Το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50 Great Greek Wines σε στρατηγικά επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού. Έχοντας τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, το 50 Great Greek Wines | Panorama in Paris παρουσίασε μια σειρά βραβευμένων κρασιών και από τις τρεις λίστες των 50 Great Greek Wines που έχουν διεξαχθεί έως τώρα, μέσα από δύο διαφορετικές εκδηλώσεις. Ένα masterclass το οποίο συγκέντρωσε τους κορυφαίους επαγγελματίες της αγοράς του Παρισιού και ένα γευσιγνωστικό δείπνο στο οποίο επιλεγμένα κρασιά της λίστας σερβιρίστηκαν δίπλα στα εμβληματικά πιάτα του 3* Michelin Alleno στο Παρίσι, του θρυλικού σεφ Γιανίκ Αλλενό.

Την παρουσίαση των 18 κρασιών που συμμετείχαν στο masterclass που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στο Hôtel Fauchon στην πλατεία Place de la Madeleine, στο κέντρο του Παρισιού έκανε ο ιδρυτής του 50 GGW, Γιάννης Καρακάσης MW με προσκεκλημένο του τον Γάλλο Master of Wine Jeremy Cukierman (Υπεύθυνο Επικοινωνίας/Αειφορίας & Βιωσιμότητας του Ομίλου Artemis Domains). Το παρόν έδωσαν 30 κορυφαίοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους οινοχόοι απο κορυφαία δυάστερα και τριάστερα εστιατόρια όπως το Plenitude ***, Hotel de Crillon (ανάμεσα στα 50 Best Hotels of the World, Maison Ruggieri **, Le Taillevent **, Parcelles, Le Petit Sommelier κ.α, wine directors του ομίλου Cheval Blanc, Anne Sophie Pic δημοσιογράφοι οίνου και εισαγωγείς που έχουν ήδη παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών κρασιών στη Γαλλία.

Ο Jeremy Cukierman MW δήλωσε: «Ο Γιάννης Καρακάσης MW είναι ένας κορυφαίος πρεσβευτής των ελληνικών κρασιών στον κόσμο. Μαζί με τον εξαίρετο συνεργάτη του Γρηγόρη Μιχαήλο διοργάνωσαν δυο πολύ υψηλού επιπέδου δράσεις. Τα κρασιά που επιλέχθηκαν παρουσιάστηκαν τέλεια, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία των terroirs, των ποικιλιών και των μικροκλιμάτων των ελληνικών αμπελώνων. Είναι φανταστικό να βλέπουμε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά να αποδίδουν όλο και καλύτερα στη γαλλική αγορά. Με τέτοιες εκδηλώσεις, η Ελλάδα και οι κορυφαίοι παραγωγοί της θα αποκτήσουν περισσότερους πρεσβευτές και υποστηρικτές».

Το ίδιο βράδυ, το VIP dinner στο τριάστερο Alléno Paris στο ιστορικό Pavillon Ledoyen, στις όχθες των Ηλυσίων Πεδίων, σε κοντινή απόσταση από το Grand Palais και το Petit Palais έδωσε τη δυνατότητα στους σημαντικούς προσκεκλημένους να δοκιμάσουν το “Πανόραμα των 50 GGW” δίπλα στην κορυφή της γαλλικής γαστρονομίας. Μια κίνηση με εξαιρετικό σημειολογικό ενδιαφέρον που τοποθετεί το ελληνικό κρασί πολύ υψηλά στην συνείδηση των επαγγελματιών και αναδεικνύει τη γαστρονομική του διάσταση. Aνάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν Master of Wine, Master Sommelier, Wine Directors ομίλων εστιατορίων, δημοσιογράφοι, και η Αcademy Chair της Γαλλίας για τα 50 Best Restaurants.

Ο Γιάννης Καρακάσης MW υπογράμμισε τη σημασία των εκδήλωσεων, δηλώνοντας: «Η ποιότητα των ελληνικών κρασιών δεν ήταν ποτέ υψηλότερη, και είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τα ελληνικά κρασιά να βρίσκουν τέτοια αποδοχή στο Παρίσι και να σερβίρονται σε εστιατόρια όπως του Γιανίκ Αλλενό που αποτελούν ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική γαστρονομία. Τα κρασιά που παρουσιάστηκαν δείχνουν την απίστευτη δυναμική των γηγενών ποικιλιών στη διεθνή σκηνή. Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον ΕΟΤ για τη συνεχή στήριξή του απέναντι στα 50 Great Greek Wines και την εταιρεία Riedel χρυσό χορηγό της εκδήλωσης.

