Πηγή Εικόνας: https://xza-architects.gr/eydap-new-headquarters-gr/

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Τις διαδικασίες για την κατασκευή του σύγχρονου βιοκλιματικού κτηρίου που θα έχει ως στόχο να στεγάσει το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας ύδρευσης, καθώς και εγκαταστάσεις στάθμευσης (260 θέσεις), ωριμάζει περαιτέρω η ΕΥΔΑΠ. Προς την κατεύθυνση αυτή προχώρησε και στην προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση του έργου «ΠΡΟΜΕΛΕΤΕΣ και ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ για το ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.». Προφανώς χρειάζονται περαιτέρω βήματα ενώ το έργο θα δημοπρατηθεί ως μελέτη – κατασκευή. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι το κόστος της επένδυσης που προωθεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανέρχεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε συνοδευτικά τεχνικά έγγραφα, η κατασκευή του συγκεκριμένου σύγχρονου βιοκλιματικού ακινήτου έχει ως στόχο να στεγάσει το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας ύδρευσης, όπως τα γραφεία των διευθύνσεων, τα γραφεία διοίκησης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες συσκέψεων, κυλικείο, χώροι αρχείων και αποθηκευτικοί χώροι, καθώς και υπόγειες αλλά και υπέργειες εγκαταστάσεις στάθμευσης. Η συνολική έκταση του κτιρίου θα ανέρχεται στα 16.174 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στο έργο περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του παρακείμενου ελεύθερου χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι για το Νέο Κτήριο Διοίκησης ΕΥΔΑΠ είχε προηγηθεί Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, το 1ο Βραβείο του οποίου απέσπασε το αρχιτεκτονικό γραφείο XZA – Architects.

Περιγραφή προβλεπόμενων εγκαταστάσεων

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, το οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 243 στρέμματα και βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στα όρια του δήμου Γαλατσίου – Νέας Ιωνίας. Στο ίδιο σημείο σήμερα στεγάζεται το Κεντρικό Διοικητικό Κτήριο της ΕΥΔΑΠ και λοιπές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των αναγκών της εταιρείας, όπως πρατήρια καυσίμων, αντλιοστάσια, γραφεία, χώροι στάθμευσης και αρκετές ακόμη υποδομές.

Η σχεδιαστική πρόταση αναδεικνύει τον χαρακτήρα του νερού εντάσσει το κτήριο αρμονικά στο αστικό περιβάλλον. Πρόκειται για σύνθεση κτιριακών όγκων που θα ξεπερνούν τα 16.000 m2 , κάτω από́ το ενιαίο βιοκλιματικό́ στέγαστρο, που διαμεσολαβεί́ ανάμεσα στο φυσικό́ περιβάλλον του λόφου Τουρκοβουνίων, το δομημένο ιστό́ της πόλης και επηρεάζεται από́ τα χαρακτηριστικά́ των εγκαταστάσεων. Κάτω από το βιοκλιματικό στέγαστρο θα αρθρώνονται οι υπηρεσίες της Εταιρείας, διατηρώντας διακριτά όρια, τον επιθυμητό βαθμό γειτνίασης τους και τις απαραίτητες λειτουργικές αυτονομίες τους. Αποτελεί ένα δίκτυο που περιλαμβάνει όλες τις Διευθύνσεις, είναι σχεδιασμένο ενιαία και εξυπηρετεί το διαχωρισμό του κτιρίου σε δύο στάδια υλοποίησης, Α’ και Β’ Φάσης Υλοποίησης, συνεκτιμώντας το χρόνο κατεδάφισης του υφιστάμενου κτιρίου Διοίκησης.

Πρόκειται για ένα σύστημα κτιρίων το οποίο αναπτύσσεται από:

• Δύο (2) εκτεταμένα ισόγεια,

• Έναν (1) επιμήκη σχηματισμό (3) τριών ορόφων και

• Τέσσερις (4) διακριτούς όγκους στα ανώτερα επίπεδα που γεφυρώνουν το εσωτερικό περιβάλλον δημιουργώντας έναν κοινόχρηστο χώρο (φουαγιέ, κυλικείο, εσωτερικά αίθρια).

Οι χώροι εργασίας ακολουθούν την οργάνωση ατομικών γραφείων, γραφείων ομάδων εργασίας 2-3 ατόμων, open plan οργανώσεις για μεγαλύτερες ομάδες, με την ενσωμάτωση επιμέρους διαχωριστικών προσφέροντας πιο προσωπικούς χώρους εργασίας και σταθμούς εργασίας – συνέργειας. Τα γραφεία των ανώτερων στελεχών θα τοποθετηθούν στον τελευταίο όροφο του νέου κτιρίου. Το κτίριο χωρίζεται σε 2 στατικά ανεξάρτητα τμήματα. Στην ανωδομή διατάσσονται τέσσερις (4) εγκάρσιες πτέρυγες, οι οποίες διαμορφώνονται ως μεταλλικές γέφυρες με σύμμεικτα δάπεδα ώστε να περιοριστεί η μάζα τους. Για την παραλαβή των φορτίων βαρύτητας υιοθετούνται κατά τη διαμήκη διεύθυνση δικτυώματα ύψους ορόφου, τα οποία γεφυρώνονται εγκάρσια με συμβατικές δοκούς για τη διαμόρφωση των σύμμεικτων δαπέδων. Τα κτίρια καλύπτονται στο δώμα από ελαφρύ μεταλλικό στέγαστρο με περσίδες με στόχο τη μείωση του βάρους του χιονιού και της ανεμοπίεσης.

Στο κεντρικό συγκρότημα θα κατασκευαστεί ένα σύμπλεγμα ανοιχτών και κλειστών χώρων, το οποίο εκτείνεται από τον εισαγωγικό κήπο, διανέμεται στις εισόδους των δύο εκτεταμένων ισογείων, συνεχίζεται μέσω του εσωτερικού δρόμου που αποτελεί και χώρο παύσης, μεταφέρεται στα εσωτερικά φυτεμένα αίθρια, στους διαδρόμους, στις ελεύθερες κλίμακες, στα πατάρια πολλαπλής χρήσης, στις αίθουσες σεμιναρίων, στα αναψυκτήρια, και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων αναπτύσσεται στη μέση του συγκροτήματος και λειτουργεί σαν προέκταση του μεγάλου φουαγιέ, έχοντας ανεξάρτητη είσοδο. Θα χρησιμοποιηθεί σαν χώρος αναφοράς, συγκεντρώσεων, ομιλιών, συνεύρεσης, εκδηλώσεων και διαλείμματος.

Στο κέντρο του κτιρίου που θα υλοποιηθεί στη Β’ Φάση, στη θέση δηλαδή του κτιρίου που θα καθαιρεθεί, οργανώνεται ένα μικρό φουαγιέ γύρω από το κατακόρυφο αίθριο. Στο δώμα του θα δημιουργηθεί κάτω από το στέγαστρο, ένα φυτεμένο δώμα εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων, το οποίο θα εξυπηρετείται με εξωτερικό ανελκυστήρα. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτηρίου εξασφαλίζει τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, αξιοποιώντας τα κλιματολογικά́ στοιχεία της περιοχής. Τα ενεργητικά́ μηχανολογικά́ συστήματα λειτουργούν συμπληρωματικά́ με τα παθητικά συστήματα και το βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, εξοικονομώντας ενέργεια, με εφαρμογές καινοτόμων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής.