Την κατάσταση που επικρατεί στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα περιέγραψε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, κάνοντας λόγο για «παρακμή της ασφάλειας δικαίου σε αυτόν τον τομέα», στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2024.
«Ζούμε αυτή την περίοδο το απόλυτο μπάχαλο σε ό, τι αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στασινός περιγράφοντας ότι ξεκινούν οικοδομές, με εγκρίσεις και έχοντας εκδώσει άδεια, και αμέσως σταματούν, γιατί κάποιος δήμαρχος «αποφάσισε ότι έγινε οικολόγος επειδή ο ψηφοφόρος του δεν θέλει, ουσιαστικά, να χτίσει ο απέναντι. Ανακάλυψαν τον ΝΟΚ που υπάρχει από το 2012 και ξαφνικά διαμαρτύρονται τώρα».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, συνέχισε σημειώνοντας ότι «όσα χρόνια είμαι μηχανικός δεν έχω ξαναζήσει τέτοια παρακμή ασφάλειας δικαίου σε ό, τι αφορά αυτό το κομμάτι και πάλι κανείς δεν ασχολείται. Πλέον αν θέλεις να αναπτύξεις οικοδομική δραστηριότητα πρέπει να ρωτήσεις σε ποιον δήμο είσαι».
Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό στον τομέα των κατασκευών, ο Γιώργος Στασινός διευκρίνισε ότι «στο επιστημονικό προσωπικό δεν είμαστε σε τόσο δύσκολη θέση όσο στο τεχνικό προσωπικό» τονίζοντας ότι αυτό «ανεβάζει το κόστος». Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «δεν γίνεται καμία συντονισμένη ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης παρόλο που έχουν προταθεί λύσεις».
Γενικότερα για την εκτέλεση των έργων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι «τα έργα εκτελούνται, όχι με φοβερή ταχύτητα, αλλά εκτελούνται και αυτό είναι καλό», επισήμανε πάντως ότι «πλην των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπάρχει κάποια εξασφαλισμένη χρηματοροή, στα υπόλοιπα έχουμε προβλήματα με τις πληρωμές. Υπάρχουν δυσκολίες από τις εταιρείες να τα εκτελέσουν, όχι μόνο από έλλειψη προσωπικού αλλά και από άλλους λόγους, επομένως, καλό είναι να λέμε τα προβλήματα για να τα λύνουμε».
Πρώτη προτεραιότητα η ανθεκτικότητα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Στασινός στο ζήτημα της Ανθεκτικότητας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα», ενώ έθεσε επιτακτικά, για ακόμα μία φορά, το ζήτημα της εξασφάλισης πόρων για τη συντήρηση των υφιστάμενων έργων.
Το ΤΕΕ έχει ολοκληρώσει το Εθνικό Μητρώο Υποδομών όπου θα καταγράφεται η «ταυτότητα» των έργων και πότε συντηρήθηκαν, ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Γιώργος Στασινός «δεν είναι διατεθειμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες – θα δούμε για τα υπουργεία – να καταγράψουν τα έργα και πότε συντηρήθηκαν» εξηγώντας ότι αν τα εντάξουν στην πλατφόρμα θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη συντήρησης και δεν υπάρχουν τα σχετικά χρήματα.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της εξασφάλισης σημαντικών πόρων για τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στο «τεράστιο έργο που παλεύει η Πολιτεία να το κάνει 30 χρόνια και θα καταφέρουμε να το κάνουμε στο επόμενο έτος, τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικούς σταθμούς», στο σύστημα παρακολούθησης γεφυρών και άλλα έργα καταγραφής.
«Όλα αυτά θα μας βγάλουν αποτελέσματα και αν θα πούμε ότι ένα σχολείο έχει πρόβλημα, θα πρέπει να κλείσει, αν πούμε ότι μία γέφυρα έχει πρόβλημα, θα πρέπει να κλείσει. Μέχρι τώρα όλες οι πολιτικές ηγεσίες προσπαθούσαν να μην τα γνωρίζουν για να μην πάρουν μέτρα. Θα πρέπει να έχουμε πόρους αν θα παρουσιαστούν προβλήματα» σημείωσε.
«Η ανθεκτικότητα είναι έννοια κυρίαρχη» συνέχισε ο Γιώργος Στασινός και έθεσε ξανά στο τραπέζι τη λύση της χρονικής επέκτασης των Παραχωρήσεων προκειμένου να αναλάβει ο παραχωρησιούχος τη συντήρηση κάποιων επιπλέον έργων που δεν αποφέρουν οικονομικό όφελος.
«Πρέπει να αναζητηθούν υβριδικοί τρόποι χρηματοδότησης της συντήρησης των παλιών έργων έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματα, κάτι που θα συμβεί αν δεν το προβλέψουμε από σήμερα» τόνισε ο Γιώργος Στασινός.