Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην γιορτή της έρευνας και της επιστήμης, την «Βραδιά του Ερευνητή» που πραγματοποιήθηκε για 11η χρονιά, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του ιστορικού συγκροτήματος Πατησίων.
Οι επισκέπτες, στην πλειονότητά τους μαθητές και φοιτητές, είδαν από κοντά τα επιτεύγματα ερευνητικών ομάδων και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με αντικείμενα ενός εργαστηρίου.
Επίσης, είδαν από κοντά βραβευμένες καινοτομίες, πειράματα σε εξέλιξη και πρωτοπόρες εφαρμογές που αναδεικνύουν τη σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία και την καθημερινότητα.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση, η αειφορία, η ποιότητα ζωής και η υγεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δουλειάς που παρουσίασαν φοιτητές και ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των πανεπιστημίων της Αττικής, ερευνητικών κέντρων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών.
Από νωρίς το απόγευμα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους, μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και φοιτητές, περιηγήθηκαν και συμμετείχαν στα επιστημονικά δρώμενα.
Έξυπνα τεστ, παιχνίδια, εφαρμογές, μικροσκόπια και πειράματα σε πραγματικό χρόνο, εντυπωσίασαν τους επισκέπτες, ενώ όλοι θαύμασαν τα αυτοκινούμενα που έχουν κατασκευάσει ερευνητικές ομάδες με βασικό στόχο την εξοικονόμηση και όχι μόνο.
Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Μουσικό Τμήμα ΕΜΠ και την Ομάδα Κρουστών του ΕΜΠ υπό τη διεύθυνση του Β. Βασιλάτου έντυσε τη βραδιά, ενώ οι μικρότεροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών με τον Άθω Δανέλλη, στο «Ο Καραγκιόζης και το μεγάλο μυστήριο». Δεν έλειψαν, επίσης, διαγωνισμοί ζωγραφικής, αφίσας και φωτογραφίας, ενώ όλη τη διάρκεια της Βραδιάς εξελίχθηκε το Κυνήγι Θησαυρού.
Στόχος της Βραδιάς, σύμφωνα με την κ. Αντωνία Μοροπούλου, επιστημονικά υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή, μέλος ΔΕ ΤΕΕ, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, ήταν «να φέρει τους ερευνητές στο προσκήνιο».
«Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή του ερευνητή και ελπίζουμε όλες οι υπεύθυνες φωνές τις Πολιτείας, να ακούσουν τη φωνή των ερευνητών του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του ενιαίου ερευνητικού χώρου έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μαζί το ελπιδοφόρο πρόσωπο της ανάπτυξης» σημείωσε.
Όπως έκανε γνωστό, η φετινή 11η χρονιά επιφύλαξε τις περισσότερες συμμετοχές.
Σύμφωνα με την κ. Μοροπούλου «τα ερευνητικά επιτεύγματα τα οποία παρουσιάζονται αφορούν σε καινοτομίες που αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Καινοτομίες που οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν να διαχειριστούν μέσα από σχέδια αειφόρου ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας, που προάγουν την απασχόληση και τη βελτίωση της ζωής της κοινωνίας. Μέσα από σχέδια που προάγουν τη σύνδεση της παράδοσης με τη σύγχρονη εκδοχή της παραγωγής από τη ναυπηγική μέχρι τον χώρο της οικοδομής και του δομημένου περιβάλλοντος και όχι μόνο».
Στην εναρκτήρια εκδήλωση μήνυμα απηύθυνε ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος διακόπηκε λόγω έντασης που προκλήθηκε από μικρό αριθμό ατόμων. Ο Πρύτανης του ΕΜΠ τόνισε όμως ότι «το ΕΜΠ δεν ανήκει σε αυτούς τους λίγους αλλά σε όλους εμάς». Οι δράσεις της Βραδιάς του Ερευνητή συνεχίστηκαν με πλήθος επισκεπτών, ενώ υπήρξε και παράλληλη σύνδεση και διάλογος με το CERN και άλλες ερευνητικές ομάδες ανά την Ελλάδα, με θέμα την έρευνα αιχμής που διεξάγεται εκεί με συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών και ερευνητριών.
Υπενθυμίζεται ότι, κάθε χρόνο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες σε πάνω από 350 ευρωπαϊκές πόλεις σε 25 χώρες μετέχουν στη «Βραδιά του Ερευνητή», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“European Researchers’ Night”), που στοχεύει στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης.
Φέτος, στην Βραδιά του Ερευνητή συμμετείχαν εκτός από την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.