Πηγή Εικόνας: https://first.green/en/cbl

Εριφύλη Δρίβα

Με πλεονεκτήματα όπως ο τηλεχειρισμός, οι μηδενικές εκπομπές, η αποφυγή ατυχημάτων και πολλά άλλα, ο πρώτος εκσκαφέας χωρίς οδηγό είναι πραγματικότητα και πολλοί πιστεύουν ότι θα πάει σε άλλο επίπεδο την …επιχείρηση οικοδομή αλλά και τις εξορύξεις.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Firstgreen Industries χαρακτηρίζει τον νέο Elise CBL ως τον πρώτο παγκοσμίως εκσκαφέα χωρίς καμπίνα, με τηλεχειριζόμενο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Με όλα τα νέα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ανθρωποειδή ρομπότ, ίσως ο νέος αυτός εκσκαφέας θυμίσει σε κάποιους την «εξέγερση των ρομπότ». Ωστόσο, ο ρομποτικός αυτός «σύμμαχος» υπόσχεται πολλά οφέλη, όπως αναφέρει το electrek.co.

Ο Elise CBL έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι δυνατός ο πλήρης τηλεχειρισμός και αυτό συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των εκσκαφών, ή της έκθεσης σε επικίνδυνα υλικά σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου όπως είναι οι κατεδαφίσεις παλαιών κτισμάτων (πιθανή έκθεση σε αμίαντο), νοσοκομεία (βιολογικός κίνδυνος και ακτινοβολία) και άλλα παρόμοια. Επιπλέον, είναι ηλεκτρικό και επομένως αποφεύγονται οι εκπομπές καυσαερίων ντίζελ που είναι γνωστές ως καρκινογόνες.

Ο συγκεκριμένος εκσκαφέας μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις σε σχέση με τις μπαταρίες που τροφοδοτούν τρεις ανεξάρτητους ηλεκτρικούς κινητήρες, δύο για το σύστημα κίνησης και ένας για το υδραυλικό σύστημα. Οι μπαταρίες χρειάζονται 3 ώρες για την πλήρη φόρτισή τους, ωστόσο, είναι δυνατή και η γρήγορη αλλαγή τους.

«Η διαδικασία αλλαγής μπαταρίας χρειάζεται 5 λεπτά και συστήνεται καθώς οι μπαταρίες lead-acid, δεν είναι ακριβές» σημειώνει ο διευθυντής της Firstgreen Industries Γιαν Ότα. «Είναι λογικό να αγοράσει κανείς ένα σετ δύο μπαταριών. Είναι μία ευρέως διαδεδομένη λύση που χρησιμοποιείται στις εξορύξεις στην Χιλή.

«Το νέο μοντέλο θα πάει τις εκσκαφές τόσο σε εσωτερικό χώρο όσο και υπόγεια, σε άλλο επίπεδο. Ενώ εξαιτίας των μηδενικών εκπομπών, η συγκεκριμένη μονάδα είναι το μόνο παραγωγικό μοντέλο στη βιομηχανία που δεν απαιτεί εξαερισμό για το προσωπικό που βρίσκεται στο σημείο των εκσκαφών» αναφέρει ο διευθυντής πωλήσεων εταιρείας της εταιρείας Evolution Mechanical Κεν Πέντερσον, εγκεκριμένου πωλητή του νέου αυτού εκσκαφέα, σύμφωνα με το electrek.co.

Ο Elise CBL μπορεί να προγραμματιστεί είτε από υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής iOS ή Android, παρέχοντας στους χειριστές μια ευκρινή οπτική γωνία από απόσταση έως και 164′ και κυρίως κρατώντας τους μακριά από κινδύνους. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια Firstgreen στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα είναι διαθέσιμη η τηλελειτουργία μέσω 5G.