«Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή και οι συνειδητές διατροφικές μας επιλογές, είναι θέμα προσωπικής υπεύθυνης στάσης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η απάντηση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη». Αυτό τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Καλαΐτζιδάκης, διευθυντής Λειτουργίας της Grecotel, με αφορμή το 3ο διεθνές βιωματικό συνέδριο «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Παρελθόν και Μέλλον» που διοργανώνει ο ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος της Grecotel από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2024. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ότι ο λιτός, ταπεινός τρόπος ζωής των παππούδων μας, έγινε το διεθνές πρότυπο και έτυχε παγκόσμιας επιστημονικής αναγνώρισης, για τη δημιουργία και εξέλιξη των σύγχρονων διεθνών τάσεων.

Προς επίρρωση τούτου, ο κ Καλαϊτζιδάκης, σημειώνει ότι η αναγνώριση και η θέσπιση του Υγιεινού Τρόπου Ζωής των παππούδων μας, ως πρότυπο, δεν έγινε μέσω της προφορικής οδού ή μέσω της λαϊκής παράδοσης. Το πρότυπο αυτό έχει επιστημονική τεκμηρίωση, αναγνώριση και καταξίωση από τον Αμερικανό καθηγητή Ancel Keys, εμπνευστή και μελετητή της «Μελέτης των 7 Χωρών» , το 1960. «Τελικά, οι “αγράμματοι” παππούδες & γιαγιάδες μας, ήταν τουλάχιστον 65 χρόνια μπροστά , από την εποχή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Κάθε σπιτικό ήταν αυτάρκες μέχρι τις αρχές του 1970

Κάθε σπιτικό ήταν αυτάρκες μέχρι τις αρχές του 1970 και δεν χρειαζόταν καθόλου χρήματα αναφέρει ο κ.Καλαϊτζιδάκης και εξηγεί: «Οι παππούδες μας δεν πετούσαν τίποτα (No Food Waste), αξιοποιούσαν τα πάντα (Nose to Tail ), ανακύκλωναν την τροφή που περίσσευε, με εφευρετικό τρόπο, αυτοσχεδιάζοντας νόστιμες συνταγές (Recycling), ποτέ δεν μαγείρευαν το φαγητό τους βιαστικά (Slow Food), ενίσχυαν την ποικιλία και τη γεύση του φαγητού, με την τροφοσυλλογή άγριων χόρτων, άγριων μανιταριών, σαλιγκαριών κ.α. (Foraging). Η διατροφή τους χαρακτηριζόταν από την ευρεία χρήση οσπρίων & δημητριακών (Alternative Plant – Based Diet), η ζωή τους είχε βάση το μέτρο, την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση, την οικολογική ισορροπία (Eco Friendly Lifestyle), έκαναν ενσυνείδητη διατροφή (Mindful Eating), ό,τι δεν παρήγαγαν το εξασφάλιζαν ανταλλάσσοντας μεταξύ τους προϊόντα (Exchange Economy).

Τελικά, οι «αγράμματοι» παππούδες & γιαγιάδες μας , ήταν τουλάχιστον 65 χρόνια μπροστά από την εποχή τους

Τελικά , οι «αγράμματοι» Παππούδες & Γιαγιάδες μας , ήταν τουλάχιστον, 65 χρόνια μπροστά από την εποχή τους υποστηρίζει ο κ. Καλαϊτζιδάκης και εστιάζει στον τρόπο ζωής των παππούδων μας στην Κρήτη αλλά και αλλού, όπως χαρακτηριστικά λέει: «Οι παππούδες μας, εκτός του ότι ζούσαν με τον προαναφερθέντα υγιεινό τρόπο ζωής, ήταν εργατικοί άνθρωποι. Καθημερινά περπατούσαν 13 χλμ κατά μέσο όρο και εργάζονταν εντατικά, σε κοπιαστικές αγροτικές εργασιες από πολύ πρωί, έως αργά το βράδυ. Καθημερινά είχαν σκοπό της ζωής τους, την επιβίωση της οικογενειας τους. Προγραμμάτιζαν για κάθε ημερα και κάθε εποχή του χρονου, το τι θα έπρεπε να προβλέψουν, για να κάνουν. Σημειώστε ότι μελέτες αναφέρουν ότι ο σκοπός της ζωής, προσθέτει μέχρι και 7 χρόνια ζωής, τονίζει ο κ. Καλαϊτζιδάκης.

