Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η υπόθεση περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) σε ό,τι αφορά τα μπόνους σε ύψος και όγκο, με αντιστάθμισμα κτίρια ενεργειακά αναβαθμισμένα, συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα.

Δεκατρείς δικηγόροι που εκπροσωπούν κατασκευαστικές εταιρίες και το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) από τη μια πλευρά και από την άλλη την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και τον Δήμο Αλίμου που έχει πρωτοστατήσει ενάντια στις επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ ανέπτυξαν τα επιχειρήματα τους σε μια διαδικασία περίπου δυόμιση ωρών.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος, ζήτησε από τις δύο πλευρές να υποβάλλουν σαφή και ουσιαστικά υπομνήματα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (έως 21 Οκτωβρίου και έως 24 του ίδιου μήνα να διαβαστούν από τους διαδίκους και να αντικρουστούν) προκειμένου το δικαστήριο να λάβει την απόφαση του.

Την υπεράσπιση της συνταγματικότητας των διατάξεων του ΝΟΚ για λογαριασμό του  υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανέλαβαν οι δικηγόροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Θεόδωρος Στριλάκος και Κωνσταντίνα Χριστοπούλου.

Ο κ. Στριλάκος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι διατάξεις του ΝΟΚ έχουν γενική εφαρμογή ως τεχνικός κανονισμός. Δεν εμπεριέχουν πολεοδομικό σχεδιασμό. Αποτελούν σημειακές διατάξεις σε επίπεδο κτιρίου και οικοπέδου και έχουν σαφέστατο περιβαλλοντικό χαρακτήρα». Κατέληξε, απευθυνόμενος στους δικαστές, ως εξής: «Δώστε τους μια ευκαιρία και εξαντλείστε την αυστηρότητα σας στα κριτήρια με βάση τα οποία θα εγκρίνονται οι άδειες δόμησης, δηλαδή στον έλεγχο των προϋποθέσεων».

Ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος, ειδικός σε πολεοδομικά θέματα από την πλευρά των κατασκευαστών, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι πόλεις ασφυκτιούν, ο ΝΟΚ δεν έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και τώρα προστίθεται και η κλιματική κρίση. Παράλληλα υπάρχει έντονο στεγαστικό πρόβλημα. Η υπόθεσή μας έχει περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Οι σύγχρονες ενεργειακά κατοικίες γίνονται απρόσιτες για τον πολίτη. Ο κτιριακός κανονισμός λειτουργεί παράλληλα. Ο ΝΟΚ δίνει σύγχρονες λύσεις και δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Αν ακυρώσουμε το ΝΟΚ δεν πετυχαίνουμε απολύτως τίποτα. Θα εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε με αποσπασματικές και τυχαίες παρεμβάσεις σε βάρος του οικιστικού περιβάλλοντος».

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Σπύρος Βλαχόπουλος τόνισε ότι το ζητούμενο σήμερα στην Ευρώπη είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και πρόσθεσε ότι υπάρχουν παρόμοιες με το ΝΟΚ ρυθμίσεις και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Παρέστη και μίλησε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, καθώς οι τέσσερις οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν προσβληθεί και έφεραν τη υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο βρίσκονται στην περιοχή του. Όπως είπε τα περισσότερα μπόνους στη δόμηση και η συνδυαστική εφαρμογή τους θεσπίστηκαν το 2019. Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη «οι επίμαχες διατάξεις είναι χαριστικές υπέρ των κατασκευαστών. Δε καταπολεμάται η κλιματική αλλαγή, κτίζοντας περισσότερα τετραγωνικά μέτρα».

Ο νομικός Δημήτρης Μέλισσας αγόρευσε για λογαριασμό της ΚΕΔΕ. «Δικάζουμε την πιο σοβαρή πολεοδομική υπόθεση των τελευταίων ετών» είπε και συμπλήρωσε: «Επέρχεται γενικευμένη επιβάρυνση. Στην Κηφισιά τον τελευταίο ένα χρόνο κόπηκαν 1.000 δέντρα. Η αύξηση του συντελεστή δόμησης είναι μπόνους με αμφίβολη αξία για τον ιδιοκτήτη».

Η νομικός Γλυκερία Σιούτη επίσης για λογαριασμό της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε το ΝΟΚ «οριζόντια διάταξη που νοθεύει τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τον υφιστάμενο και τον σχεδιαζόμενο».

Από την πλευρά των δικαστών οι βασικότερες ερωτήσεις που τέθηκαν προκειμένου να απαντηθούν με τα υπομνήματα των διαδίκων ήταν: Ποιες αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης εξυπηρετεί η αύξηση της δόμησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές; Όταν σε μια γειτονιά με διώροφα τώρα χτίζονται 4ώροφα δεν ανατρέπεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός; Η εφαρμογή του ΝΟΚ έλυσε το στεγαστικό πρόβλημα;