να είμαστε η δυσμενής μετάθεση»

«Θέλουμε να σταματήσουμε να είμαστε η δυσμενής μετάθεση και τα πλημμυρικά φαινόμενα και να είμαστε ένας τόπος που αξίζει να τον γνωρίσει κάποιος. Δεν είμαστε η άκρη της Ελλάδας, αλλά η αρχή της» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιαννόγλου, περιγράφοντας την προσπάθεια του δήμου να αναδυθεί στον τουριστικό χάρτη, αξιοποιώντας τον πολιτιστικό και φυσικό του πλούτο και αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής, όπου ο πολιτισμός ήκμασε για αιώνες και η ιστορία χιλιάδων ετών αποτυπώνεται σε τοπόσημα και μνημεία που ακόμα στέκουν στη θέση τους.

Μάλιστα, στα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνουν επισκέψιμα μνημεία με μεγάλη ιστορική σημασία, όπως το τέμενος Βαγιαζήτ που κάηκε το 2017 και αποκαθίσταται, αλλά και το βυζαντινό κάστρο του Διδυμοτείχου, για το οποίο υπάρχει μελέτη αποκατάστασης. Επιπλέον, η περιοχή έχει αξιοσημείωτη γαστρονομία, αλλά και ιδιαίτερα τοπόσημα, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πυθίου, όπου το περίφημο «Orient Express» έκανε την τελευταία στάση του σε ευρωπαϊκό έδαφος, πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την Ασία.

Ο κ.Χατζηγιαννόγλου πρόσθεσε πως μεταξύ όσων έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους στην περιοχή λέγεται συχνά η φράση «στο Διδυμότειχο με κλάμα έρχεσαι, με κλάμα φεύγεις», καθώς πολλοί δεν επιθυμούν να ζήσουν εκεί, αλλά μετά τη διαμονή τους λυπούνται που φεύγουν. Σε ερώτημα αν η περιοχή έχει ήδη τουριστικές αφίξεις και αν διαθέτει την υποδομή για να τις υποδεχτεί, απάντησε ότι το Διδυμότειχο προσελκύει προς το παρόν μόνο διερχόμενο τουρισμό και ότι ο Βόρειος Έβρος διαθέτει αξιόλογες μονάδες φιλόξενων οικογενειακών επιχειρήσεων, αλλά όχι την αναγκαία υποδομή σε πεντάστερα ξενοδοχεία, αφού οι σημερινές τουριστικές ροές δεν επαρκούν μέχρι στιγμής για να προχωρήσουν τέτοιες επενδύσεις.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της φετινής Philoxenia-Hotelia βρίσκονται ο τουριστικός χάρτης του 2025, οι πιο ελκυστικοί και ανερχόμενοι εγχώριοι προορισμοί και η ανάπτυξη σχέσεων με τις σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον εξοπλισμό των καταλυμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κεντρικό συνέδριο της φετινής έκθεσης, με τίτλο «Εxperience. Culture. Everywhere. Connecting the dots», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στο Περίπτερο 14, με το δίπτυχο τουρισμός-πολιτισμός στο επίκεντρο. Το συνέδριο, στο οποίο θα γίνουν εισηγήσεις από εκπροσώπους της Πολιτείας, ακαδημαϊκούς, αρχαιολόγους, ειδικούς του πολιτιστικού τομέα και κορυφαίους επαγγελματίες του τουρισμού, διοργανώνουν η ΔΕΘ-Helexpo AE και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Η συμμετοχή του ΟΔΑΠ στη φετινή έκθεση δεν περιορίζεται στο συνέδριο, αφού αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη στη διοργάνωση της Philoxenia-Hotelia και οργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιό της. Όπως εξήγησε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΔΑΠ, Νικολέττα Διβάρη- Βαλάκου,  στόχος της συμμετοχής του Οργανισμού στην έκθεση είναι -μεταξύ άλλων- η ανάδειξη και προβολή αναδυόμενων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων, διάσπαρτων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να ξεφυλλίσουν μια ενδιαφέρουσα ειδική πεντάγλωσση έκδοση, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, αλλά και να επισκεφτούν το πωλητήριο που θα λειτουργεί μέσα στο περίπτερο του ΟΔΑΠ.

Στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης κόντρα στο ασταθές διεθνές περιβάλλον, πολιτικό και οικονομικό, αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Βίκυ Χατζηβασιλείου, επισημαίνοντας ότι η ανέλιξη αυτή αποτυπώνεται επί του πρακτέου στην επέκταση της θερινής τουριστικής περιόδου (που πλέον αρχίζει τον Απρίλιο και «κλείνει» τον Οκτώβριο), στις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της πόλης με ευρωπαϊκούς προορισμούς, στις αυξημένες αφίξεις και στις αυξημένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες θα φτάσουν φέτος τις 82, έναντι 68 πέρυσι. Η κα Χατζησιλείου υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των συνεργειών, καθώς -όπως είπε- η ανάπτυξη του τουρισμού απαιτεί ολιστική προσπάθεια.

Γιορτινές …διανυκτερεύσεις και περισσότερα συνέδρια   

Αύξηση στον βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης αναμένει ήδη από φέτος ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Ξενοδόχων (ΕΞΘ), Ανδρέας Μανδρίνος, χάρη στις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί από τη δημοτική αρχή, σε θέματα -μεταξύ άλλων- καθαριότητας, ηχορύπανσης και χώρων στάθμευσης. Ο κ.Μανδρίνος επισήμανε δε ότι, με βάση τις προκρατήσεις, στο σύνολο της εβδομάδας που μεσολαβεί μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η Θεσσαλονίκη θα έχει πολλούς επισκέπτες, ενώ άλλες χρονιές αυτό περιορίζεται κυρίως στα κορυφαία διήμερα της γιορτινής περιόδου.

Κατά δεκάδες θέσεις σε σχέση με αρκετά χρόνια πριν, αναρριχήθηκε η Θεσσαλονίκη στην παγκόσμια κατάταξη για τον συνεδριακό τουρισμό, που καταρτίζει η Διεθνής Ένωση Συνεδρίων και Συναντήσεων – International Congress & Convention Association (ICCA), όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (ΤCB), Πρόδρομος Μοναστηρίδης, υπενθυμίζοντας ότι η πόλη κατατάσσεται πλέον 26η στην Ευρώπη και 42η στον κόσμο, ενώ το 2013 βρισκόταν στη θέση 111 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη 219 σε παγκόσμιο. Μόνο πέρυσι ο συνολικός αριθμός των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη ξεπέρασε τα 400.

Στην ιστορία της PHILOXENIA αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής, τονίζοντας πως έχει την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα να παραμένει για 40 χρόνια η μοναδική έκθεση τουρισμού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τις δράσεις του ΟΔΑΠ στην έκθεση παρουσίασε η Αλεξάνδρα Χαριτάτου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, η Philoxenia-Hotelia θα είναι ανοιχτή μόνο για επαγγελματίες και εμπορικούς επισκέπτες (11.00-19.00), ενώ στις 15 και 16 του μηνός θα υποδέχεται και όλες και όλους όσοι θα ήθελαν να ενημερωθούν για το επόμενο ταξίδι τους ή και να κερδίσουν δώρα (ταξίδια, διαμονές σε ξενοδοχεία κτλ) σε μια από τις κληρώσεις που θα γίνουν (ωράριο λειτουργίας 10.00-19.00). Παράλληλα, στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία- αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την εισβολή στην Κύπρο, με την παιδική και νεανική ορχήστρα του Ωδείου Μίκης Θεοδωράκης του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης._