Της Τέτης Ηγουμενίδη
Επενδύσεις ύψους 2 δις. ευρώ, σε ακίνητα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε αγορά κατασκευαστικής εταιρίας και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και διαχείρισης εγκαταστάσεων, μετονομασία από Intrakat σε Aktor, καθώς και αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου.
«Γυρνάμε σελίδα, αλλάζουμε τα πάντα» σημείωσε ο επικεφαλής του Ομίλου και συμπλήρωσε πως έπειτα από δύο χρόνια από την εξαγορά της Intrakat από τους Δημήτρη Μπάκο, Ιωάννη Καϋμενάκη και τον ίδιο, ο Όμιλος είναι 5 φορές μεγαλύτερος, ενώ με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, το 2030 στοχεύει σε κύκλο εργασιών 3,2 δισ. και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 430 εκατ. ευρώ, με τα αντίστοιχα νούμερα το 2025 να εκτιμώνται σε 1,4 δισ. και 184 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Εξάρχου η νέα στρατηγική επανατοποθέτηση του Ομίλου Aktor στηρίζεται σε 4 κεντρικούς άξονες: «Τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, την διαφοροποίηση του μείγματος εσόδων, την παραγωγή ισχυρών και σταθερών κερδών και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της εταιρίας.»
Ειδικότερα, ο Όμιλος Εταιριών Aktor θα διευρύνει το επιχειρηματικό του αντικείμενο, διατηρώντας τις κατασκευές ως κεντρικό πυλώνα των δραστηριοτήτων του και θα επενδύσει στους πιο δυναμικούς και συναφείς με την κατασκευή κλάδους της οικονομίας, με στόχο την διαφοροποίηση του μείγματος EBITDA, την ισχυροποίηση των καθαρών κερδών του, τη διαμόρφωση ενός πιο σταθερού και δυνατού οικονομικού προφίλ και τη δημιουργία μετοχικής αξίας.
Ο νέος Όμιλος Aktor θα έχει 5 θυγατρικές οι οποίες θα «προικιστούν» με νέες επενδύσεις ως εξής:
Η Aktor Ακίνητα εξαγοράζει από την Prodea ΑΕΕΑΠ χαρτοφυλάκιο 56 ακινήτων αξίας 582 εκατ. σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Βουλγαρία, το οποίο θα μετασχηματίσει σε σύγχρονη πλατφόρμα real estate. Ο στόχος για το EBITDA της θυγατρικής αυτής είναι να φτάσει το 2025 τα 40 εκατ. και το 2030 τα 55 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια για την επένδυση των 582 εκατ. θα προέλθουν κατά 75% από non-recourse Bank Debt, κατά 15% από non-recourse Sub Debt και κατά 10% από ίδια κεφάλαια. Η συνεισφορά της εταιρείας στα EBITDA του Ομίλου θα ανέλθει το 2030 σε 13%.
Η δεύτερη θυγατρική, Aktor Ανανεώσιμες, θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ ισχύος 1.300 MW, έως το τέλος του 2027, μέσα από την υλοποίηση υφιστάμενων συμφωνιών για εξαγορά και κατασκευή έργων ΑΠΕ αθροιστικής ισχύος 912 MW, καθώς και από την εξαγορά περαιτέρω χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 390 MW, που είναι υπό διερεύνηση σήμερα. Επιπλέον, με ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2028, η εταιρεία θα ωριμάσει υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων ισχύος 1.300 MW και επιπρόσθετο χαρτοφυλάκιο 1.500 MW που θα αφορά αποθήκευση ενέργειας μέσα από αντλησιοταμίευση.
Στόχος είναι να επιτύχει EBITDA ύψους 22 εκατ. το 2025 και 130 εκατ. το 2030. Το 80% της συνολικής επένδυσης των 1,4 δις. θα προέλθει από non – recourse Bank Debt, 10% από non – recourse Sub Debt και 10% από ίδια κεφάλαια. Η συνεισφορά της εταιρείας στα EBITDA του Ομίλου θα ανέλθει το 2030 σε 30%.
Η κατασκευαστική δραστηριότητα συγκεντρώνεται στην τρίτη θυγατρική την Aktor Κατασκευές. Ο στόχος της είναι να επιτύχει κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ και EBITDA 109 εκατ. το 2025 και 2,9 δισ. και 180 εκατ. το 2030, αντίστοιχα. Οι επενδύσεις για τις άμεσες εξαγορές μέσω ιδίων κεφαλαίων θα ανέλθουν σε 10 εκατ. Η συνεισφορά της εταιρείας στα EBITDA του Ομίλου θα ανέλθει το 2030 σε 42%.
Ανακοινώθηκε συμφωνία για την εξαγορά του 50,1% της κατασκευαστικής εταιρίας Εντελέχεια η οποία εξειδικεύεται στον κλάδο κατασκευής δικτύων. Η συνολική αξία της Εντελέχεια αποτιμάται στο ποσό των 60 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται επενδυτικές ευκαιρίες εξαγορών στον χώρο των κατασκευών και στη Ρουμανία.
Η τέταρτη θυγατρική είναι η Aktor Διαχείριση Εγκαταστάσεων. Έχει συμφωνηθεί η εξαγορά της εταιρείας Oceanic Security και βρίσκεται κοντά η ολοκλήρωση εξαγοράς επιχείρησης υπηρεσιών σίτισης. Επιδίωξη της εταιρίας είναι να γίνει ένα one stop shop, που θα καλύπτει όλες τις ενδοοµιλικές ανάγκες και θα «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση σε μεγαλύτερους τομείς της αγοράς. Στόχος είναι να επιτύχει EBITDA ύψους 12 εκατ. το 2025 και 25 εκατ. το 2030. Το ποσοστό συνεισφοράς στο EBITDA του Ομίλου Aktor θα ανέρχεται σε 6% το 2030. Οι επενδύσεις για τις άμεσες εξαγορές θα ανέλθουν σε 21 εκατ. και θα προέλθουν από λειτουργικές ροές.
Η Aktοr Συμμετοχές είναι η 5η θυγατρική η οποία θα συγκροτήσει χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με ορίζοντα ωρίμανσης το 2028 και στόχο να επιτύχει EBITDA της τάξης των 40 εκατ. το 2030, με το ποσοστό συνεισφοράς στο EBITDA του Ομίλου να φτάνει το 9% την ίδια περίοδο. Εξετάζεται η εξαγορά υφιστάμενων λειτουργικών έργων παραχωρήσεων ή εταιριών που έχουν συμμετοχές σε έργα παραχωρήσεων. Επίσης, έχει στόχο την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και στη Ρουμανία, όταν το γειτονικό κράτος επιλέξει τη χρήση αυτού του μοντέλου κατασκευής και χρηματοδότησης υποδομών.
Μετά την ολοκλήρωση των εξαγορών το 2025 ο αριθμός του προσωπικού του Ομίλου θα ξεπερνά τους 8.800 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Προκειμένου να υποστηρίξει φιλόδοξα σχέδιά του ο Όμιλος εταιριών Aktor προχωρά σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών τα 4,6 ευρώ.
Για την επιλογή του ονόματος Aktor o κ. Εξάρχου τόνισε: «Το όνομα Aktor έχει βαθιές ρίζες στη χώρα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της, έχοντας συνδεθεί με την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου. Σήμερα το όνομα Aktor αποκτά μια νέα πνοή και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής κι ενός καινούριου κεφαλαίου στην ιστορία μας που συμβολίζει την τόλμη μας να αλλάξουμε για να χτίσουμε κάτι μεγαλύτερο και δυνατότερο: Έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.»
Ο κ. Εξάρχου, αναφέρθηκε ακόμη σε διεθνείς αναλύσεις, βάσει των οποίων οι όμιλοι που έχουν βάση την κατασκευή, αλλά δραστηριοποιούνται και σε άλλους συναφείς τομείς, έχουν σημαντικά καλύτερη απόδοση μετοχής, καθώς επιτυγχάνουν διαφοροποίηση των EBITDA και μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου και της εξάρτησης από τον ευμετάβλητο κατασκευαστικό κλάδο, ενώ παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα και συνέργειες με παρεμφερείς κλάδους, λόγω κατασκευαστικής τεχνογνωσίας. Έτσι, όπως είπε, ενώ οι μετοχές ομίλων αμιγούς κατασκευαστικής δραστηριότητας έχουν μέσο πολλαπλασιαστή Enterprise value / EBITDA της τάξης των 6x, οι όμιλοι με διαφοροποίηση δραστηριοτήτων παρουσιάζουν υψηλότερο πολλαπλασιαστή Enterprise value / EBITDA που κυμαίνεται στο 8x.
Χθες επίσης ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός προγράμματος υποτροφιών για σπουδές στο εξωτερικό σε σειρά ειδικοτήτων που θα καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου, με σκοπό τη δημιουργία φυτωρίου στελεχών και εξειδικευμένου προσωπικού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, με έμφαση τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και πρακτικών για την αποτελεσματικότερη εργασία τους στους τομείς απασχόλησης τους στον Όμιλο. Η αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος Υποτροφιών θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025.