Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Νίκος Παππάς προσέρχεται στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Νίκος Παππάς προσέρχεται στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

«Ανοίγματα» στο ΠΑΣΟΚ, προαναγγελίες για κομματικά δάνεια αλλά και προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επεφύλασσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Νίκος Παππάς κατά την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου για την 88η ΔΕΘ.

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας που διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση. «Είναι απολύτως εφικτό να συμβεί» σημείωσε ο κ. Παππάς και τόνισε πως δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που έχασε ποσοστά, αλλά το ίδιο ίσχυσε και για τη Νέα Δημοκρατία. Σημείωσε δε, πως σύντομα έρχονται προτάσεις και στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες -όπως τόνισε- θα ζητηθεί η στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων του προοδευτικού χώρου.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την προοπτική μιας μεγάλης συνεργασίας. Θεμέλιο των πρωτοβουλιών αυτών θα πρέπει να υπάρξει και στην κοινωνία και την Βουλή. Ανεξάρτητα από το πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ να πάρουμε πρωτοβουλία για κατάργηση φορολογικού χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες – τεκμαρτό».

Ερωτηθείς εκ νέου για τα κόμματα που θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως: «Η συλλογική απόφαση του κόμματος λέει πως θέλουμε να φτιάξουμε προοδευτικό μέτωπο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αυτό μπορεί να γίνει με συνεργασία σταθερή με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος που αντλεί στελέχη ο Μητσοτάκης».

Σημείωσε ακόμη πως το «μοντέλο» που θα οδηγήσει στην εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει την κοινή δράση σε επίπεδο κοινωνίας – συνδικάτων – αυτοδιοίκηση και Βουλής. «Εμείς περιγράψαμε με σαφήνεια και μάλιστα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές τα βήματα για να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και για να είναι οι συνεργασίες θεμελιωμένες πρέπει να υπάρξει η συνεργασία στο κοινωνικό επίπεδο, στα συνδικάτα, αυτοδιοίκηση και βουλή. Είπα ότι δεν μπορώ να σκεφτώ ότι δεν θα έχουμε κοινή πρωτοβουλία για κατάργηση χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ή μια κοινή πρωτοβουλία για μείωση τραπεζικών προμηθειών»

Κομματικά δάνεια για πληρωμές εργαζομένων

Ο κ. Παππάς τόνισε πως στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν τη στρόφιγγα του κομματικού δανεισμού προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τρύπες και να πληρώσουν μισθούς εργαζομένων. «Καλώ μέλη και φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν οικονομικά τα ΜΜΕ που είναι μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πολύ μεγάλη αξία να είναι ισχυρή η φωνή της αριστεράς. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο καταβολής δεδουλευμένων. Είμαι σε θέση να σας πω΄ότι θα σπάσει το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Είμαστε κόμμα που δεν έχει δανειστεί ούτε έχουμε φιλοδοξία να φτάσουμε το μισό δις που έχει η Νέα Δημοκρατία. Ένας δανεισμός που θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και να ανασυγκροτήσουμε τα ΜΜΕ είναι κάτι που εξετάζουμε και θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε».

Στο ερώτημα αν έχει προϋπολογιστεί το ποσοστό που χρειάζεται για τον ταμειακό δανεισμό για τον οποίο είχε μιλήσει ο κ. Παππάς νωρίτερα, ανέφερε ότι «με τα ζητήματα αυτά ασχολείται η οικονομική μας επιτροπή και θα δούμε ποιο θα είναι το ποσό που θα χρειαστεί να προκύψει μέσω τραπεζικού δανεισμού για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες».

Σε ό,τι αφορά τα σχόλια περί «σύντομου ανεκδότου», ο κ. Παππάς σημείωσε πως «τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που περιγράψατε τους περιστρέφουμε σε όσους τους εκτοξεύουν εναντίον μας. Με κάνει αισιόδοξο το γεγονός ότι έχουμε αποφάσεις καταστατικό και πολιτική ευθύνη και θα το αποδείξουμε. Δεν το έχουμε αποδείξει ακόμα αλλά θα το αποδείξουμε».

Επιθέσεις σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη

Ο κ. Παππάς καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μια σειρά προβλημάτων γύρω από την οικονομία, το δημογραφικό, την ακρίβεια και την κοινωνική συνοχή τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σαν μεγαλύτερη δύναμη στην αντιπολίτευση, παίρνει πρωτοβουλίες θέτει πάνω από όλα την ανάγκη απάντησης στις μεγάλες ερωτήσεις του λαού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην υπόθεση των Τεμπών, για την οποία σημείωσε πως «τα στελέχη μας είπαν πως πρέπει να γίνει κακούργημα το μπάζωμα στα Τέμπη. Έγινε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κοινωνία ανατριχιάζει με την οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι εκεί κάποιος, κάτι θέλει να κρύψει. Θα περίμενα μεγαλύτερο μέτρο όταν αξιολογούν τις δηλώσεις των συγγενών των θυμάτων. Η εγκληματική διάσταση είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Δεν είναι το θέμα του σταθμάρχη, είναι ότι όλα αυτά είναι απότομα μίας μεθοδευμένης εγκατάλειψης. Λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, ο κ. Καραμανλής είχε εξαγγείλει τρία ΣΔΙΤ για τον σιδηρόδρομο. Ποιο είναι το επιχείρημα με βάση το οποίο θα μπορούσε να σταθεί τέτοιος διάλογος; Η κατάσταση το δικτύου. Από Αθήνα σε Κόρινθο, δεν λειτουργεί η σηματοδότηση».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κλιμακωτή φορολόγηση, για την οποία τόνισε πως «Η ΝΔ αντέδρασε να είμαστε η πρώτη δύναμη που πρότεινε φορολόγηση κερδών και μείωση συντελεστών. Η αύξηση των δημόσιων εσόδων από το ΦΠΑ είναι τεράστια. Πλεόνασμα 4 δις ευρώ παραπάνω από τον στόχο που είχαμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνούσε θα ήταν ίσως ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι. Δεν συμφωνεί με την πρόταση μας λοιπόν, όμως, δεν μπορεί να μειώσει ούτε ένα φόρο; Θέλει να εξαφανίσει ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Γι αυτό και αφήνει να αυξάνεται το κόστος. Παράλληλα αναπτύσσει μηχανική στην χρηματοδότηση που τους αποκλείει από προοπτική να έχουν ρευστότητα. Αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα καλοσύνης. Είναι μια πολιτική που αποτυπώνεται στο σχέδιο Λυσαρίδη. Το σχέδιο αυτό το είδαμε κυρίως από το 2023 και μετά γιατί την πρώτη τετραετία καλύφθηκε από την πανδημία».

Παρακολουθήστε την 88η ΔΕΘ από το economix.gr. Δείτε εδώ τα νέα, τις ειδήσεις και τις ζωντανές μεταδόσεις.