Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αυξημένο στα 127 εκατ. ευρώ εμφανίζεται το ανεκτέλεστο της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ στο τέλος του πρώτου 6μήνου 2024, έναντι 102,6 εκατ. την 31/12/2023, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση 6μήνου.

Σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα στο πρώτο «μισό» του έτους, 2024 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 34,44 εκατ. από 35,9 εκατ. κατά το Α’ εξάμηνο του 2023. Ο κύκλος εργασιών από την αμιγή δραστηριότητα της ΕΚΤΕΡ Α.Ε., κατά την 30/06/2024, ανήλθε σε σχεδόν 24 εκατ., ενώ το ποσό των 10,4 εκατ. από την συμμετοχή της σε Κοινοπρακτικά σχήματα. Όπως αναφέρεται, η μείωση του κύκλου εργασιών, ποσοστού 4,29%, δεν είναι ουσιαστική και οφείλεται στην ολοκλήρωση κατασκευαστικών συμβολαίων των οποίων οι προθεσμίες αποπεράτωσης ήταν σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου έχει αυξηθεί κατά ποσό 1 εκατ. και προέρχεται από την συμμετοχή της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε. στα ενοποιημένα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου της χρήσης, διαμορφώνοντας τον κύκλο εργασιών του ομίλου σε 35,44 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA, σε εταιρική βάση, διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 2,7 εκατ. έναντι κερδών ποσού 7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Το ποσοστό των EBITDA σε ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. είναι 7,85% το α΄ εξάμηνο του 2024 έναντι 19,64% του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, σε ενοποιημένη, διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 2,777 εκατ. έναντι κερδών ποσού 6,95 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 5,195 εκατ., έναντι κερδών ποσού  5,171 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2023. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού 1,877 εκατ. έναντι κερδών ποσού 5,275 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί κινήσεις ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων και παγίων της ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει, όπως έχεις ως στόχο, τις προϋποθέσεις απόκτησης πτυχίου ανώτατης εργοληπτικής βαθμίδας (ανήκει στην έκτη τάξη». Μάλιστα, μόλις προ ημερών ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία απορρόφησης της Ενεργειακός Κόμβος που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο και λειτουργεί ήδη το πολυτελές ξενοδοχείο SUMMER SENSES LUXURY RESORT στην Πάρο.

Η διοίκηση της ΕΚΤΕΡ προβλέπει ότι και το υπόλοιπο του 2024 θα συνεχίσει να είναι μια περίοδος ανάπτυξης για τον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα, καθώς βλέπει πλέον τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο να βιώνει μεγάλη ανάπτυξη. Πάντως, αυτή η ανάπτυξη αυξάνει τη ζήτηση για δημόσια και ιδιωτικά έργα, προκαλώντας μια νέα πρόκληση: την εύρεση εργατοτεχνικού προσωπικού και υπεργολάβων για την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών έργων.

Τέλος, αναφορικά με τον τομέα του Real Estate και του Τουρισμού σημειώνονται τα εξής:

· Στην Αττική, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. βρίσκεται στη φάση έκδοσης της οικοδομικής αδείας στο οικόπεδο επί της Λ. Χαλανδρίου στην Αγ. Παρασκευή με σκοπό την ανέγερση των νέων ιδιόκτητων γραφείων της.

· Στην Θεσσαλονίκη, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του ποσοστού που διαθέτει (50%) στο ακίνητο επί της οδού Κωλέττη.

· Στην Πάρο, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. δρομολογεί την συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε. (ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου 5* SUMMER SENSES), στην οποία ήδη κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό, με στόχο την ενίσχυση των πάγιων περιουσιακών της στοιχείων και την δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα του τουρισμού. Περαιτέρω, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την αδειοδότηση μέσω Ε.Π.Σ. του ιδιόκτητου ακινήτου 328 στρ. της εταιρείας στην θέση Άγιος Ιωάννης Δέττης Πάρου με στόχο την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακής μονάδας 5*.

· Στη Ρουμανία, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. ολοκλήρωσε την πώληση του οικοπέδου που είχε στην κατοχή της και δρομολογεί το κλείσιμο της θυγατρικής της.