Ως γνωστόν ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και η διοίκησή του και συνακόλουθα, με εντολή του, οι υπηρεσίες του Δήμου, προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι νοιάζονται για την Αθήνα στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα νόμιμα ύψη κτιρίων και την εφαρμογή του ΝΟΚ, αλλά η αλήθεια δείχνει να είναι διαφορετική….
Με μια πανηγυρική ανακοίνωση ο δήμος Αθηναίων το καλοκαίρι μας πληροφόρησε ότι το ΣτΕ έκανε «δεκτό το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για προσωρινή αναστολή της ακύρωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα επιτρεπόμενα ύψη κτιρίων.» Εκεί περιέχεται και νια αμετροεπής δήλωση του Δημάρχου που έχει τίτλο «Μια μεγάλη νίκη για την Αθήνα». Και λίγες εβδομάδες μετά στέλνει εντολή στις υπηρεσίες να μην εφαρμόζουν τις διατάξεις με τα μπόνους του ΝΟΚ αλλά το βασιλικό διάταγημα του 1955 για τα ύψη κτιρίων στην Αθήνα. Και στα τέλη Σεπτέμβρη με νέα ανακοίνωση ο Δήμος Αθηναίων μας πληροφορεί και πάλι, αυτή τη φορά με διαφορετική φρασεολογία και χωρίς δήλωση δημάρχου, ότι κάνει «ακόμη ένα βήμα για την προστασία της Αθήνας από την υπερδόμηση», επικαλούμενος και πάλι απόφαση του ΣτΕ για αναστολή μερικής ακύρωσης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά του Δήμου. Αυτά για την ιστορία και την καταγραφή των επίσημων κειμένων.
Που βρίσκεται το ψέμα και που η αλήθεια σε όλα αυτά; Γιατί κάνουμε θέμα για την αμετροέπεια, τις ανακρίβειες και τα ψεύδη του Δήμου και του Δημάρχου; Διαβάστε και θα καταλάβετε….
Η αλήθεια βρίσκεται στην ύπαρξη των αποφάσεων (Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου, ΓΓ Αποκεντρωμένης, Συμβουλίου της Επικρατείας). Τα υπόλοιπα υπάρχουν στα κείμενα των ανακοινώσεων του δήμου και τις δηλώσεις του δημάρχου. Και εξηγούμαστε:
Ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι με την επιστροφή στο βασιλικό διάταγμα του 1955 (τέτοιας προοδευτικής κατεύθυνσης διοίκηση έχει ο δήμος…) για τους όρους δόμησης της Αθήνας προστατεύει την πόλη από την υπερδόμηση. Το πρόβλημα είναι στο προφανές: αν έχει υπάρξει υπερδόμηση στην Αθήνα μέχρι αυτό οφείλεται κυρίως στο ΒΔ του 1955 που εφαρμόζεται 69 χρόνια και όχι στις διατάξεις κινήτρων του ΝΟΚ που εφαρμόζεται 12 χρόνια… Τέτοια στρεψοδικία και παραλογισμός σε ανακοίνωση δημοσίου φορέα πρέπει να είναι ιστορικών διαστάσεων…
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρει στη δήλωση του, μεταξύ άλλων, ότι «Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο», ότι «δεν αντέχει νέα μεγαθήρια», μιλά για «ουρανοξύστες» και ότι δήθεν τα ψηλά κτίρια στην Αθήνα υποβαθμίζουν «το υπάρχον φυσικό και οικιστικό περιβάλλον». Πραγματικά τόσες ανακρίβειες και ψεύδη σε ανακοίνωση δημόσιου φορέα είναι ντροπή – θα μπορούσε να είναι και αδίκημα… Και εξηγούμαστε:
Τσιμέντο: Γνωρίζει άραγε ο Δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής Πολυτεχνείου ότι τα κτίρια δεν χτίζονται με τσιμέντο αλλά με οπλισμένο σκυρόδεμα, ένα μόνον υλικό του οποίου είναι το τσιμέντο; Τί ζητά δημοσίως ο Δήμαρχος Αθηναίων; Να σταματήσει η χρήση τσιμέντου στα κτίρια; Δηλαδή να μην φτιάχνονται οι νέες οικοδομές με οπλισμένο σκυρόδεμα; Ή η αναφορά αφορά μόνο στα ψηλά κτίρια; Ή μόνο στους πάνω ορόφους; Και ποιο υλικό θα το αντικαταστήσει, σύμφωνα με τον Δήμαρχο; Είναι εφικτό τεχνικά σήμερα κάτι τέτοιο; Και γνωρίζει ο Δήμαρχος για ποιον λόγο προτιμάται το οπλισμένο σκυρόδεμα σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Ελλάδα; Προτιμά μήπως να αναγείρονται μόνο μεταλλικά, για παράδειγμα, κτίρια στην Αθήνα; Για ποιον λόγο προτιμά άραγε τα προϊόντα μιας βιομηχανίας (χαλυβουργία-μεταλλικές κατασκευές) συγκριτικά με μιαν άλλη (τσιμεντοβιομηχανία-σιδηρουργία);
