Σε μονοψήφιο επίπεδο σταθεροποιείται, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με ιστορικά υψηλό ρυθμό.

Σύμφωνα με τη νεότερη μηνιαία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο υποχωρώντας κατά σχεδόν δύο μονάδες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους και 0,4 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τα 4,25 εκατομμύρια, ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν εκ νέου και πλησιάζουν πια τα 444.000 άτομα.

Με βάση τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έχει πλέον μετρηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό για τρεις διαδοχικούς μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, για πρώτη φορά μετά το πρώτο εξάμηνο του 2009. Ο αριθμός των ανέργων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008, ενώ, στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι αδιάλειπτα υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια από τον Αύγουστο του 2021.

Η συνεχής ανάκαμψη της αγοράς εργασίας καταγράφεται τη στιγμή που, σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους ο ιδιωτικός τομέας πέτυχε το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων από τότε που άρχισε η συλλογή στοιχείων, το 2001.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου δημιουργήθηκαν 299.148 περισσότερες θέσεις από ό,τι καταργήθηκαν. Το 54,11% των θέσεων που δημιουργήθηκαν το οκτάμηνο ήταν πλήρους απασχόλησης, σε μία ακόμα ένδειξη ότι οι προσλήψεις για μερική ή εκ περιτροπής εργασία, οι οποίες κυριαρχούσαν τα χρόνια της κρίσης, υποχωρούν στην κατανομή των νέων συμβάσεων.