Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

«Οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο έργο του Ελληνικού μέχρι το τέλος του έτους εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ» ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, στον σχολιασμό του για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο.

Από την έναρξη του έργου έως το τέλος Αυγούστου οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις της Lamda από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό διαμορφώθηκαν σε 776 εκατ.  εκ των οποίων 297 εκατ. ήταν οι φετινές.

Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του έργου στο Ελληνικό ανήλθε σε 1,6 δις μειωμένη κατά περίπου 45 εκατ. έναντι της 31.12.2023. Η μεταβολή αποδίδεται κυρίως στο κόστος πωληθέντων αποθεμάτων ακινήτων (περίπου 104 εκατ.) σε συνδυασμό με την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών (CAPEX) (εξαιρουμένης της υλοποίησης της πρόβλεψης για έργα υποδομών) κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Το Α’ Εξάμηνο 2024 πραγματοποιήθηκαν κεφαλαιουχικές δαπάνες για κτίρια και έργα υποδομών ύψους 104 εκατ., με το ποσό των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών από την έναρξη του έργου έως την 30.06.2024 να διαμορφώνεται στα 419 εκατ. ευρώ.

Πρόοδος καταγράφεται τόσο στα έργα υποδομών στο Ελληνικό όσο και στις κατασκευές κτιρίων, τα οποία είναι πλέον εμφανή από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος (Riviera Tower και Cove Residences).

Πρόοδος παρατηρείται και στις εμπορικές μισθώσεις για τους δύο υπό ανάπτυξη προορισμούς λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας. Συγκεκριμένα, έχουν συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) με μισθωτές για 63%  της Συνολικής Μικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) στο The Ellinikon Mall και 69% του GLA στη Riviera Galleria, σε υψηλότερες τιμές έναντι των Εμπορικών Κέντρων σε λειτουργία. Στόχος της Lamda είναι να έχει ολοκληρώσει συμφωνίες HoT για 70% του GLA στο The Ellinikon Mall και 80% του GLA στη Riviera Galleria.

Να σημειωθεί ότι η συνολική Μικτή Εκμισθώσιμη Επιφάνεια (GLA) στο The Ellinikon Mall αυξήθηκε στα 100 χιλ τ.μ. (έναντι 90 χιλ τ.μ.).

Ακόμη επιταχύνθηκε η διάθεση επιλεγμένων διαμερισμάτων στη Γειτονιά Little Athens, με τις κρατήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές να ανέρχονται πλέον για 318 διαμερίσματα ή περίπου 72% αυτών των επιλεγμένων διαμερισμάτων.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους ο Όμιλος της Lamda είχε έσοδα 246,430 εκατ. έναντι 136,255 εκατ., ζημιές προ φόρων 9,270 εκατ. έναντι κερδών 11,091 εκατ. και καθαρές ζημιές 18,235 εκατ. έναντι κερδών 18,184 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του Ομίλου ήταν κέρδη 53 εκατ. έναντι των κερδών 72 εκατ. (μείωση 25%). Περιλαμβάνουν τη θετική επίπτωση συνολικού ποσού 7 εκατ. (έναντι θετικής επίπτωσης 45 εκατ. το Α’ Εξάμηνο 2023), βάσει εκτίμησης από ανεξάρτητους εκτιμητές της αξίας των Επενδυτικών Ακινήτων και Αποθεμάτων του Ομίλου την 30.06.2024 (Εμπορικών Κέντρων/Αναπτύξεων και λοιπών ακινήτων καθώς και των Επενδυτικών Ακινήτων που περιλαμβάνονται στο έργο του Ελληνικού).

Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) της θυγατρικής Lamda Malls στο τέλος εξαμήνου όπως προκύπτει από την αποτίμηση ανεξάρτητων εκτιμητών, είναι περίπου 1,5 δις, με την αξία των εν λειτουργία 4 Εμπορικών Κέντρων να διαμορφώνεται στα 1,15 δις.