Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Με ρευστότητα που ανέρχεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ και έχοντας ολοκληρώσει σημαντικές συμφωνίες ρευστοποίησης θυγατρικών και δραστηριοτήτων (ΑΠΕ, ΑΚΤΩΡ, Smart Park, ενώ εκκρεμεί και η ολοκλήρωση ρευστοποίησης της ΗΛΕΚΤΩΡ έναντι τιμήματος 114,7 εκατ. που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει πλέον μετεξελιχθεί σε Όμιλο Υποδομών με σταθερές και προβλέψιμες μακροχρόνιες ταμειακές ροές (κατά βάση από τις συμμετοχές σε συμβάσεις παραχώρησης, από οποίες όμως προσεχώς «χάνεται» η Αττική Οδός). «Με βάση τον προγραμματισμό μας για το σύνολο του έτους εκτιμούμε ότι η κερδοφορία μας θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα δύο τρίμηνα», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Θύμιος Μπουλούτας, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών 6μήνου 2024.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος νωρίτερα μέσα στο 2024 προχώρησε και σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους (0,5 ευρώ/μετοχή, συνολικό ποσό 174,1 εκατ. ευρώ), εκμεταλλευόμενος την ισχυρή ταμειακή / κεφαλαιακή του θέση, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι «βάζει στο κάδρο» γενικότερα την παροχή bonus στους μετόχους του. Να σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα υφιστάμενα έργα παραχώρησης προβλέπεται να αποφέρουν συνολικές εισροές μερισμάτων άνω του 1 δισ. ευρώ με βάση τους συμβατικούς όρους.

Συνολικά, ο όμιλος εμφάνισε, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, πωλήσεις 144,7 εκατ. έναντι 136,2 εκατ. στο Α’ εξάμηνο 2023, ήτοι αύξηση 6%, κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) 88,9 εκατ., στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2023, με περιθώριο EBITDA 61%, καθαρά κέρδη 40,4 εκατ. έναντι κερδών 28,7 εκατ. πέρυσι, δηλαδή αύξηση 41%, θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 65 εκατ.

Οι Παραχωρήσεις και το Real Estate

Στον τομέα Παραχωρήσεων, όπως χτες γνωστοποίησε η εισηγμένη, κατά το Α’ εξάμηνο του 2024 τα έσοδα ανήλθαν σε 44,4 εκατ. έναντι 135 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 6,9% ή +9,4 εκατ. Η εν λόγω αύξηση στα έσοδα οφείλεται στην αύξηση  της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό (+5,7% το Α’ εξάμηνο του 2024 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023), όπως και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2023 (+5,3%). Το EBITDA του κλάδου των Παραχωρήσεων κατά το Α’ εξάμηνο 2024 ανήλθε σε 101,3 εκατ. έναντι €84,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 19,3% ή +16,4 εκατ. επηρεαζόμενο από την προαναφερόμενη αύξηση της κυκλοφορίας. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 70% το Α’ εξάμηνο 2024 έναντι 63% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ο κλάδος της Ανάπτυξης Ακινήτων, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της 100% θυγατρικής ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε στο τέλος του 2023, η οποία είχε στην ιδιοκτησία της το εμπορικό πάρκο Smart Park, εμφάνισε μηδενικά έσοδα. Κατά τη διάρκεια του A’ εξαμήνου του 2024 δόθηκε έμφαση στην ωρίμανση των υπό ανάπτυξη έργων του τομέα και συγκεκριμένα στο έργο Campas, στην περιοχή της Κάντζας, του δήμου Παλλήνης και στο έργο στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης (project Gournes).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση 6μήνου, στο έργο ανάπτυξης Cambas Project στην περιοχή της Κάντζας, του δήμου Παλλήνης, κατόπιν της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) πολεοδομικής έγκρισης της ΠΟΑΠΔ, ο όμιλος βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικαιροποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του οριστικού Master Plan. Ακολούθως, έπεται η έκδοση των οικοδομικών αδειών και η εκπόνηση των λοιπών μελετών καθώς και οι εργασίες κατασκευής με εκτιμώμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης τους την επόμενη τριετία.

Επιπλέον, συνεχίζεται η διαδικασία ωρίμανσης της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (Project Gournes). Το πολεοδομικό καθεστώς έχει εγκριθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος και προβλέπει μεταξύ άλλων, μικτές χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και εμπορικού πάρκου. Επιπρόσθετα, στο ακίνητο προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο. Για την οριστική χωροθέτηση των χρήσεων του ακινήτου απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ.

Αναφορικά με το έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, η REDS μετά και την έκδοση της ΚΥΑ από τα σχετικά συναρμόδια Υπουργεία τον Ιούνιο του 2024, προχωράει με εντατικό ρυθμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στη μαρίνα Αλίμου θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, ζώνη καταστημάτων και εστιατορίων, ξενοδοχείο, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πύργος διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας, πάρκινγκ. Η ανάπλαση περιλαμβάνει χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων.

Σχετικά με την έκταση που βρίσκεται περιμετρικά του εμπορικού πάρκου Smart Park, η οποία συνδυαστικά με τις όμορες ιδιοκτησίες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέρχεται σε περίπου 100 στρ., εξετάζονται οι βέλτιστες λύσεις αξιοποίησής τους.

Αναφορικά με το ακίνητο που κατέχει ο Όμιλος στην Ρουμανία εξετάζονται όλες οι παράμετροι αξιοποίησής του.