Πηγή Εικόνας: https://www.fbr.com.au/view/hadrian-x

Το παγκοσμίως πρώτο ρομπότ – χτίστης που μπορεί να εργάζεται με ασφάλεια σε εξωτερικό περιβάλλον έφτασε στις ΗΠΑ και μπορεί να χτίσει τους τοίχους ενός σπιτιού μέσα σε μόλις μία ημέρα.

Το Hadrian X είναι τεράστιο μηχάνημα και αναμένεται να μεταφερθεί στο Fort Myers, της Φλόριντα, μόλις ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά για τη μετακίνησή του.

Η νέα γενιά Hadrian X έχει σχεδιαστεί με αρχιτεκτονική κατανεμημένου ελέγχου, που οδηγεί σε ένα εξαιρετικά αξιόπιστο σύστημα ώστε να επιτρέπει στο ρομπότ την αποτελεσματική προσαρμογή, επισκευή και ανταλλαγή μεμονωμένων μονάδων.

Ο τηλεσκοπικός βραχίονας μήκους 32 μέτρων παρέχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τον προκάτοχό του, επιτρέποντας την κατασκευή τοίχων τριών ορόφων, όπως αναφέρει το interestingengineering.com.

Το μηχάνημα διαθέτει ένα μοναδικό λογισμικό βελτιστοποίησης που μετατρέπει τα σχέδια σε πραγματικούς τοίχους, ελαχιστοποιεί την ανθρώπινη παρέμβαση και τη σπατάλη υλικών, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση στην κατασκευή κατοικιών.

Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να τοποθετεί έως και 500 τούβλα την ώρα (που ισοδυναμεί με έως και 120 m2 ανά ώρα) και έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς τοίχους ενός τυπικού σπιτιού με διπλό τούβλο σε μια μέρα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία FBR.

Το ρομπότ θα υποβληθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στο πεδίο και μετά θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επίδειξης των δυνατοτήτων του στη Φλόριντα. Σύμφωνα με την εταιρεία, FBR, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή σε πραγματικές συνθήκες θα ακολουθήσει έλεγχος από μηχανικό προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι οι τοίχοι που χτίστηκαν συμφωνούν με το σχέδιο και είναι σύμφωνοι με όλες τις απαιτήσεις.

Επόμενο βήμα θα είναι η κατασκευή έως 10 κατοικιών του ενός ορόφου.

Το Hadrian X δεν εφαρμόζει κονίαμα μεταξύ των τούβλων κατά την τοποθέτησή τους. Μόλις ολοκληρωθεί ο τοίχος, εφαρμόζεται μια ισχυρή κόλλα κατασκευής για τη συγκόλληση των μεμονωμένων τούβλων στη θέση τους και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό είναι ισχυρότερο από την κατασκευή κονιάματος παλιάς σχολής, σύμφωνα με το The Robot Report.

Για εργασία με ακρίβεια σε εξωτερικά περιβάλλοντα, ο Hadrian X χρησιμοποιεί την τεχνολογία Dynamic Stabilization της FBR, η οποία παρέχει ακρίβεια που προηγουμένως ήταν εφικτή μόνο με ρομπότ εσωτερικού χώρου, ανοίγοντας το δρόμο για ρομποτικό αυτοματισμό σε εξωτερικούς χώρους.

Παραδοσιακά η ρομποτική χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους σε ελεγχόμενα, σταθερά και στατικά περιβάλλοντα για την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών, όπως η κατασκευή αυτοκινήτων. Σε εξωτερικούς χώρους, τα ρομπότ εκτίθενται σε απρόβλεπτες και συνεχώς μεταβαλλόμενες παρεμβολές, όπως άνεμος, δονήσεις, μεταβολές των κινήσεων του μηχανήματος και θερμικές διακυμάνσεις, σύμφωνα με την FBR.

Δείτε εδώ βίντεο με το Hadrian X σε εξωτερικό χώρο: