Τη σημασία του συστήματος προειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές, που λειτουργεί στη χώρα μας και την περαιτέρω αναβάθμιση του για να είναι πιο αποτελεσματικό, με αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες της Βαλένθια, τόνισε ο Υπουργός Ψηφɩακής Δɩακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υλοποιείται το έργο της νέας ψηφιακής πλατφόρμας και στις αρχές του 2025 θα παρουσιαστεί το νέο μητρώο των εγκεκριμένων μηχανικών, το οποίο θα εκδίδει πλέον αυτόνομα τις αποφάσεις για τις χωρικές μεταβολές.
-«Δεν θέλουμε μια κρατικοδίαιτη Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ο ιδιωτικός τομέας που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο»
Την επιθυμία για περισσότερη τεχνολογία, αλλά με ένα «μεγάλο πράσινο θετικό πρόσημο» υπογράμμισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024». Η ψηφιοποίηση, όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της επόμενης ημέρα, γιατί τα δεδομένα είναι αυτά που θα μας δείξουν το πού θα πάμε. Σ’ αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι σήμερα κατατέθηκε και επισήμως η πρόταση για τα AI Factories -μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία φέρνει περισσότερη Τεχνητή Νοημοσύνη, «βγάζει» τα δεδομένα από τους servers και δημιουργεί τοπικά οικοσυστήματα για να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον πλούτο.
«Δεν θέλουμε μια κρατικοδίαιτη Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ο ιδιωτικός τομέας που πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο», σημείωσε παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι πέραν του υπουργείου, το Ταμείο Ανάκαμψης καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της απαιτούμενης χρηματοδότησης, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο χώρο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Οι τρεις άξονες της πρότασης για τα AI Factories, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, βασίζονται στην υγεία, στα μεγάλα, ανοικτού κώδικα, γλωσσικά μοντέλα, καθώς και το περιβάλλον – βιωσιμότητα.
Με αφορμή, τώρα, τις κλιματικές καταστροφές στην Ισπανία και στη Θεσσαλία, ο Δημήτρης Παπαστεργίου χαιρέτισε τη συμβολή του 112 στην έγκαιρη ειδοποίηση. «Έχει φανεί η αξία του, έστω και αν μερικές φορές γίνεται χρήση που δεν δικαιολογείται από τα φαινόμενα» επισήμανε.
Όσον αφορά το ευρύτερο έργο που έχει συντελεστεί στο υπουργείο τον τελευταίο χρόνο, τόνισε ότι αρκετοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύονται σε υποδομές, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν σε πολλά κομμάτια, όπως για παράδειγμα στην έγκαιρη πρόβλεψη. Είναι σημαντικά, τόνισε με έμφαση ο υπουργός, τα χρήματα να επενδύονται σωστά. «Είναι κομβικό τα χρήματα να πιάνουν τόπο, να επενδύονται σε υποδομές που βοηθούν τους πολίτες», συνέχισε.
Ειδική μνεία έκανε και στα data centers. «Θέλουμε δεδομένα γιατί είναι το σημείο εκκίνησης για τη λήψη των αποφάσεων […] Όμως, όλη αυτή η ανελαστική απαίτηση για ενέργεια πρέπει να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια. Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούμε Τεχνητή Νοημοσύνη “καίγοντας” ορυκτά καύσιμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Γι’ αυτό τον λόγο, συνέχισε, πρέπει να δούμε αν τα δίκτυά μας μπορούν να «σηκώσουν» ενέργεια, αν μπορούν να «χωρέσουν» στο σύστημα τόσο πολλά δεδομένα για να στηρίξουμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. «Θέλουμε περισσότερη τεχνολογία, αλλά πρέπει να δούμε ένα μεγάλο πράσινο θετικό πρόσημο» κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.
Η ψηφιοποίηση και η σημασία έγκαιρης υλοποίησης των έργων
Η ψηφιοποίηση, οι έξυπνες πόλεις και η έξυπνη ύπαιθρος, καθώς και η σημασία της έγκαιρης υλοποίησης των έργων βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ που ακολούθησε, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Τέτη Ηγουμενίδη.
Κ. Κυρανάκης: Το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025
Την πεποίθησή του ότι το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους εξέφρασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συμμετέχοντας στο πάνελ για την ψηφιοποίηση στο συνέδριο GreenDeal 2024.
«Όταν αναλάβαμε, η κτηματογράφηση βρισκόταν πανελλαδικά στο 39%, σήμερα βρισκόμαστε στο 52% και έως τον Ιανουάριο θα έχουμε φτάσει στο 75%. Ψηφιοποιούμε ένα αρχείο περίπου 700 εκατομμυρίων σελίδων. Πιστεύουμε ότι η ψηφιοποίηση αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε κάποια καταστήματα στις μεταγραφές αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο το σύνολο του φορέα έβγαζε περίπου 16.000 αποφάσεις. Οι επιδόσεις αυτές έχουν βελτιωθεί μετά την εισαγωγή συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για το νομικό έλεγχο στα συμβόλαια– του πρώτου ανάλογου συστήματος που εφαρμόζεται στο ελληνικό δημόσιο, όπως είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τον ένα μήνα λειτουργίας του συστήματος η έκδοση αποφάσεων έχει επιταχυνθεί σημαντικά, καθώς πλέον εκδίδονται 40.000 αποφάσεις μηνιαίως.
