Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Νίκος Παππάς απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Νίκος Παππάς απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή» σημείωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, στην αρχή της τοποθέτησής του στην συνέντευξη Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια για συνεργασία με άλλα κόμματα του «προοδευτικού χώρου».

«Άνοιγμα» για συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας που διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση. Είναι απολύτως εφικτό να συμβεί» σημείωσε ο κ. Παππάς και τόνισε πως δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που έχασε ποσοστά, αλλά το ίδιο ίσχυσε και για τη Νέα Δημοκρατία. Σημείωσε δε, πως σύντομα έρχονται προτάσεις και στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες -όπως τόνισε- θα ζητηθεί η στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων του προοδευτικού χώρου.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την προοπτική μιας μεγάλης συνεργασίας. Θεμέλιο των πρωτοβουλιών αυτών θα πρέπει να υπάρξει και στην κοινωνία και την Βουλή. Ανεξάρτητα από το πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ να πάρουμε πρωτοβουλία για κατάργηση φορολογικού χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες – τεκμαρτό».

Ερωτηθείς εκ νέου για τα κόμματα που θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως: «Η συλλογική απόφαση του κόμματος λέει πως θέλουμε να φτιάξουμε προοδευτικό μέτωπο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αυτό μπορεί να γίνει με συνεργασία σταθερή με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος που αντλεί στελέχη ο Μητσοτάκης».

Σημείωσε ακόμη πως το «μοντέλο» που θα οδηγήσει στην εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει την κοινή δράση σε επίπεδο κοινωνίας – συνδικάτων – αυτοδιοίκηση και Βουλής. «Εμείς περιγράψαμε με σαφήνεια και μάλιστα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές τα βήματα για να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και για να είναι οι συνεργασίες θεμελιωμένες πρέπει να υπάρξει η συνεργασία στο κοινωνικό επίπεδο, στα συνδικάτα, αυτοδιοίκηση και βουλή. Είπα ότι δεν μπορώ να σκεφτώ ότι δεν θα έχουμε κοινή πρωτοβουλία για κατάργηση χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ή μια κοινή πρωτοβουλία για μείωση τραπεζικών προμηθειών».

«Όλοι έχουν να προσφέρουν, το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί ένα αποτελεσματικό συνδυασμό και της συσσωρευμένης πείρας και της φρεσκάδας της οποίας χρειάζεται ένα ακόμα για να αναπτυχθεί, να οικοδομήσει τις συμμαχίες του και να πλειοψηφήσει», ανέφερε. Στο ερώτημα αν ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή βουλευτών που εγκατέλειψαν το κόμμα, όπως οι βουλευτές που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, αν δεν επανεκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης, ανέφερε ότι «για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και το μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι. Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και σύγκλισης, είναι μία πληγή ηθική και πολιτική».

Δεν θα στηρίξει επανεκλογή Σακελλαροπούλου

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό να προτείνει ένα πρόσωπο που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Επεσήμανε ακόμη πως δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε την νυν ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά ούτε και την Γιάννα Αγγελοπούλου, το όνομα της οποίας έχει ακουστεί πολλάκις.

Για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική, σημείωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος που επι ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε από μικρό κόμμα πρωταγωνιστική δύναμη. Αυτό που θα ήταν λειτουργικό στον δημόσιο διάλογο είναι κάποιοι να μην τον επικαλούνται ούτε να τον ερμηνεύουν. Ο ίδιος όταν θέλει να πει κάτι το κάνει δημόσια. Θεωρώ προσωπικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο για την χώρα και την Αριστερά έχει διεθνή ακτινοβολία που μπορεί να βελτιώσει και το διπλωματικό εκτόπισμα της χώρας».

Σε ερώτηση αναφορικά με την προθυμία του Αλέξη Τσίπρα να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ν. Παππάς είπε ότι «είναι ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, έχει διεθνείς διασυνδέσεις» προσθέτοντας ότι παραμένει ενεργός στα πολιτικά πράγματα. «Εφόσον εμείς κάναμε την υπέρβαση προτείνοντας τον κ. Παυλόπουλο, γιατί να μην κάνει και η Νέα Δημοκρατία αντίστοιχη υπέρβαση».

