Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Οι πωλήσεις των κατοικιών στο project του Ελληνικού παραμένουν πάνω από τις προσδοκίες της διοίκησης της Lamda, με τα έσοδα να εξασφαλίζουν τον μηδενικό δανεισμό για το έργο του 2024, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν οι ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης. Αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στελέχη του ομίλου κατά τη διάρκεια χτεσινής παρουσίασης των αποτελεσμάτων α’ 6μήνου σε αναλυτές. Σύμφωνα με τους ίδιους, η επένδυση κινείται εντός χρονοδιαγράμματος με το στόχο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης ανάπτυξης να «δείχνει» την περίοδο 2026 – 2027.

Τα στελέχη της εισηγμένης έκαναν λόγο χτες για ισχυρά θεμελιώδη μέσα στο 2024 την ίδια στιγμή που επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων έργα εντός του Ελληνικού, με το νέο πλάνο να περιλαμβάνει και περισσότερους εμπορικούς χώρους. Αναφέρθηκαν μάλιστα στην κρυμμένη υπεραξία της μετοχής της εταιρίας, τόσο σε σχέση με το εν εξελίξει έργο του Ελληνικού όσο και με τις προοπτικές των υφιστάμενων και νέων εμπορικών κέντρων.

Σημειώνεται πως οι επενδύσεις στο α’ εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 104 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς. Οι επενδύσεις αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω εντός του 2025, παρά το περιβάλλον των προκλήσεων.

Η διοίκηση της εταιρείας επανέλαβε ότι στο τέλος της χρήσης του 2024 θα έχει ενδεχομένως ξεπεράσει τον στόχο των 900 εκατ. ευρώ. Από την έναρξη του έργου του Ελληνικού, οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, έως το τέλος Αυγούστου 2024 ανέρχονται σε 776 εκατ. ευρώ, με το ποσό των συνολικών εισπράξεων μόνο στο α’ εξάμηνο 2024 να φτάνει στα 236 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στην οικιστική γειτονιά του ‘’Little Athens’’ που άρχισε να βγαίνει στην αγορά από το τέλος του 2023, μέχρι στιγμής έχουν γίνει κρατήσεις για ποσοστό 72% ή αλλιώς 318 οικιστικές μονάδες.

Το Τhe Ellinikon Mall, επιφάνειας 100.000 τ.μ. μισθωτικών χώρων, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει οι μισθωτικοί όροι για το 63% (70% στόχος έως το τέλος του 2024) ενώ στο  69% (80% στόχος έως το τέλος του 2024) έχουν συμφωνηθεί οι μισθωτικοί όροι για το Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο στη μαρίνα.