«Είμαστε υπερήφανοι για τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στη SIAL, την πιο σημαντική έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο». Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, σχολιάζοντας την εθνική συμμετοχή στην φετινή SIAL στο Παρίσι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Η χώρα μας παρουσίασε στον κόσμο τα εκλεκτά προϊόντα της, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τυριά και τα βότανα και έδωσε την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες της να ανακαλύψουν την ποιότητα και την αυθεντικότητα της ελληνικής γης. Παράλληλα, οι Έλληνες εκθέτες, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολλούς επαγγελματίες του κλάδου και να τους παρουσιάσουν τις μοναδικές γεύσεις και την καινοτομία που χαρακτηρίζει την ελληνική παραγωγή. Η Enterprise Greece κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προώθηση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας».
Σημειώνεται ότι η SIAL PARIS γιόρτασε φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας της, με μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και παλμό οργάνωση, με 7.400 εκθέτες, 127 εθνικές συμμετοχές και 250.000 επισκέπτες. Η φετινή διοργάνωση με θέμα ‘Own the Change’ εστίασε σε τέσσερα βασικά θέματα, σημαντικά για τη βιομηχανία τροφίμων του μέλλοντος: την εταιρική κοινωνική ευθύνη (CSR), την Deep Tech and AI, την εφοδιαστική αλυσίδα και την αφρικάνική ήπειρο, στην οποία εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια πολλές καινοτομίες στον τομέα της διατροφής.
Σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή της χώρας μας στην έκθεση που πραγματοποίηθηκε από 19 ως 23 Οκτωβρίου 2024 , όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) η εθνική συμμετοχή ήταν πολυπληθής. Στο εθνικό περίπτερο, έκτασης 2.050 περίπου τετραγωνικών, φιλοξενήθηκαν 120 εξωστρεφείς επιχειρήσεις, οι Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Λάρισας. Το μήνυμα της εθνικής συμμετοχής εστίασε στο ελληνικό φαγητό ως επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής, αλλά και κορυφαίο παράδειγμα υγιεινής, φυσικής διατροφής, που παρέχει ευεξία και ευχαρίστηση.
Οι Έλληνες εκθέτες συμμετείχαν σε περισσότερες από 24.000 επαγγελματικές συναντήσεις, ενώ όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η Ελλάδα ξεχώρισε στον τομέα της καινοτομίας με την εταιρεία ENIA FOODS – Aeons που κέρδισε το βραβείο Innovations στην κατηγορία συσκευασία και την ομάδα φοιτητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου που κέρδισε το χρυσό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό EEIG Ecotrophelia Europe με το LegumiNutty, ένα καινοτόμο προϊόν υψηλής διατροφής αξίας και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με βάση το ρεβίθι.
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, λειτούργησε χώρος προβολής της ελληνικής γαστρονομίας όπου η σεφ Ντίνα Νικολάου πραγματοποίησε καθημερινές επιδείξεις ελληνικής μεσογειακής κουζίνας.
Την εθνική συμμετοχή τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.