Ανακλητό και το αξίωμα του προέδρου – Εσωτερικές διεργασίες ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παππάς ερωτήθηκε και για τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, για την οποία επεσήμανε πως «όλα τα αξιώματα είναι ανακλητά, και του προέδρου. Δεν νοείται, ότι τι καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προέβλεπε μία εντολή η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο. Η Πολιτική Γραμματεία έκανε μία διαδικασία χωρίς καμία ένσταση και έφερε ένα αποτέλεσμα. Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και θα προχωρήσουμε σε νέα εκλογή».

Από εκεί και πέρα διέψευσε πιθανή τροποποίηση του οδικού χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον φόβο περιορισμένης συμμετοχής. Είπε δε ότι η ανάδειξη αρχηγού θα γίνει από την βάση και όχι από ένα περιορισμένο όργανο όπως είναι το Συνέδριο. «Τα κόμματα είναι εθελοντικές δομές πολιτών. Οι συνταγματολόγοι μπορούν να έχουν την άποψή τους. Επαναλαμβάνω πως το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να μην προβλέπει θέσεις οι οποίοι είναι ελεγχόμενες και μπορούν να ανακληθούν».

Επίσης, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη και συμπλήρωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι, υπάρχουν αγωνιστές της δημοκρατικής παράταξης, έχουμε το καταστατικό μας και με αυτό πορευόμαστε».

Αναφορικά με πρόσφατη δήλωση του πρώην ηγέτη του «Συνασπισμού» (μετέπειτα ΣΥ.ΡΙΖ.Α) Αλέκου Αλαβάνου πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί πλέον την Αριστερά, ο Ν. Παππάς σημείωσε λακωνικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα» και υπενθύμισε ότι ο κ. Αλαβάνος αποχώρησε προ πενταετίας από το κόμμα.

Το καθοδικό σπιράλ της ΝΔ δεν σταμάτα

«Να περιμένει εκπλήξεις ο κ. Μητσοτάκης», απάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, κληθείς να σχολιάσει φράση του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. «Το καθοδικό σπιράλ της ΝΔ δεν έχει σταματήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ σύντομα, με τις δημοκρατικές διαδικασίες του, θα οργανώσει την αντεπίθεσή του, με το πρόγραμμά του, την οργανωμένη του εξωστρέφεια, με το στελεχικό, προγραμματικό, ιδεολογικό του απόθεμα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, με αφορμή το γεγονός ότι η Γερμανία ξεκινά να εφαρμόζει συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα για να μειώσει τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «όταν υπεγράφη το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, η ΝΔ πανηγύριζε, θεώρησε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη νίκη και η Γερμανία αυτήν τη στιγμή εφαρμόζει τα προβλεπόμενα, το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που λέει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πηγαίνουν στη χώρα πρώτης υποδοχής». Θύμισε, δε, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μία ευρωπαϊκή συμφωνία, «η οποία οδήγησε στη μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες και αυτό είναι ένα μέτρο που πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του όταν αξιολογεί τι δημόσια θέση παίρνουν τα κόμματα γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα». «Εμείς θα εξαντλήσουμε και στην Ευρώπη κάθε πρωτοβουλία, θα εξηγήσουμε γιατί καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο σύμφωνο, το οποίο έρχεται και εφαρμόζει τη λογική που λέει ο καθένας στην Ευρώπη να κοιτάει την αυλή του, που ειναι καταστροφική», επεσήμανε ο κ. Παππάς.

Πάταξη φοροδιαφυγής και Δικαιοσύνη

Αναφέρθηκε στα οικονομικά λέγοντας: “Φοροδιαφυγή υπάρχει και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μέτρα πάταξης και αντιμετώπισης”. Για την δύσκολη θέση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είπε ότι προβλήματα μπορεί να έχουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και πρόσθεσε: “Όταν επιχειρείς μπορεί να έχεις και μηδενικά κέρδη και ζημίες. Η πορεία των οικονομικών επιτρέπει στην κυβέρνηση παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες”.

Αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της Moody’s λέγοντας: “Από την αξιολόγηση της Moody’s η κυβέρνηση δεν πήρε την αναβάθμιση που θα ήθελε”. Σημείωσε ακόμη ότι παρά τους ανοικτούς κρουνούς του χρήματος η κυβέρνηση δεν πέτυχε την ανάπτυξη που θα έπρεπε”.

