Περίπου 40.000 Ευρωπαίοι οδηγούνται κάθε χρόνο σε πρόωρο θάνατο εξαιτίας της επιβάρυνσης που δημιουργούν οι κουζίνες αερίου καθώς διοχετεύουν ρύπους στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης επιστημονικής μελέτης του είδους της. Ο αριθμός θανάτων είναι, μάλιστα, διπλάσιος από εκείνον των τροχαίων δυστυχημάτων.
Οι κίνδυνοι του διοξειδίου του αζώτου (NO2) που εκπέμπουν οι κουζίνες αερίου, είναι γνωστοί εδώ και 50 χρόνια. Πλέον, οι ερευνητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Jaume I στην Ισπανία υπολόγισαν τον ετήσιο αριθμό των θανάτων συνδέοντας τις υπάρχουσες μελέτες υγείας με τις μετρήσεις NO2 στα ευρωπαϊκά σπίτια.
«Η έκταση του προβλήματος είναι πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Juana María Delgado-Saborit, η οποία διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο περιβαλλοντικής υγείας του πανεπιστημίου.
Οι ερευνητές απέδωσαν 36.031 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ στις κουζίνες αερίου και επιπλέον 3.928 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι εκτιμήσεις τους είναι συντηρητικές επειδή εξέτασαν μόνο τις επιπτώσεις στην υγεία του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και όχι άλλων αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το βενζόλιο.
«Το 1978, μάθαμε για πρώτη φορά ότι η ρύπανση από ΝΟ2 είναι πολλές φορές μεγαλύτερη στις κουζίνες που χρησιμοποιούν κουζίνες αερίου από ό, τι ηλεκτρικές κουζίνες», δήλωσε η Delgado-Saborit. «Αλλά μόνο τώρα είμαστε σε θέση να βάλουμε έναν αριθμό στον αριθμό των ζωών που κόβονται» πρόσθεσε σύμφωνα με τον Guardian.
Ένα στα τρία νοικοκυριά στην ΕΕ μαγειρεύει με φυσικό αέριο, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 54% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και ξεπερνά το 60% στην Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.
Η έκθεση, η οποία υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα, βασίζεται σε έρευνα του περασμένου έτους που μέτρησε την ποιότητα του αέρα στα σπίτια για να ανακαλύψει κατά πόσο το μαγείρεμα με αέριο αύξησε τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αυτό επέτρεψε σε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jaume I και το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια να προσδιορίσουν τις αναλογίες μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κατά το μαγείρεμα με αέριο και να χαρτογραφήσουν την έκθεση σε NO2 σε εσωτερικούς χώρους.
Στη συνέχεια εφάρμοσαν ποσοστά κινδύνου ασθενειών, που προέρχονται από μελέτες για την εξωτερική ρύπανση από NO2, για να υπολογίσουν τον αριθμό των χαμένων ζωών.
«Η κύρια αβεβαιότητα είναι εάν ο κίνδυνος θανάτου που εντοπίζεται με NO2 εξωτερικού χώρου από κυρίως κίνηση μπορεί να εφαρμοστεί σε εσωτερικούς χώρους NO2 από μαγείρεμα με αέριο», δήλωσε ο Steffen Loft, ειδικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αλλά είναι μια δίκαιη υπόθεση και απαιτείται για την αξιολόγηση».
Πάντως, τα αποτελέσματα έρχονται σε συμφωνία με αντίστοιχα που προέκυψαν από μελέτη στις ΗΠΑ τον Μάιο, η οποία διαπίστωσε ότι οι σόμπες αερίου και προπανίου συμβάλλουν σε έως και 19.000 θανάτους ενηλίκων κάθε χρόνο.
Σημειώνεται ότι, η ΕΕ αυστηροποίησε τους κανόνες της σχετικά με την ποιότητα του αέρα σε εξωτερικούς χώρους αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχει καθορίσει πρότυπα για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA) προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταργήσουν σταδιακά τις κουζίνες αερίου, θέτοντας όρια στις εκπομπές, προσφέροντας χρήματα για να βοηθήσουν στη μετάβαση σε καθαρότερες κουζίνες και αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να αναγράφουν στην ετικέτα των κουζινών τους κινδύνους ρύπανσης.
«Για πάρα πολύ καιρό ήταν εύκολο να απορρίψουμε τους κινδύνους των κουζινών αερίου», δήλωσε η Sara Bertucci από την EPHA. «Όπως τα τσιγάρα, οι άνθρωποι δεν σκέφτονταν πολύ τις επιπτώσεις στην υγεία – και, όπως τα τσιγάρα, οι κουζίνες αερίου είναι μια μικρή φωτιά που γεμίζει το σπίτι μας με ρύπανση».
Οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν εν μέρει από τις αναθυμιάσεις ανοίγοντας τα παράθυρα και τους απορροφητήρες όταν μαγειρεύουν.
Η Delgado-Saborit δήλωσε ότι η ίδια και ο σύζυγός της μεγάλωσαν σε σπίτια όπου το μαγείρεμα γινόταν σε ηλεκτρικές εστίες, οι οποίες είναι «καθαρότερες, ασφαλέστερες και πιο υγιεινές», αλλά αργότερα μετακόμισαν σε σπίτι με κουζίνα αερίου στην κουζίνα.
«Τώρα βρισκόμαστε στη μέση κάποιων βελτιώσεων στο σπίτι και μετράω τις μέρες για να τοποθετηθεί μια νέα ηλεκτρική εστία στην κουζίνα μου» σημείωσε.