Μεγαθήρια – ουρανοξύστες – υπερδόμηση: ο δήμαρχος και ο δήμος μιλούν για μεγαθήρια, ουρανοξύστες και υπερδόμηση. Σε κανέναν όρο δεν χρησιμοποιούν εισαγωγικά άρα χρησιμοποιούν τους όρους με την κυριολεξία τους. Αλήθεια πόσους ουρανοξύστες έχει η Αθήνα; Και γιατί δεν τους βλέπουμε όλοι οι άλλοι; Αληθεύει ότι έχει μόνο τρία κτίρια που μπορούν να χαρακτηριστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο (αν και δεν είναι ουρανοξύστες είναι απλά υψηλά κτίρια): ο Πύργος Αθηνών, ο Πύργος Απόλλων (και οι δύο στους Αμπελοκήπους) και συγκρότημα κατοικιών στα Πατήσια – άντε να προσθέσουμε και το κτίριο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ή κανά ξενοδοχείο όπως το President ή το Χίλτον. Άλλα όλα αυτά είναι παλαιά κτίρια. Τί κρύβει ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του; Θέλει να γκρεμίσει μήπως τα κτίρια – τοπόσημα της Αθήνας; Δεν ίσχυε το ΒΔ του 1955 όταν ανεγέρθηκαν όλα αυτά; Πού ήταν ο Δήμος και ο Δήμαρχος τόσα χρόνια; Και ακόμη που είδε ο Δήμαρχος να σηκώνονται ουρανοξύστες στην Αθήνα; Μόνο στο Ελληνικό υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα ο Δήμος πόσες άδειες και τί ύψους, με πόσους ορόφους, είναι αυτές που τον παρακίνησαν να κάνει τόση φασαρία;
Φυσικό Περιβάλλον και ψηλά κτίρια ΝΟΚ: Το ότι αν χτιστούν νέα κτίρια με βάση τις προβλέψεις του ΒΔ του 1955 (ή τις απλές διατάξεις του ΝΟΚ, χωρίς κίνητρα) είναι προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος συγκριτικά με νέα κτίρια που κάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ για «πράσινα κτίρια», αποτελεί ξεκάθαρο ψεύδος! Τα μπόνους του ΝΟΚ δίνονται κυρίως για μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση, για φυτεμένα δώματα, για μείωση της κάλυψης κάθε οικοπέδου. Κάθε μία από αυτές τις προβλέψεις συμβάλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Του συνολικού περιβάλλοντος, όλων μας, όχι των γειτονικών ρετιρέ. Αν αυτό δεν το γνωρίζει ο δήμαρχος, οφείλει τουλάχιστον να παραιτηθεί από καθηγητής του Πολυτεχνείου! Αν ηθελημένα λέει ψέματα στους πολίτες, πρέπει να απολογηθεί ως δήμαρχος! Το αν τα ίδια ισχύουν ή όχι για το οικιστικό περιβάλλον είναι θέμα συζητήσιμο και επιστημονικά και νομικά – αυτό άλλωστε εκκρεμεί να κρίνει το ΣτΕ επί της ουσίας, οπότε του συγχωρείται η αμετροέπεια σε αυτό το σημείο…
Εμπαιγμός και κοροϊδία των Αθηναίων
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι ο Δήμαρχος και η διοίκησή του δήμου δήθεν κόπτονται ώστε να εφαρμόζεται μόνο το ΒΔ του 1955 ώστε να μην χτίζονται ψηλά κτίρια στην Αθήνα! Και σε αυτό λένε ψέματα! Διότι το ΒΔ του 1955 προβλέπει ψηλά κτίρια! Συγκεκριμένα, ερωτάμε τον κ. Δήμαρχο, γιατί κρύβει από τους πολίτες της Αθήνας ότι το ΒΔ του 1955 περί όρων δόμησης της Αθήνας:
- Προβλέπει κτίρια 9 ορόφων (στον Δ τομέα της πόλης)
- Προβλέπει κτίρια 8 ορόφων (στον τομέα Κ της πόλης)
- Προβλέπει κτίρια 7 ορόφων (στους Α και Ε τομείς της πόλης)
- Προβλέπει (από το 1955) κίνητρα μεγαλύτερου ύψους και περισσότερων ορόφων (άρθρο 5) αλλά τα περιορίζει σε σχολεία, Εκκλησίες, νοσοκομεία, μουσεία, ξενοδοχεία, βιομηχανίες-βιοτεχνίες και γενικότερα κτίρια κοινής ανάγκης ή ωφέλειας.
Με βάση αυτά, εύλογα ερωτάται λοιπόν ο Δήμαρχος Αθηναίων και η διοίκηση του Δήμου:
- Γιατί, αφού κόπτονται για το ΒΔ του 1955 και για το ότι αποτελεί πολεοδομικό διάταγμα της πόλης, δεν το έχουν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του Δήμου; Ένα ΦΕΚ είναι, μαζί με τους χάρτες του. Τί θέλουν να κρύβουν;
- Επιτρέπουν ή όχι να χτιστεί και σήμερα ψηλό ξενοδοχείο στην Αθήνα;
- Γιατί θέλουν να συμβαδίζουν με τα συμφέροντα σχολαρχών, ξενοδόχων και κληρικών (άρθρο 5 του ΒΔ του 1955) και όχι με τα συμφέροντα των κατοίκων της πόλης (οικιστικά ακίνητα με κίνητρα ΝΟΚ);
- Τελικά τί εννοούν με τους όρους ουρανοξύστες και μεγαθήρια ο Δήμαρχος και ο Δήμος Αθηναίων; Από πόσους ορόφους και πάνω; Με πόσα υπόγεια; Από πόσα μέτρα και πάνω από τον δρόμο; Θα τοποθετηθούν ποτέ με αριθμούς και στοιχεία ή οι φωνές είναι μόνο για πολιτική κατανάλωση, ιδίως ενόψει εσωκομματικών εκλογών ΠΑΣΟΚ;