Όπως τόνισε ο Κ. Κυρανάκης σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υλοποιείται το έργο της νέας ψηφιακής πλατφόρμας και στις αρχές του 2025 θα παρουσιαστεί το νέο μητρώο των εγκεκριμένων μηχανικών, το οποίο θα εκδίδει πλέον αυτόνομα τις αποφάσεις για τις χωρικές μεταβολές. «Θα φύγουμε από την κυριαρχία της νομικής πληροφορίας για το ακίνητο, στην αντικειμενική πληροφορία που είναι η χωρική και τεχνική πληροφορία η οποία χωρά και εφαρμόζεται πάνω σε ένα χάρτη» σημείωσε ο Κ. Κυρανάκης εξηγώντας ότι ένας πιστοποιημένος μηχανικός θα έχει τη δυνατότητα, όπου υπάρχει συναίνεση, να διορθώνει τα σφάλματα της κτηματογράφησης σχεδόν αυτόματα και όπου δεν υπάρχει συναίνεση να εξετάζει και να εκδίδει απόφαση σε πρώτο βαθμό.
«Η εμπιστοσύνη που θα έχει η ελληνική κοινωνία στον μηχανικό θα εξαρτάται πάρα πολύ από την εφαρμογή αυτής της νέας δυνατότητας» τόνισε ο Κ. Κυρανάκης. «Ελπίζουμε ο κόσμος του ΤΕΕ να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στα αιτήματα για παράταση του Κτηματολογίου, ο Κ. Κυρανάκης τα απέρριψε αναφέροντας ότι ως χώρα «είχαμε συνηθίσει με τις λύσεις της παράτασης, αλλά αυτή δεν είναι λύση και πρέπει να δείχνουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα και με αυτοπεποίθηση». Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε τις μεγάλες εταιρείες να βρίσκουν συνεργάτες σε μικρά και μεσαία σχήματα της ελληνικής αγοράς για την εκτέλεση των έργων «ώστε να υπάρχει διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε όλη την αγορά» και να υλοποιούνται πιο άμεσα τα έργα.
Επίσης, για τις καθυστερήσεις παραδέχθηκε ότι ένας αντικειμενικός λόγος των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι η διαδικασία από την έναρξη του διαγωνισμού έως την ανάληψη του έργου από τον ανάδοχο είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, και ειδικά στα έργα πληροφορικής «είναι καταστροφή» γιατί οι ανάγκες ειδικά σε αυτό τον τομέα αλλάζουν μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα. «Τα έργα πρέπει να πηγαίνουν πιο γρήγορα σε δημοσιοποίηση» τόνισε.
Τέλος, ο Κ. Κυρανάκης ανέλυσε τις δυνατότητες που παρέχουν οι αυτοχρηματοδοτούμενες δημόσιες μονάδες, που χρεώνουν συγκεκριμένο τέλος για τις υπηρεσίες που παρέχουν και μπορούν να παρέχουν «την ευελιξία και την ταχύτητα που χρειάζεται η χώρα.»
Χρήστος Ταραντίλης: «Το κρίσιμο ζητούμενο στην επιστημονική έρευνα είναι να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις»
Στις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρθηκε αναλυτικά ο Χρήστος Ταραντίλης, εταίρος και επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου της ΕΥ (ERNST & YOUNG) Ελλάδος, εξηγώντας ότι οι δυνατότητες αυτές απλώνονται σε τομείς όπως η βιωσιμότητα και το περιβάλλον, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βελτιστοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στον τομέα της ενέργειας, η προσαρμογή σε αλλαγές της ζήτησης και παραγωγής ενέργειας ώστε να μην υπάρχει σπατάλη, η βέλτιστη χρήση των ΑΠΕ, οι οδικές μεταφορές, η διαχείριση των φυσικών πόρων όπως το νερό, η αγροτική παραγωγή με την χαρτογράφηση του εδάφους και την συνεπακόλουθη μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης αφού η ΑΙ μπορεί να συμβάλει ώστε να υπάρξει καλύτερος διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοματοποιημένη διαλογή των υλικών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Ο Χρ. Ταραντίλης τόνισε ότι «το κρίσιμο ζητούμενο στην επιστημονική έρευνα είναι να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις που θα ενισχύουν την πραγματική καινοτομία που θα φέρουν τα προϊόντα στις διεθνείς αγορές» υποστηρίζοντας ότι αυτό πρέπει να είναι ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων των πανεπιστημίων. Τόνισε επίσης ότι επειδή η ΑΙ μπορεί να «γυρίσει ανάποδα» είναι σημαντικό να «ρυθμιστούν οι χρήσεις της» χωρίς τα κράτη να περιορίζονται AI ACT της ΕΕ.