Η Γαλλία, μια αγορά με τεράστια οινική κουλτούρα και παράδοση, δείχνει μια αυξανόμενη δυναμική γύρω από το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια. Η συνολική αξία των εξαγωγών ελληνικού κρασιού στη Γαλλία ανέρχεται στα 6,6 εκ. ευρώ (ίδιας τάξης αξίας με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου), τοποθετώντας την ανάμεσα στις πιο σημαντικές ευρωπαικές αγορές.

Η εκκίνηση μιας σειράς στοχευμένων δράσεων του 50 GGW στην γαλλική αγορά στοχεύει στο να αναδείξει το δυναμικό του ελληνικού κρασιού και να αναδείξει την εικόνα του στο κορυφαίο επίπεδο επαγγελματιών της αγοράς. .

Τα κρασιά που παρουσιάστηκαν στο Masterclass ήταν τα παρακάτω:

  1. Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2023, Επανομή
  2. Οινοποιείο Moinoterra, Βηλάνα 2023, Κρήτη
  3. Oenops Wines Βιδιανό 2022, Κρήτη
  4. Οινοποιείο Αμαργιωτάκη, Θραψαθήρι 2022, Κρήτη
  5. Οινοποιείο Δουλουφάκη, Άσπρος Λαγός 2023, Βιδιανό, Κρήτη
  6. Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Θυμάρι Πετράς 2022, Ρομπόλα, Κεφαλονιά
  7. Τηνιακοί Αμπελώνες, “Clos Stegasta” 2022, Ασύρτικο, Τήνος
  8. Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, “ 34” 2022, Ασύρτικο, Σαντορίνη
  9. Οινοποιείο Γαβαλά, “Ενάλια” 2022, Ασύρτικο, Σαντορίνη
  10. Οινοποιείο Κεχρής, Δάκρυ του Πεύκου NV, Ασύρτικο, Μακεδονία
  11. Οινοποιείο Μέγα Σπήλαιο, Mega Spileo Orange 2017, Ροδίτης/Μαλβάζια, Πελοπόννησος
  12. Οινοποιείο Τρουπής, Hoof & Lur 2023, Μοσχοφίλερο, Πελοπόννησος
  13. Κτήμα Ζαφειράκης, Λημνιώνα Νεαρά Κλήματα 2020, Τύρναβος, Θεσσαλία
  14. Αμπελώνες Μακαρούνας, Γιαννούδι 2022, Κύπρος
  15. Οινοποιείο Αθανασίου, Θρόνος 2023, Αγιωργίτικο, Νεμέα
  16. Οινοποιείο Μητραβέλας, Κτήμα Ερυθρό 2022, Αγιωργίτικο, Νεμέα
  17. Κτήμα Άλφα Ecosystem Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes Single Block “Barba Yannis” 2020, Αμύνταιο
  18. Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Ράμνιστα 2020, Ξινόμαυρο, Νάουσα

 

Τα κρασιά που συνόδευσαν τις μοναδικές δημιουργίες του Σεφ Γιαννίκ Αλλενό ήταν:

  1. Αμπελώνες Μακαρούνας, Σπουρτίκο 2023, Πάφος, Κύπρος
  2. Οινοποιείο Τρουπής, Route Gris 2023, Μοσχοφίλερο, Πελοπόννησος
  3. Κτήμα Άλφα, Ροζέ Single Vineyard Hedgehog 2023, Ξινόμαυρο, Αμύνταιο
  4. Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2022, Επανομή
  5. Oenops Wines Βιδιανό 2022, Κρήτη
  6. Οινοποιείο Γαβαλά, Σαντορίνη Φυσική Ζύμωση 2023, Ασύρτικο, Σαντορίνη
  7. Τηνιακοί Αμπελώνες, “Clos Stegasta” 2022, Ασύρτικο, Τήνος
  8. Οινοποιείο Κεχρής, Δάκρυ του Πεύκου NV, Ασύρτικο, Μακεδονία
  9. Κτήμα Ζαφειράκης, “TerraCotta” 2022, Λημνιώνα, Τύρναβος, Θεσσαλία
  10. Τηνιακοί Αμπελώνες, “Clos Stegasta” 2020, Μαυροτράγανο, Τήνος
  11. Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Μοσχάτο Κεφαλονιάς 2022, Κεφαλονιά