Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Χωρίς προσφορές για το έργο που αφορά στην κατασκευή του αρδευτικού συστήματος Αλμωπαίου (κλειστά δίκτυα συνολικού μήκους 790 χλμ., σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει συνολικά 120.440 στρέμματα στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας), μέσω ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας 98,5 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε προ ημερών η τελική φάση σε 6 διαγωνισμούς που προώθησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού ύψους κοντά στα 700 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Τελικά, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ – Μεσόγειος, ΘΑΛΗΣ – ΑΒΑΞ – Γκολιόπουλος και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat δεν έδωσαν προσφορές στον εν λόγω διαγωνισμό που προφανώς «μένει εκτός» Ταμείου Ανάκαμψης και οι αρχές καλούνται να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν (αν επαναλάβουν τη διαδικασία).
Πάντως, στους υπόλοιπους 5 διαγωνισμούς που προηγήθηκαν χρονικά, είχαμε είτε μία είτε δύο προσφορές. Τα έργα θα κατασκευαστούν ουσιαστικά σε δύο διακριτές φάσεις προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες του ΤΑ από το οποίο προέρχεται τμήμα της χρηματοδότησης τους (τα 157,2 εκατ. από το σύνολο των 691,7 εκατ.). Πλην όμως, η υπογραφή των συμβάσεων χρειάζεται να προχωρήσουν γρήγορα, κάτι που δεν είναι σύνηθες στα ΣΔΙΤ, καθώς υπάρχουν στα στενά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν η μόνη που έδωσε προσφορά για το έργο «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Π.Ε. Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Π.Ε. Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού». Το έργο θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες 13.500 στρεμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 74,4 εκατ. εκ των οποίων η χρηματοδότηση του Ταμείο Ανάκαμψης είναι 18,5 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τμήμα του στο Δήμο Σητείας, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε 16 έως 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το ίδιο συνέβη και για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» που καλύπτει αρδευτικές ανάγκες 56.000 στρεμμάτων, καθώς δεσμευτική προσφορά κατέθεσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μόνο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 220,5 εκατ. με τα 51 εκατ. να προέρχονται από το ΤΑ. Το πρώτο τμήμα του το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής) θα παραδοθεί σε 16 έως 18 μήνες και το σύνολο σε 30.
ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ, από την πλευρά τους, ήταν οι μόνοι (ως κοινοπραξία) που έδωσαν προσφορά για το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΤΑΥΡΩΠΟΥ», που εξυπηρετεί έκταση 115.000 στρεμμάτων. Αφορά το νομό Καρδίτσας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 139,6 εκατ. με τα 34,2 εκατ. να προέρχονται από το ΤΑ. Το πρώτο τμήμα του το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των τριτευόντων δικτύων που αναπτύσσονται σε 12 από τους 24 αρδευτικούς τομείς θα παραδοθεί σε 16 έως 18 μήνες και το σύνολο σε 30.
Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και METLEN–ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ διεκδικούν το «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Π.Ε. Λάρισας – Ορφανών Π.Ε. Καρδίτσας», που θα καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες 67.800 στρεμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 131,2 εκατ. με τα 24 να προέρχονται από το ΤΑ. Το πρώτο τμήμα του το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των πέντε αυτόνομων αρδευτικών δικτύων θα παραδοθεί σε 16 έως 18 μήνες και το σύνολο σε 30. Επίσης, τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ και METLEN–INTRAKAT-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ διεκδικούν το έργο «Mελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Φράγματος Μιναγιώτικου μέσω ΣΔΙΤ» στη Μεσσηνία που θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες 35.000 στρεμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 126 εκατ. εκ των οποίων 29,5 εκατ. θα προέλθουν από το ΤΑ. Η Α’ Φάση η οποία περιλαμβάνει τα έργα στην περιοχή του Φράγματος, θα παραδοθεί ολοκληρωμένη και λειτουργική στους 18 μήνες και το σύνολο του έργου σε 36.