Της Τέτης Ηγουμενίδη
Το τέλος του 2025 ορίζεται ως η νέα ημερομηνία για την εφαρμογή ενιαίου πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές και από αλουμίνιο φιάλες που έχει προβλεφθεί με νόμο του 2020 και δεν έχει εφαρμοστεί.
Η νέα αυτή ημερομηνία περιλαμβάνεται μεταξύ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» που κατατέθηκε προς ψήφιση χθες το βράδυ στη Βουλή.
Οι καταναλωτές θα επιστρέφουν τα προαναφερόμενα ανακυκλώσιμα υλικά και θα λαμβάνουν πίσω ένα ποσό που θα οριστεί στη συνέχεια με υπουργική απόφαση. Οι υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας ποτών υποχρεούνται να οργανώσουν ένα ενιαίο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας, για την εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης.
Προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος. Εκεί, επιστρέφοντας τις φιάλες, θα εισπράττουν το αντίτιμο της εγγυοδοσίας.
Νέες ρυθμίσεις για την ανακύκλωση
Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι το ΥΠΕΝ δύναται, στο πλαίσιο του επιτελικού του ρόλου, μετά από προγραμματική συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ως εκπρόσωπο των δήμων της χώρας και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, να αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια εξοπλισμού χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων σε όλους τους δήμους της χώρας και επιπλέον και υπηρεσιών στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με μόνιμο πληθυσμό κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων.
Στην προγραμματική σύμβαση δύναται να συμβάλλεται και Φο.Δ.Σ.Α. που αποδεδειγμένα διαθέτει τεχνική επάρκεια και ικανή στελέχωση.
Η δαπάνη για την εφαρμογή των ανωτέρω δράσεων θα χρηματοδοτείται από τους πόρους του τέλους ταφής υπό την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διευρυμένη ευθύνη παραγωγού.
Όπως αναφέρεται σκοπός της ρύθμισης είναι η προώθηση της χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, τα επίπεδα της οποίας είναι πολύ χαμηλά στη χώρα μας, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, τη μη επίτευξη των στόχων που τίθενται στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνακόλουθα την απώλεια κρίσιμων πόρων.
Με το νέο νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ δύναται επίσης να παρεμβαίνει σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων φορέων να επιλύσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαχείριση των αποβλήτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης υλοποιώντας μέτρα και δράσεις.
Και πολεοδομικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο
Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζονται ειδικοί όροι δόμησης για την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου στο Δήμο Γαλατσίου Αττικής, σε έκταση 4.500 τ.μ.
Ακόμη, με άλλο άρθρο του παρατείνεται στην περιοχή της Καλντέρας στη νήσο Θήρα έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και όχι πέραν της 31ης.12.2025 η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή άλλων υδάτινων επιφανειών.
Για την ίδια περιοχή επιβάλλεται η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας για το σύνολο των υφιστάμενων κτισμάτων με χρήση τουρισμού – αναψυχής ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες εντός 2 ετών. Όπως αναφέρεται η τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης είναι αναγκαία για τη λειτουργία αυτών μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας. Επιπρόσθετα, η οικεία Υπηρεσία Δόμησης διενεργεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 έλεγχο στο σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία.
Επίσης επιλύονται τυπικά προβλήματα αρμοδιοτήτων και συγκρότησης για τα Κεντικά Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη παράταση μεταβατικών ρυθμίσεων για τον Μητροπολιτικό Πόλο Αγίου Κοσμά- Ελληνικού, δηλαδή για 5 χρόνια της προθεσμίας της μετεγκατάστασης υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, όπως της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας (ιδίως, των διοικητικών υπηρεσιών, υπηρεσιών καθαριότητας, διαχείρισης κλαδεμάτων, πρασίνου, αμαξοστασίου, συνεργείου οχημάτων και αποθηκών), προκειμένου να ολοκληρωθούν ομαλά οι σχετικές διαδικασίες – αλλά και της μεταφοράς του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο χώρο του Νεκροταφείου Ελληνικού.