Για τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Υπάρχει χώρος και και άλλες ελαφρύνσεις αλλά δεν υπάρχουν στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη”. «Αυτό που μας έμεινε από τη συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς, είναι ότι αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται στον λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται μεθοδευμένα από τον τραπεζικό δανεισμό. 5% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση και το ίδιο ποσοστό περίπου έχει πρόσβαση και στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η οικονομία δουλεύει για τις τράπεζες και όχι οι Τράπεζες για την Οικονομία. Είναι καλό για την Οικονομία τα αυξημένα συσσωρευμένα κέρδη των τραπεζών; Βοηθήθηκαν επιχειρήσεις; Αυξήθηκαν οι επενδύσεις; Τίποτα δεν έγινε».

Κλήθηκε να απαντήσει για την καταδίκη του με 13-0 από την Δικαιοσύνη και το ενδεχόμενο να το εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή. Είπε ο κ. Παππάς: “Το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη είναι 15%. Προτείνω στον κ. Μητσοτάκη να μετονομάσει τον νόμο με τον οποίο με παρέπεμψε στην Δικαιοσύνη σε νόμο Μητσοτάκη Παππά. Ήταν ένα αποτέλεσμα που είχε στην βάση του ένα δούναι και λαβείν του κ. Μητσοτάκη με δικαστικούς”.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο κ. Παππάς καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μια σειρά προβλημάτων γύρω από την οικονομία, το δημογραφικό, την ακρίβεια και την κοινωνική συνοχή τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σαν μεγαλύτερη δύναμη στην αντιπολίτευση, παίρνει πρωτοβουλίες θέτει πάνω από όλα την ανάγκη απάντησης στις μεγάλες ερωτήσεις του λαού».

Ενορχηστρωτής του εγκλήματος των Τεμπών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ο Νίκος Παππάς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Είπε ο κ. Παππάς: “Με το έγκλημα των Τεμπών έχω βιωματική σχέση, ήμουν τομεάρχης Υποδομών όταν συνέβη και βρέθηκα πριν ξημερώσει στον τόπο του εγκλήματος. Δεν περίμενα να συζητάμε για το αιφνίδιο μπάζωμα του χώρου. Καλώς οι βουλευτές μας ζήτησαν να γίνει έρευνα για το μπάζωμα. Είναι σοκαριστικό ότι πληρώθηκε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ελληνική κοινωνία ανατριαχιάζει όχι μόνο με το έγκλημα αλλά και με τη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, ενορχηστρωτής του οποίου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι προφανές ότι κάποιος κάτι θέλει να κρύψει. Η πολιτική διάσταση του εγκλήματος είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Ο σιδηρόδρομος είχε εγκαταλειφθεί. Το έγκλημα και οι ευθύνες δεν εξαντλούνται μόνο στον σταθμάρχη”. Έκλεισε λέγοντας “να αφήσουν την αλήθεια να λάμψει”.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κλιμακωτή φορολόγηση, για την οποία τόνισε πως «Η ΝΔ αντέδρασε να είμαστε η πρώτη δύναμη που πρότεινε φορολόγηση κερδών και μείωση συντελεστών. Η αύξηση των δημόσιων εσόδων από το ΦΠΑ είναι τεράστια. Πλεόνασμα 4 δις ευρώ παραπάνω από τον στόχο που είχαμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνούσε θα ήταν ίσως ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι. Δεν συμφωνεί με την πρόταση μας λοιπόν, όμως, δεν μπορεί να μειώσει ούτε ένα φόρο; Θέλει να εξαφανίσει ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Γι αυτό και αφήνει να αυξάνεται το κόστος. Παράλληλα αναπτύσσει μηχανική στην χρηματοδότηση που τους αποκλείει από προοπτική να έχουν ρευστότητα. Αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα καλοσύνης. Είναι μια πολιτική που αποτυπώνεται στο σχέδιο Λυσαρίδη. Το σχέδιο αυτό το είδαμε κυρίως από το 2023 και μετά γιατί την πρώτη τετραετία καλύφθηκε από την πανδημία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κηρυχτεί «έκπτωτος» από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και ο Νίκος Παππάς εκπροσωπεί το κόμμα ως επικεφαλής της Κ.Ο.

Παρακολουθήστε την 88η ΔΕΘ από το economix.gr. Δείτε εδώ τα νέα, τις ειδήσεις και τις ζωντανές μεταδόσεις.