Κωνσταντίνος Καλογήρου: Πώς γίνονται πιο έξυπνες οι πόλεις και η ύπαιθρος
Το πώς γίνονται πιο έξυπνες οι πόλεις και η ύπαιθρος χάρη στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Καλογήρου, Enterprises Business Unit Leader της PLANET.
Ο Κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στο παράδειγμα μίας αγροτικής έκτασης 30 χιλιάδων στρεμμάτων στην Πελοπόννησο η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αλλαγή του μοντέλου άρδευσης. Όπως σημείωσε η αποδοτικότητα της συγκεκριμένης έκτασης αναμένεται να αυξηθεί δύο φορές χάρη στον καλύτερο προγραμματισμό και την αποτελεσματικότερη διάθεση των υδάτινων πόρων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους.
Ο Κ. Καλογήρου ανέφερε ότι οι ανάγκες ψηφιοποίησης εστιάζονται σε 4 θεματικές:
βελτίωση κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις, αποτελεσματική διαχείριση φυσικών πόρων (ενέργεια, νερό ), ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν δυσκολίες χρηματοδότησης και εξεύρεσης πόρων για τη γενίκευση τέτοιων έργων, ενώ οι ρυθμοί στους οποίους πρέπει να απορροφηθούν τα διαθέσιμα χρήματα είναι γρήγοροι και μπορεί να θέσουν εκτός χρηματοδότησης κάποια έργα. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που προκαλεί ο κατακερματισμός ευθύνης σε πολλούς φορείς αλλά και η έλλειψη masterplanning για έξυπνες πόλεις.
Δημήτρης Βασιλόπουλος: Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα επωφεληθούν πάρα πολλοί επαγγελματίες
«Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα μπει σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος του έτους και θα επωφεληθούν από αυτόν πάρα πολλοί επαγγελματίες όπως μηχανικοί, εταιρείες, οργανισμοί, επενδυτές και νομικοί» ανέφερε ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Δημόσιου Τομέα της NETCOMPANY-INTRASOFT.
Όπως εξήγησε είναι «η πρώτη φορά που υπάρχει ενιαία πλατφόρμα που ενοποιεί προσπάθειες των τελευταίων 15 ετών» προσπάθειες που εκτείνονται από την καταγραφή των τόπων Natura έως τους αιγιαλούς, τα αυθαίρετα και τη συγκέντρωση της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Όπως είπε, με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη «συστηματοποιούνται με συστηματικό τρόπο και εμπλουτίζονται οι λειτουργίες, με ψηφιοποιήσεις με πλειάδα φωτοχαρτών και τρισδιάστατων απεικονίσεων των κτιρίων» ενώ θα παρέχονται και επικαιροποιημένες πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο στον τομέα των ακινήτων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα όπως οι ψηφιακές άδειες.
Όπως εξήγησε ο Δ. Βασιλόπουλος πρόκειται για ένα «καινοτόμο ολοκληρωμένο βήμα και με μεγάλη προοπτική» που θα δημιουργεί τα δεδομένα για να αξιοποιηθούν από συστήματα ΑΙ και θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να αξιολογούν ενδεχόμενες τοποθετήσεις τους.
Αλέξανδρος Μπρέγιαννης: «Υπάρχει πρόβλημα με τον χρόνο υλοποίησης των έργων»
«Βρισκόμαστε σε μία ευτυχή συγκυρία σε ότι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» είπε ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος της NOVA ICT, που σημείωσε ότι η NOVA ICT μετέχει ενεργά σε πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμό, όπως το Κτηματολόγιο, για το οποίο ανέφερε ότι «προσπαθούμε να επιταχύνουμε ρυθμούς. Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο έως το τέλος του επόμενου έτους».
Ο Α. Μπρέγιαννης εξήγησε ότι ο τρόπος υλοποίησης των έργων ακολουθεί ένα μοντέλο διαλειτουργικότητας γεγονός που υπήρξε ευνοϊκό για την εκτέλεση των έργων, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον χρόνο υλοποίησης των έργων, καθώς «καλούμαστε τον επόμενο χρόνο να υλοποιήσουμε έργα που θα τα κάναμε σε μία πενταετία. Είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε αλλά θα χρειαστούμε μερικές ανάσες ώστε και τα έργα να γίνουν σωστά» ζητώντας να υπάρξει παράταση στην χρηματοδότηση κάποιων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Α. Μπρέγιαννης υποστήριξε επίσης ότι «το μοντέλο των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων μπορεί να γίνει πράξη» βασιζόμενο σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και όπου η προσφορά θεσμικών υποστηρικτών όπως το ΤΕΕ είναι πολύτιμη αφού λειτουργούν «ως συγκολλητική ουσία» μεταξύ των διαφορικών υπουργείων και φορέων.