κτίριο γραφείων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Πηγή Εικόνας: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ corporate video

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Συνεχώς ενισχύει την θέση της στον τομέα των Παραχωρήσεων (και ΣΔΙΤ) ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχοντας ως στόχο να καταστεί ως μίας από τις κυρίαρχες δυνάμεις στις υποδομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόλις προ ημερών ο όμιλος «ανέλαβε τα ηνία» της Νέας Αττικής Οδού (25ετής σύμβαση παραχώρησης), προσδοκώντας σε λειτουργική κερδοφορία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και σε μερίσματα πολλών δις ευρώ στη διάρκεια ζωής του έργου. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παρουσίας του ομίλου στις Παραχωρήσεις, θα συνδράμει και το deal πώλησης, στη Masdar, του ποσοστού 36,6% που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που εγκρίθηκε χτες από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ομίλου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα φέρει επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ομίλου, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί περαιτέρω το χρηματοδοτικό προφίλ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς θα αφαιρεθεί και σχετικός δανεισμός ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Μαζί με τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής εταιρείας, τα αναμενόμενα μερίσματα από το σύνολο των έργων που βρίσκονται ή θα μπουν σε λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια επιπλέον δανειακής μόχλευσης, η συνολική επενδυτική ισχύς του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρης, η κίνηση με την Τέρνα Ενεργειακή, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια και που στόχο έχει να καταστήσει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των υποδομών, έχοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιό της έργα και υποδομές πολύ μεγάλης αξίας. Με βάση την ισχυρή παρουσία σε έργα παραχωρήσεων και σταθερών ταμειακών ροών, το υφιστάμενο ανεκτέλεστο έργων αλλά και την προοπτική για τη διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου από τα έργα νέας γενιάς, η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμά ότι εξασφαλίζει μερίσματα άνω των 10 δισ. ευρώ στο διάστημα του κύκλου ζωής των επενδύσεών της.

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Περιστέρη, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την Εγνατία Οδό και αναμένει το δημόσιο να πράξει το ίδιο. Εκτίμησε ότι η μεταφορά της Εγνατίας στον Όμιλο θα είναι δυνατή το πρώτο τρίμηνο του 2025. Ακόμη, αναμένει το επόμενο διάστημα την υπογραφή της σύμβασης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, καθώς και την ανάληψη έργων ΣΔΙΤ άρδευσης (σε Κρήτη και Ξάνθη, συνολικού ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ) και για την επεξεργασία απορριμμάτων στη Βόρειο Ελλάδα (το ΣΔΙΤ 200 εκατ. ευρώ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, αλλά και δημόσια σύβαση 241 εκατ. για τη ΜΕΑ Ανατολικού τομέα).

«Εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας με νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας άνω τον 300.000 τόνων που καθιστούν τον Όμιλο πρωταγωνιστή και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς σε συνδυασμό με τα έργα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.Κι επιπλέον, όπως σε ανύποπτο χρόνο σας είχαμε ενημερώσει, επεκτεινόμαστε και στα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, στα οποία έχουμε στρέψει δυναμικά το ενδιαφέρον μας, καταγράφοντας τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, η συνεισφορά του κλάδου των Παραχωρήσεων στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες περιόδους με την εμπορική λειτουργία διαφόρων νέων έργων. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη με τη νωρίτερα του αναμενόμενου έναρξη της παραχώρησης της Αττικής Οδού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης

 Υπενθυμίζεται ότι από τη συμφωνία με τη Masdar εξαιρούνται δραστηριότητες όπως η διαχείριση απορριμμάτων, που θα ενταχθούν πλέον στο χαρτοφυλάκιο Παραχωρήσεων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όπως επίσης είπε ο κ. Περιστέρης, ο Όμιλος δεν αποχωρεί από τον ενεργειακό τομέα. Η συμφωνία προβλέπει το δικαίωμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να συμμετέχει με 50% στα σχεδιαζόμενα έργα αποθήκευσης ενέργειας (αντλησιοταμίευση), καθώς και στα πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ως προς το τελευταίο έχει συμφωνηθεί συνεργασία για το έργο έξω από την Αλεξανδρούπολη με την Τέρνα Κατασκευαστική να είναι ο κατασκευαστής του πάρκου ισχύος 200 MW. Σε σχέση με την Τέρνα Ενεργειακή, αναμένονται κάποιες εγκρίσεις από τις πολωνικές αρχές λόγω παρουσία της στην χώρα, μάλλον εντός εβδομάδων, και στη συνέχεια η Masdar θα αποκτήσει συνολικά το 67% της ενεργειακής. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται και η διαδικασία έγκρισης του πληροφοριακού δελτίου και η υποβολή δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο μετοχικό ποσοστό.