Οι παππουδες μας δεν είχαν στρες

Οι παππουδες μας δεν είχαν στρες όπως υπάρχει σήμερα. Ήταν ήρεμοι άνθρωποι και ζούσαν μια ευτυχισμένη ζωή πάρα τις δυσκολίες. Ήταν κοινωνικοί άνθρωποι. Συμμετείχαν στις χάρες και στις λύπες τους χωριού τους. Διασκέδαζαν και έπιναν (κοινωνικά) με μετρό, πάντα με παρέα φίλων και πάντα συνοδεία φαγητού. Αλληλοβοηθιούνταν, υποστήριζαν και βοηθούσαν τους συγχωριανούς τους, και το χωριό τους.

Είχαν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό τους αίσθημα

Είχαν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό τους αίσθημα και με ευλάβεια ακολουθούσαν το ημερολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με ευλάβεια νήστευαν. Τηρούσαν τα ήθη και έθιμα του τόπου τους.

Ήταν πολύ προστατευτικοί με την οικογένεια τους

Ήταν πολύ προστατευτικοί με την οικογένεια τους. Τιμούσαν και σέβονταν τους ηλικιωμένους γονείς τους, μέχρι τα πολύ βαθιά γεράματα τους. Ακόμα και σε μεγάλή ηλικία, συνέχιζαν να είναι πολύ κοινωνικοί με τους γείτονες τους, να καλλιεργούν το μποστάνι τους. Γνώριζαν, ποια ώρα της ημέρας και σε ποιο ακριβώς σημείο, θα απολάμβαναν τον ήλιο ή πού είχε δροσιά.

Η επιστήμη έχει καταγράψει και αναδείξει τα παραπάνω στοιχεία ως χαρακτηριστικά στοιχεία αιωνόβιων κάτοικων, πέντε συγκεκριμένων περιοχών ανά τον πλανήτη που έχουν χαρακτηριστεί ως «Μπλε Ζώνες».

Με λίγα λόγια, οι «Μπλε Ζώνες» υποστηρίζουν τις ιδέες της υγιεινής διατροφής, του ενεργού τρόπου ζωής και της συμμέτοχης της κοινότητας … λες και μιλάνε για το τρόπο ζωής των παππούδων μας.

Δυστυχώς, αυτός ο ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ των παππούδων μας, της δεκαετίας του ’60, για τα επόμενα 40 χρόνια, εγκαταλείφτηκε και υιοθετήσαμε νέα πρότυπα ζωής και διατροφής του δυτικού κόσμου, τα οποία επιβλήθηκαν με τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ, των πολυεθνικών εταιρειών (TV dinners, frozen meals, fast food) , όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλαϊτζιδάκης

Και τώρα, επανέρχονται τα παλιά πρότυπα με, επιστημονική πλέον τεκμηρίωση. Χρειάζεται εκπαίδευση, για να πείσουμε τις νεότερες γενιές να ξανα-υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές των παππούδων μας, αναφέρει με νόημα ο κ. Καλαϊτζιδάκης.

 Grecotel: 3ο διεθνές βιωματικό συνέδριο «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Παρελθόν και Μέλλον»

Πλατφόρμα επιστημονικών δεδομένων για τα παραπάνω θα αποτελέσει το 3ο διεθνές βιωματικό συνέδριο «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Παρελθόν και Μέλλον» που διοργανώνει ο ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος της Grecotel μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία. Εκεί, η παγκόσμια ελίτ των καθηγητών θα παρουσιάσει νέα δεδομένα που θα τεκμηριώνουν την αξία του κρητικού τρόπου ζωής, στο Ξενοδοχείο Amirandes από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2024 .

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πλέον αναγνωρίσιμου καθηγητή παγκοσμίως σε θέματα διατροφής, του Δρ. Frank Hu, προέδρου του τμήματος διατροφής της Σχολής της Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard, αλλά και των Ελλήνων καθηγητών, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης διακεκριμένος Έλληνας Βιολόγος και Πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), αλλά και η μητέρα της ελληνικής διατροφής μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου, τιμάνε με την παρουσία τους τις εργασίες του συνεδρίου.