Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο εργασίας και τεκμηρίωσης, με τίτλο «Μετάβαση στον ενεργό πληθυσμό και προοπτικές απασχόλησης: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το κείμενο εξετάζει τις προοπτικές απασχόλησης του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας, ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο αφενός μεν λόγω της φύσης της οικονομίας της, όπου δεσπόζει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αφετέρου δε λόγω της δριμείας συρρίκνωσης που υπέστη η παραγωγή και τα ωρομίσθια σε αυτήν – μεγαλύτερη από κάθε άλλη Περιφέρεια της Ελλάδας – από το 2010 έως σήμερα.

Στην ανάλυση διαπιστώνεται ότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από ένα στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο, κατά το οποίο μεγάλο μέρος της παραγωγής περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό κομμάτι και δημιουργεί περιορισμένες θέσεις απασχόλησης, ενώ ο μόνος δυναμικός κλάδος είναι της γεωργίας, που παραδοσιακά δημιουργεί χαμηλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Οι προοπτικές απασχόλησης είναι ιδιαίτερα περιορισμένες για τα άτομα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά για τις γυναίκες. Επίσης, η διάρθρωση της παραγωγής είναι τέτοια που δεν μπορεί να απορροφήσει άτομα υψηλής ειδίκευσης. Ταυτόχρονα, παρατηρείται σημαντική συρρίκνωση του ποσοστού απασχόλησης ατόμων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ειδικότερα, στο κείμενο παρουσιάζονται βασικοί δείκτες, που αφορούν τη θέση της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ενώ, ταυτόχρονα, εξετάζεται η κλαδική διάρθρωση και τα χαρακτηριστικά των κλάδων στην περιοχή και εντοπίζονται ορισμένα μείζονα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας της.

To πλήρες κείμενο της μελέτης έχει αναρτηθεί στο site του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ inegsee.gr και είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.inegsee.gr/ekdosi/metavasi-ston-energo-plithysmo-ke-prooptikes-apascholisis-i-periptosi-tis-dytikis-makedonias/.