Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη θα γίνει το πεδίο εφαρμογής ενός καινοτόμου σχεδίου για την δέσμευση εκπομπών άνθρακα και τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.

Η εταιρεία λειτουργίας του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Pembroke, RWE (γερμανική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας) σχεδιάζει να απλώσει υποθαλάσσιους αγωγούς σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.

Ενδεικτικό του μεγέθους του σταθμού που παράγει ηλεκτρισμό μέσω καύσης αερίου, είναι ότι έχει την δυνατότητα ηλεκτροδότησης περίπου 4 εκατ. νοικοκυριών και σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης RWE, θα υιοθετήσει μία νέα στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη σκοπιμότητας, όπως αναφέρει το interestingengineering.com βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος είναι η εγκατάσταση νέων υποθαλάσσιων σωλήνων με τη συμμετοχή RWE και Dragon LNG στον σταθμό Pembroke.

Μέσω των υποθαλάσσιων σωλήνων οι εκπομπές άνθρακα θα μεταφέρονται από τον ηλεκτρικό σταθμό σε μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διαμέσου του φυσικού λιμανιού στο Milford Haven.

Ένας από τους στόχους του σχεδίου είναι μία νέα δραστηριότητα στον τομέα της ναυτιλίας που θα αφορά την ταφή στη θάλασσα διοξειδίου του άνθρακα. Το πρότζεκτ εκτιμάται ότι θα διασφαλίζει θέσεις εργασίας, ενώ περιλαμβάνει σημαντική οικοδομική δραστηριότητα σε προστατευόμενο θαλάσσιο βιότοπο.

Η βάση του πρότζεκτ είναι στο Pembrokeshire της Ουαλίας, ενώ στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος της δεκαετίας. Οι τεχνικές μελέτες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ η βρετανική κυβέρνηση συμμετέχει στην χρηματοδότηση. Η RWE στοχεύει στη δέσμευση εκπομπών έως 2 μεγατόνων έως το 2030, αυξάνοντας την ικανότητα σε 5 μεγατόνους έως το 2035.

Ο συγκεκριμένος ηλεκτρικός σταθμός είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές σε ό,τι αφορά τις εκπομπές άνθρακα, στην Ουαλία.

Με βάση το σχέδιο οι εκπομπές άνθρακα θα οδηγούνται μέσω του προστατευόμενου βιότοπου, θα υγροποιείται στον τερματικό LNG και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοίο για να ταφεί στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι αγωγοί θα μεταφέρουν επίσης απορριπτόμενη θερμότητα από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών από τις λειτουργίες του τερματικού σταθμού LNG. Το έργο προβλέπει σημαντικές τεχνικές εργασίες και συνεργασία με ρυθμιστικές και περιβαλλοντικές ανεξάρτητες αρχές για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Όπως δήλωσε στο BBC ο διευθυντής του Κέντρου Μηδενικών Εκπομπών του σταθμού Pembroke, Ρίτσαρντ Λίτλ «σήμερα ο ηλεκτρικός σταθμός λειτουργεί στο 80% του χρόνου, όταν δεν υπάρχει ικανή ενέργεια από ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε έναν τρόπο ώστε να λειτουργεί όταν χρειάζεται χωρίς να επηρεάζει το περιβάλλον».

Σύμφωνα με το BBC, η περιβαλλοντική ομάδα Φίλοι της Γης ζήτησαν τα χρήματα να επενδυθούν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντί στη διατήρηση του σταθμού με καύση αερίου.

Από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Dragon LNG, Σιμόν Άμες, δήλωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τις ρυθμιστικές αρχές.